Έχεις καθυστέρηση; Χαλάρωσε! Δε σημαίνει απαραίτητα πως είσαι έγκυος. Η καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει αρκετή αγωνία σε μία γυναίκα είτε αυτή επιθυμεί να μείνει έγκυος είτε όχι. Ωστόσο η πιθανότητα εγκυμοσύνης, έστω και ανεπιθύμητης, δεν είναι η χειρότερη περίπτωση.
Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση. Προτού αρχίσεις να ψάχνεις μανιωδώς στο ίντερνετ και να φτιάχνεις τα χειρότερα σενάρια στο μυαλό σου, διάβασε μερικούς παράγοντες που προκαλούν καθυστέρηση, πέρα από την εγκυμοσύνη!
Ποιοι παράγοντες προκαλούν καθυστέρηση!
1. Άγχος
Δες επίσης τι δείχνει η περίοδος σου για την υγεία σου!
Σε περιόδους έντονης ψυχολογικής πίεσης και στρες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο κύκλος σου να υποστεί σημαντικές διαταραχές. Το άγχος, είτε οφείλεται σε σωματικά είτε ψυχολογικά αίτια, είναι συχνά υπαίτιο για τις ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται στον οργανισμό σου.
Σε πολλές γυναίκες ενδέχεται να παρουσιαστεί καθυστέρηση εβδομάδων εξαιτίας του υπερβολικού άγχους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, το άγχος προκαλεί τη καθυστέρηση και η καθυστέρηση εντείνει το άγχος, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.
2. Αλλαγές στη λήψη φαρμάκων
Σε περίπτωση αλλαγής φαρμάκων, χορήγησης ενός νέου, ή σε αλλαγή της δοσολογίας ενός υπάρχοντος, είναι πιθανό να επηρεαστεί το σώμα σου και επομένως και η περίοδος σου. Είναι απαραίτητο να ενημερώνεσαι από το γιατρό σου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το εκάστοτε φάρμακο στην περίοδό σου.
Ιδιαίτερα όσον αφορά τα αντισυλληπτικά χάπια, σε περίπτωση που αλλάξεις τα χάπια που παίρνεις, τα σταματήσεις ή δεν τα παίρνεις την ώρα που πρέπει είναι πολύ πιθανό η περίοδος σου να καθυστερήσει.
3. Αυξομείωση κιλών
Οι διατροφικές διαταραχές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο σώμα αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των ορμονών σου. Η απότομη αύξηση ή μείωση του βάρους μπορεί να αποπροσανατολίσει τον κύκλο της περιόδου σου. Λιποβαρείς ή υπέρβαρες γυναίκες συχνά παρουσιάζουν προβλήματα στη περίοδό τους και είναι πολύ πιθανό ο ασταθής κύκλος ή η ανύπαρκτη περίοδος να μαρτυρούν άλλα προβλήματα υγείας.
4. Έντονη γυμναστική
Η υπερβολική σωματική δραστηριότητα εξαντλεί το σώμα σου, με αποτέλεσμα αυτό να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Έτσι το σώμα σου μπαίνει σε «κατάσταση αδράνειας» προκειμένου να διατηρήσει την ενέργεια, αναστέλλοντας την περίοδο σου.
Οι ακραίες προπονήσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν αστάθεια στο κύκλο μιας γυναίκας και αυτό συμβαίνει πολύ συχνά σε γυναίκες που έχουν πολύ αυστηρό πρόγραμμα. Μελέτες δείχνουν πως οι μπαλαρίνες και οι γυμνάστριες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν διαταραχές όσον αφορά τον κύκλο τους.
5. Θυρεοειδής
Δες επίσης 7 τρόπους για να σου έρθει γρηγορότερα περίοδος!
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες που ελέγχουν τη περίοδό σου και συχνά προκαλούν καθυστέρηση της περιόδου και ανωμαλίες στον κύκλο. Είτε μια γυναίκα πάσχει από υπερθυρεοειδισμό είτε από υποθυρεοειδισμό, εμποδίζεται η παραγωγή προλακτίνης στον οργανισμό, ορμόνη απαραίτητη για την ωρίμανση των ωαρίων.
6. Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνήθως συνδέεται με διαταραχές της περιόδου, υπογονιμότητα, παχυσαρκία και δασυτριχισμό. Είναι μια ορμονική διαταραχή, όπου η μία ή και οι δύο ωοθήκες εμφανίζουν κύστες, οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή ορμονών στο σώμα σου.
Εκτός από τη δυσκολία σύλληψης, το σύνδρομο διαταράσσει τον κύκλο σου εξαιτίας της ορμονικής ανισορροπίας που προκαλείται, αναστέλλοντας την ωορρηξία και αυξάνοντας τα διαστήματα μεταξύ των περιόδων σου.
7. Ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη
Η δυσανεξία στη γλουτένη έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή μόνο τα τελευταία χρόνια. Όμως τώρα τελευταία έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν όλο και περισσότερα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Η δυσανεξία αυτή προκαλεί διάφορα ορμονικά προβλήματα και υπάρχουν έρευνες που τη σχετίζουν με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και το προεμμηνορροικό σύνδρομο.
8. Ασθένεια
Δες επίσης 10 τρόπους να απαλλαγείς από τους πόνους της περιόδου!
Μια γρίπη ή μια ασθένεια μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο σώμα σου και να καθυστερήσει την περίοδό σου, αλλά αυτό είναι πρόσκαιρο αποτέλεσμα.
9. Αλλαγή προγράμματος
Μια αλλαγή στη καθημερινότητά σου, όπως νέο ωράριο στη δουλειά, απανωτά ξενύχτια ή μια μετακόμιση μπορούν να αποσυντονίσουν τη περίοδό σου καθώς ο οργανισμός σου προσπαθεί να προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα.
10. Προ-εμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση
Η προ-εμμηνόπαυση είναι μια μεταβατική περίοδος από την αναπαραγωγική ηλικία στη μη αναπαραγωγική ηλικία. Οι περίοδοι σε αυτό το διάστημα ενδέχεται να είναι ασταθείς, με άλλοτε μεγαλύτερη ή μικρότερη ροή και διάρκεια. Η εμμηνόπαυση είναι η φάση όπου μια γυναίκα δεν έχει πλέον ωορρηξία και επομένως περίοδο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επέλθει φυσιολογικά, είτε μετά από χειρουργική επέμβαση (υστερεκτομή) είτε μετά από χημειοθεραπεία.
Ότι από τα παραπάνω και αν πιστεύεις πως ευθύνεται για τη καθυστέρηση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου. Αν πάλι έχεις αποκλείσει όλα τα προηγούμενα ενδεχόμενα τότε μήπως θα έπρεπε να επανεξετάσεις το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης; Μάλιστα θα ήταν καλό να κάνεις δύο τεστ για να είσαι σίγουρη. Αν το τεστ βγει αρνητικό, περίμενε μία εβδομάδα και αν εξακολουθείς να μην έχεις περίοδο, να δοκιμάσεις ξανά το τεστ. Σε περίπτωση που και τότε το τεστ βγει αρνητικό, ίσως θα έπρεπε να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου για να εξετάσετε εκτενέστερα το θέμα.
Εν τέλει η καθυστέρηση της περιόδου συμβαίνει συχνά. Είναι κάτι που κάθε κοπέλα θα αντιμετωπίσει έστω και για μία φορά στη ζωή της. Αν το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης σε κάνει να παραλύεις από το φόβο και θες να εξαφανιστείς από προσώπου γης, κάνε το τεστ! Θα σε γλιτώσει από αρκετό κόπο και άγχος. Δες ακόμη 5 πράγματα που δεν ήξερες για την περίοδο!