Όσο και να θέλεις να προσέξεις την διατροφή σου η καθημερινότητα σου δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις. Είσαι όλη την ημέρα στο πόδι και τρως ότι βρεις κυριολεκτικά μπροστά σου. Πόσες φορές είπες ότι θα είναι η τελευταία φορά και θα κόψεις έστω τα απ’ έξω;
Ξεκίνα λοιπόν από σήμερα φτιάχνοντας μόνη σου μία παραδοσιακή και νόστιμη κοτόπιτα. Έτσι, θα μπορείς να τσιμπάς κάτι σπιτικό κάθε φορά που πεινάς, θα μπορείς να πάρεις μαζί σου στη δουλειά και α δώσεις και υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σου. Είναι μία πίτα αρκετά χορταστική και νόστιμη. Δες επίσης συνταγές για σπιτικό τζατζίκι και μελιτζανοσαλάτα!
Συνταγή για σπιτική κοτόπιτα
Υλικά που θα χρειαστείς:
- 1 κότα (περίπου 1 1/2 κιλό)
- 750 γρ. κρεμμύδια
- μισό φλυτζάνι τσαγιού γάλα
- 3-4 αυγά
- μια χούφτα τυρί τριμμένο
- μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
- 16-18 φύλλα του μπακλαβά
- βούτυρο (για το βουτύρωμα)
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό την κότα να βράσει. Ρίχνουμε μέσα και τα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε ψιλές φέτες. Όταν βράσει εντελώς η κότα, τη βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και αφήνουμε το ζωμό με τα κρεμμύδια να συνεχίσουν το βράσιμό τους, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώσπου να γίνουν σαν πηχτός πουρές.
Στο μεταξύ, μόλις κρυώσει κάπως η κότα, αφαιρούμε όλα τα περιττά μέρη, όπως κόκαλα, πέτσα κ.τ.λ. και κρατάμε μόνο τα ψαχνά, που τα διαχωρίζουμε με τα δάχτυλα μας, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι, σε όσο μπορούμε πιο ψιλές ίνες. Όταν έχει πυκνωθεί όσο πρέπει ο ζωμός με τα κρεμμύδια, ρίχνουμε μέσα το γάλα, τα ψιλοχωρισμένα ψαχνά της κότας και αφήνουμε να πάρουν αρκετές βράσεις, δουλεύοντας τα συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Αποσύρουμε τότε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφήνουμε να μισοκρυώσει, σπάμε μέσα τα αυγά, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά και η γέμιση μας είναι έτοιμη. Στρώνουμε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε. Αυτά πρέπει να καλύπτουν τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού και να περισσεύουν. Αδειάζουμε πάνω τους τη γέμιση και τη στρώνουμε καλά να πάρει παντού το ίδιο πάχος.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα του μπακλαβά, ένα ένα και αυτά βουτυρωμένα, κόβοντας τα περισσεύματα τους, ώστε να καλύπτουν ίσα ίσα την επιφάνεια της πίτας. Γυρίζουμε προς τα μέσα, βρέχοντας τες με πινέλο, με λίγο χλιαρό νερό ή λιωμένο βούτυρο, τις άκρες των κάτω φύλλων που περισσεύουν , σκεπάζοντας έτσι εντελώς την πίτα. Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι τα κομμάτια.
Βάζουμε το ταψί σε μέτριο φούρνο, κι αφήνουμε την κοτόπιτα μας να ψηθεί για μία ώρα περίπου. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να μισοκρυώσει, κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, στα σημεία που την είχαμε χαράξει. Καλή όρεξη!