Στις 27/8 γιορτάζουμε τη γιορτή του Αγίου Φανούριου, και οι εκκλησίες μοσχοβολάνε από τις φανουρόπιτες που φέρνουνε οι απανταχού νοικοκυρές για να ζητήσουν από τον Άγιο ένα μικρό θαύμα. Θα σου δείξω πως να φτιάξεις την πιο νόστιμη φανουρόπιτα με 9 υλικά, όπως προστάζει η παράδοση μας.
Στην εκκλησία διαβάζουν την πίτα έτσι ώστε να πιάσει τόπο το τάμα. Μπορείς όμως να φτιάξεις μια φανουρόπιτα υπέρ υγείας για εσένα και την οικογένεια σου και να την μοιράσεις στο τραπέζι. Απλή παρασκευή, με ένα αποτέλεσμα πεντανόστιμο και υγιεινό, φτιάξε αυτήν την πίτα και θα δεις πως θα μοσχοβολίσει όλο το σπίτι σου.
Μοναδική συνταγή για την πιο νόστιμη παραδοσιακή φανουρόπιτα!
Υλικά:
- 1 ποτήρι λάδι (σπορέλαιο ή μισό μισό με ελαιόλαδο)
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (και το ξύσμα)
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κιλό φαρίνα
- 1/2 ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 ποτήρι σταφίδες μαύρες
- 1/2 κουτ. γλ. σόδα
- 1/2 ποτήρι σταφίδες ξανθές
Πως το κάνεις:
Σε ένα μπολ ανακατεύω το λάδι με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύω τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και το ρίχνω στο μείγμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, κανέλα, καρύδια, σταφίδες).
Ανακατεύω καλά το μείγμα μου να γίνει ομοιόμορφο και το ρίχνω σε ένα στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 22-24 εκατοστών ή σε ένα μακρόστενο 20 x 30 εκατοστών στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνω στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Αφού κρυώσει πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.
Για σχέδιο μπορείτε να τοποθετήσετε ένα σεμεδάκι επάνω και να πασπαλίσετε. Αφαιρείται προσεκτικά το σεμέν και είναι έτοιμη. Ακόμη, μπορείτε να πασπαλίσετε με ένα συνδυασμό κανέλας-άχνης ζάχαρης για περισσότερο άρωμα.
Μπορείς να δεις ακόμα Εύκολη συνταγή για νηστίσιμη ταχινόπιτα!
Αυτή η παραδοσιακή συνταγή για φανουρόπιτα, δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ και πάντα θα μένει νόστιμη και αφράτη για όσο διάστημα τη θέλεις. Έχει υλικά που όλοι αγαπάμε και είναι ιδανική για κάθε εποχή. Φτιάξε την και στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου αλλά και οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου και σαν κέρασμα.