Όλα του γάμου δύσκολα λένε και δεν έχουν και άδικο. Υπάρχουν πολλά για να οργανώσεις και έθιμα για να τηρήσεις. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα παραδοσιακά γλυκά που κάνουν και είτε μοιράζουν στην εκκλησία, είτε τα έχουν σπίτι.
Σήμερα θα σου δείξω πως να κάνεις 4 παραδοσιακά γλυκά γάμου, τα οποία είναι και τα δημοφιλέστερα. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει η ώρα η καλή. Εντάξει μεταξύ μας τώρα είναι μερικά που δε θα αντισταθείς να μην τα κάνεις και για το σπίτι. Δες επίσης και την εύκολη συνταγή για πεντανόστιμα κρουασανάκια!
Πως να φτιάξεις 4 γλυκά γάμου
Μπισκότα γάμου (μπισκότα βουτύρου με ζαχαρόπαστα)
Υλικά για το μπισκότο:
- 250γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 210γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 βανίλια
- 300γρ. αλεύρι
Σε ένα μίξερ ρίξε τα υλικά με την σειρά που σου τα έχω δώσει. Όταν φτάσει η στιγμή να βάλεις το αλεύρι βάλε το μίξερ στο χαμηλό και ανακάτεψε μέχρι να έχει απορροφηθεί το αλεύρι. Έπειτα σε ένα καθαρό πάγκο βάλε τη ζύμη και ξεκίνησε με απαλές κινήσεις να ζυμώνεις το ζυμαράκι σου. Άπλωσε τη ζύμη σου να είναι λεπτή, σκέπασε την με ζελατίνα και βάλε την στο ψυγείο για 2 ώρες. Με κουπ-πατ μετά δώσε ότι σχήμα θέλεις- νυφικό, καρδούλα- και βάλε τα πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.
Υλικά για την ζαχαρόπαστα:
- 320γρ. ζάχαρη άχνη
- 4γρ. βρώσιμης ζελατίνης
- 2-3 κ.σ γλυκόζη
- 1/2 φλ. του καφέ νερό
- 1/2κ.γ βανίλια σε υγρή μορφή
- 1κ.γ αγελαδινό βούτυρο
Σε ένα κατσαρολάκι βάλε το νερό και τη ζελατίνη να κάτσει 5 λεπτά. Ύστερα βάλε το κατσαρολάκι στο μάτι σε χαμηλή φωτιά και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει. Έπειτα κλείσε το μάτι και πρόσθεσε τη γλυκόζη. Πρόσθεσε και τη βανίλια εφόσον έχουν ανακατευθεί όλα. Σε ένα μπολ, βάλε τη ζάχαρη άχνη και πρόσθεσε το υγρό μείγμα.
Ανακάτεψε αρχικά με ένα κουτάλι για να μην καείς και έπειτα με τα χέρια. Αφού ζυμώσεις μέχρι να μην κολλάει στα χέρια, πρόσθεσε το βούτυρο. Άμα το ζυμάρι κολλάει βάλε λίγη ακόμα άχνη ζάχαρη. Όταν είναι έτοιμη, άπλωσε την πάνω από τα μπισκότα και όση περισσέψει, τύλιξε την σε μεμβράνη και βάλε την στο ψυγείο.
Δες επίσης: 5 Εύκολες συνταγές για ατομικά γλυκά!
Ξεροτήγανα
Για τη ζύμη:
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 1 κρασοπότηρο ρακή
- 1 κ.σ λάδι
- 1 κ.σ αλάτι
- νερό περίπου 2 φλυτζάνια (μπορεί να πάρει και παραπάνω)
Σε μια λεκανίτσα βάλε το αλεύρι, κάνε μια γούβα στη μέση και ρίξε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ξεκίνα σιγά σιγά να ζυμώνεις μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Άφησε τη ζύμη για λίγο να ξεκουραστεί. Άνοιξε πολύ λεπτό φύλο και σε μήκος περίπου ένα μέτρο και κόψε το σε 4 λωρίδες. Ρίξε λάδι σε ένα τηγάνι και ξεκίνα να τυλίγεις κάθε λωρίδα, πρώτα στα 2 δάχτυλα μετά στα 3 και τέλος στα 4 δάχτυλα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα. Ρίξε την κάθε τυλιγμένη λωρίδα στο καυτό λάδι και με προσοχή γύρνα τα ξεροτήγανα να μην χαλάσει το σχήμα. Αφού ροδίσουν, βάλε τα σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Για το σιρόπι:
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1/2 κιλό νερό
- 5-6 κ.σ κανέλα
- 1/2 κρασοπότηρο μέλι
- λεμόνι
- καρύδια, κανέλα και σουσάμι για πασπάλισμα
Σε ένα κατσαρολάκι βράζεις το νερό με τη ζάχαρη για 15 λεπτά. Αφού πάρει μια βράση, απόσυρε το από την φωτιά και περίχυσε το πάνω από τα τραγανά ξεροτήγανα σου. Πασπάλισε με κανέλα. καρύδια και σουσάμι.
Δες επίσης: Εύκολη τούρτα παγωτό καραμέλα με μπισκότα!
Αμυγδαλωτά
Υλικά:
- 5 κούπες ασπρισμένα και ελαφρώς αλεσμένα αμύγδαλα
- 1,5 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα ανθόνερο
- 2 ασπράδια από αυγά
- 2-2,5 κούπες άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
- καρφάκια από γαρύφαλλο (προαιρετικά)
Άλεσε τα αμύγδαλα στο μούλτι. Βάλε τα σε ένα μπολ, πρόσθεσε τη ζάχαρη, τα ασπράδια από τα αυγά- αφού πρώτα τα έχεις κάνει μαρέγκα- και πέντε κουταλιές ανθόνερο. Ανακάτεψε μαλακά μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Άφησε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μια ωρίτσα. Ύστερα πάρε ποσότητα ίση με ένα κάστανο και ξεκίνα να τα πλάθεις έως να τους δώσεις ένα σχήμα αχλαδιού. Βάλε τα σε μια λαδόκολλα και σε ένα ταψί και ψήσε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για μισή ώρα.
Στα 20 λεπτά σκέπασε τα με ένα λαδόχαρτο για να μην σκουρύνουν. Σε ένα μπολ ρίξε το υπόλοιπο ανθόνερο και αφού ψηθούν τα αμυγδαλωτά σου, πέρνα τα ένα ένα από το ανθόνερο. Πασπάλισε τα με άχνη ζάχαρη και ένα καρφάκι γαρύφαλλο στην κορυφή. Έτοιμα!
Δες επίσης: Πεντανόστιμη συνταγή για cinnamon rolls!
Μπεζέδες
Υλικά:
- 190γρ. ασπράδι αυγού
- 190γρ. ζάχαρη
- 190γρ. άχνη ζάχαρη
- 1κ.γ κορν φλάουρ
- άρωμα της αρεσκείας σου
Στο μίξερ χτύπα σε μεσαία ταχύτητα τα ασπράδια και τη ζάχαρη για 15 λεπτά. Κοσκίνισε την άχνη ζάχαρη και ρίξε την σιγά σιγά στο μείγμα. Με μια σπάτουλα πάρε ότι έχει στα πλαϊνά για να ανακατευτεί καλά. Τέλος πρόσθεσε το άρωμα της αρεσκείας σου. Εγώ προτιμώ βανίλια αλλά μπορείς να βάλεις και πορτοκάλι και μαστίχα και ό,τι σου αρέσει. Βάλε το μείγμα σε ένα κορνέ και σε ένα ταψί με λαδόκολλα ξεκίνα να σχηματίζεις του μπεζέδες. Βάλε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 90 για μιάμιση ώρα, χωρίς να ανοίξεις καθόλου τον φούρνο.