Το στοματικά έλκη (αλλιώς γνωστά και ως άφθες) είναι πληγές που εμφανίζονται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Ενώ δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία είναι επίπονα και συχνά μας δυσκολεύουν στο να φάμε ή ακόμα και να μιλήσουμε. Η εμφάνιση των στοματικών ελκών μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως έλλειψη βιταμινών, ορμονικές αλλαγές ή μολύνσεις.
Το δυσάρεστο με τις αύθρες είναι ότι εφόσον εμφανιστούν, αργούν να κάνουν τον κύκλο τους με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε για αρκετό καιρό. Ακόμα και αν τα στοματικά έλκη οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών, ακόμα και αν πάρουμε βιταμίνες, τα αποτελέσματα αυτών θα αργήσουν να εμφανιστούν. Εάν ταλαιπώρησε από αύθρες και ψάχνεις τρόπους να απαλλαγείς από αυτές έχω να σου προτείνω μερικούς!
Δες επίσης: 6 Εχθροί για το χαμόγελο σου!
Θεραπείες για την άμεση καταπολέμηση των στοματικών ελκών
1) Μέλι
Το μέλι είναι αποτελεσματικό λόγω των αντιβακτηριδιακών του ιδιοτήτων και λόγω της ιδιότητας του να επιταχύνει την ανάπτυξη νέου ιστού και συνεπώς την επούλωση. Επιπλέον, αποτρέπει την ξηρότητα που συχνά δημιουργείται στο στόμα λόγω της αύθρας. Μπορείς να εφαρμόσεις απευθείας μέλι στο έλκος ή ακόμα να το αναμείξεις με σκόνη ινδικού φραγκοστάφυλου και να κάνεις ελαφρό μασάζ στην πάσχουσα περιοχή. Ακόμη, η ανάμειξη μελιού με κουρκουμά βοηθάει στη γρήγορη επούλωση.
2) Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας διαθέτει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Εάν εμφάνισες κάποιο στοματικό έλκος, κάνε στοματικές πλύσεις με λάδι καρύδας αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Θα βοηθήσει στην υποχώρηση του πρηξίματος και θα σε ανακουφίσει από τον πόνο.
3) Χυμός αλόης
Ο πιο απλός τρόπος για την αντιμετώπιση των στοματικών ελκών είναι ο χυμός της αλόης. Όπως, και με το λάδι καρύδες, εάν κάνεις στοματικές πλύσεις με χυμό αλόης αρκετές φορές την ημέρα θα σε ανακουφίσει. Και ο χυμός αλόης έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μάλιστα, μπορεί να θεραπεύσει ακόμα και τα στομαχικά έλκη καθώς μειώνει τις όξινες εκκρίσεις του στομάχου.
4) Φύλλα ιερού βασιλικού
Ο ιερός βασιλικός θεωρείται ως «βασιλιάς των βοτάνων» και μπορείς να τον βρεις σε μαγαζιά που πουλάνε βότανα. Τα φύλλα του είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και είναι κατάλληλα και για την αντιμετώπιση των στοματικών ελκών. Είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες αλλά και για το γεγονός ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου.
Εάν βρεις φύλλα ιερού βασιλικού, μπορείς να μασήσεις μερικά και στη συνέχεια να τα καταπιείς με λίγο νερό. Να σε προειδοποιήσω πως αφήνουν μια πικρή γεύση αλλά είναι πολύ αποτελεσματικά. Εναλλακτικά, μπορείς να βράσεις μερικά φύλλα και με το νερό αυτό να κάνεις γαργάρες δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
5) Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες το οποίο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς και βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής, δηλαδή στην υποχώρηση του πρηξίματος και του πόνου. Πρόσθεσε δύο κουταλάκια του γλυκού σε ένα ποτήρι βραστό νερό. Αφού το αφήσεις να κρυώσει κάνε στοματικές πλύσεις με αυτό 2 με 3 φορές την ημέρα. Πρόσεξε κατά τη διάρκεια των πλύσεων να επιμένεις στο σημείο που έχει εμφανιστεί η αύθρα.
6) Αλατόνερο
Δες επίσης: Ποια είναι και που βοηθούν τα θεραπευτικά βότανα;
Ναι όπως φαντάστηκες το αλατόνερο είναι κατάλληλο για τη θεραπεία των στοματικών ελκών. Κάνε αρκετές φορές την ημέρα πλύσεις με αλατόνερο για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Το αλάτι, αν και θα τσούξει στην αρχή, θα «ψήσει» την πληγή και θα σε ανακουφίσει. Επίσης, το πολύ αλάτι τραβάει το νερό από την πληγή και βοηθάει στην επούλωση των ανοιχτών πληγών, όπως είναι τα στοματικά έλκη.
Εάν θέλεις μία πιο γρήγορη λύση , στα φαρμακεία υπάρχουν ειδικά διαλύματα με πινελάκι για τις στοματικές αύθρες. Τοποθετείς με το πινελάκι λίγο από το διάλυμα απευθείας πάνω στην πληγή και επαναλαμβάνεις όσες φορές χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ανακούφιση είναι άμεση και η αύθρα υποχωρεί αρκετά γρήγορα όμως πρέπει να σε προειδοποιήσω ότι τσούζει αρκετά (πιο πολύ από το αλατόνερο).
Συνήθως, οι αύθρες υποχωρούν μετά από 1-2 εβδομάδες. Εάν όμως δεις ότι η αύθρα σου δεν υποχωρεί ή ακόμα εάν χειροτερεύει ή έχει πρηστεί σημαντικά, καλό θα ήταν να επισκεφτείς το γιατρό σου καθώς μπορεί να χρειάζεσαι μια πιο ειδική θεραπεία.
Βρήκες αυτές τις συμβουλές χρήσιμες; Πες μου την άποψη σου στα σχόλια!