Οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα έχουν πάρει φωτιά. Τα περισσότερα σπίτια έχουν φορέσει τα γιορτινά τους και είναι σχεδόν έτοιμα να υποδεχτούν τους καλεσμένους. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι στολισμένο και μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σαλονιού. Αυτό που μας καίει τώρα είναι το φαγητό που θα βγάλουμε στο γιορτινό τραπέζι.
Δεν θέλω να μου ανησυχείς όμως γι’ αυτό. Αν θέλεις να ξεφύγεις από την γαλοπούλα και να γλιτώσεις αρκετά χρήματα, σου έχω την πιο νόστιμη και οικονομική συνταγή για γλυκόξινα μπούτια κοτόπουλο στον φούρνο. Θα χρειαστείς τον φούρνο μόλις 45 λεπτά και το αποτέλεσμα σου εγγυώμαι ότι θα καταπλήξει και τους πιο δύσκολους! Πάρε χαρτί και στυλό και ξεκινάμε!
Πεντανόστιμη και Εύκολη συνταγή για μπούτια κοτόπουλο στον φούρνο!
Οι ποσότητες για την μαρινάδα που θα δεις στην συνέχεια είναι για τέσσερα μπούτια. Αν λοιπόν θέλεις να κάνεις περισσότερα για τα Χριστούγεννα φρόντισε να αυξήσεις τις αναλογίες. Και να θυμάσαι ότι θα μείνει σαλτσούλα στο τέλος, οπότε μπορείς να τα συνοδέψεις με απλές πατάτες φούρνου αλλά και με πιλάφι και να τους δώσεις γεύση με την σάλτσα.
Τα υλικά που θα χρειαστείς για την μαρινάδα είναι τα εξής:
- 4 κουταλιές της σούπας λάδι
- 4 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
- 4 κουταλιές της σούπας νερό
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- 2 κουταλιές της σούπας σκόνη ή τριμμένο σκόρδο
- 4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τσίλι
- 1 πρέζα αλάτι
Τώρα η διαδικασία είναι πανεύκολη. Θα πρέπει να βάλεις όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ και να τα ανακατέψεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσωπικά, επειδή δεν μου αρέσουν τα καυτερά φαγητά προτιμώ να βάζω απαλή μουστάρδα και λίγο τσίλι που είναι και γλυκό. Αν όμως το θέλεις λίγο καυτερό μπορείς να βάλεις μόνο μουστάρδα Dijon.
Δες επίσης: 5 Εύκολα Χριστουγεννιάτικα φαγητά και γλυκά!
Στην συνέχεια, αλατοπιπέρωσε τα μπούτια και βάλτα σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακάτεψε και πάλι την μαρινάδα σου και ρίξτην πάνω από τα μπούτια κοτόπουλου. Γύρισε τα μέσα στην μαρινάδα ώστε να καλυφθούν καλά, σκέπασε το μπολ με μεμβράνη για να μην αφήσει μυρωδιές στο ψυγείο ή να πάρει μυρωδιά από αυτό και βάλτα στο ψυγείο για μία ωρίτσα.
Δες επίσης: 15 Όμορφες ιδέες για cupcakes Χριστουγεννιάτικα δέντρα!
Μόλις περάσει η μία ώρα μπορείς φυσικά να τα αφήσεις κι άλλο στο ψυγείο. Όση πιο πολλή ώρα μείνει το κοτόπουλο στην μαρινάδα τόσο πιο έντονη και όμορφη γεύση θα έχει. Όταν τα βγάλεις λοιπόν, βάλτα σε ένα ταψί, αφού πρώτα στρώσεις στον πάτο του λαδόκολλα και προθέρμανε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς.
Δες επίσης: Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για Βασιλόπιτα κέικ!
Σου υποσχέθηκα όμως και σάλτσα. Γι’ αυτό όταν τα βάλεις στο ταψί θα πρέπει να τα περιχύσεις με τα υλικά που έμειναν στο μπολ. Έπειτα, ψήσε τα μπούτια για 25 λεπτά από την μία πλευρά και άλλα 20 από την άλλη ρίχνοντας από πάνω το ζουμί που έχει το ταψί με ένα κουτάλι. Για να γίνει πιο τραγανή η πάνω πλευρά φρόντισε να τα βάλεις να ψηθούν πρώτα από την κάτω πλευρά και μετά να τα γυρίσεις. Πίστεψε με θα είναι τα πιο νόστιμα μπούτια κοτόπουλο που έχεις φάει στην ζωή σου!
Τώρα που βρήκαμε το φαγητό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας μένει μόνο το γλυκό. Και γι’ αυτό όμως σου έχω την λύση! Δες μια εύκολη συνταγή για τον καλύτερο κορμό σοκολάτας από τον Άκη!