Για κάθε άνθρωπο η ιδέα μια γεμάτης ημέρας είναι διαφορετική. Ίσως η ημέρα σου να γεμίζει με την δουλειά σου, με τις δουλειές του σπιτιού σου, με την φροντίδα της οικογένεια σου, ίσως και με όλα μαζί! Πολλές γυναίκες έρχονται στην θεραπεία με την φράση “Είμαι κουρασμένη! Θέλω χρόνο για τον εαυτό μου.” Είναι ΟΚ κορίτσια αυτό που νιώθετε και αυτό που ζητάτε. Πώς λοιπόν μπορείς να κατακτήσεις αυτό τον στόχο και πώς να βρεις αυτό που αναζητάς; Ορίστε 5 απλά βήματα που θα βελτιώσουν την ζωή σου!
Δες επίσης: Πως να είσαι χαρούμενη με ό,τι έχεις!
Ποια είναι τα 5 βασικότερα βήματα;
1) Πρώτο βήμα είναι να ακούσεις εσένα.
Πρώτο από 5 απλά βήματα που θα βελτιώσουν την ζωή σου… Το καταλαβαίνω πως πολλές φορές είναι δύσκολο να ακούσεις τα συναισθήματά σου, γνωρίζεις όμως πως είσαι κουρασμένη. Άσε ελεύθερο το νου σου και σημείωσε σε ένα χαρτί τι νιώθεις. Βρες μια βολική θέση και λίγα τουλάχιστον λεπτά για τον εαυτό σου και επικεντρώσου στο τι νιώθεις. Για να σε βοηθήσω σε αυτή την άσκηση, ορίστε μια εικόνα που μπορεί να σου φανεί χρήσιμη.
2) Μάθε πως να λες αυτό που νιώθεις.
Έχεις την πεποίθηση πως πρέπει να καταφέρνεις τα πάντα. Να είσαι δυνατή σε όλα. Τώρα που συμπλήρωσες την φράση, ας πούμε “Νιώθω κουρασμένη”, μπορείς να πεις στο άτομο που θες το πώς σε κάνει να νιώθεις. “Νιώθω κουρασμένη,…” Πάρε λίγα δευτερόλεπτα και συμπλήρωσε τι θα ήθελες να του πεις. Ίσως σε βοηθήσει πάλι αν το καταγράψεις.
Λέει λοιπόν η θεραπευόμενη “Νιώθω κουρασμένη, επειδή δεν καθαρίζεις το δωμάτιό σου”. Ας εστιάσουμε σε αυτή την φράση. Μετά την λέξη “επειδή” διακρίνω ένα ” ε σ ύ “. Όταν χρησιμοποιούμε το μοτίβο “νιώθω έτσι επειδή εσύ”, εκφράζουμε τα συναισθήματά μας χρησιμοποιώντας την ενοχή για να διαχειριστούμε έναν άνθρωπο. Γίνεται δηλαδή μια προσπάθεια να τον κάνουμε να αλλάξει.
Προτείνω, λοιπόν, να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να διδάξεις τίποτα σε κανέναν. Αν έχουμε αυτή την “διδαχή” ως μέσο προσέγγισης, αυτό θα μας δημιουργήσει πρόβλημα. Οπότε ας αλλάξουμε οπτική. Και ρωτάει η θεραπευόμενη “Δηλαδή μου λες να τα παρατήσω; Να βολευτώ μέσα σε ό,τι έχω;” Η απάντηση είναι φυσικά και όχι. Υπάρχει και άλλη επιλογή.
Πίσω από κάθε συναίσθημα υπάρχει μια ανάγκη. Έχοντας αυτό στο μυαλό σου, προσπάθησε πάλι να συμπληρώσεις την φράση με αυτή την δομή. “Όταν δεν καθαρίζεις το δωμάτιό σου, νιώθω κούραση επειδή χρειάζομαι…βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού”.
Δες επίσης: Πώς να συμφιλιωθείς με το παρελθόν σου!
3) Διατύπωσε το αίτημά σου.
Όταν διατυπώνουμε ένα αίτημα, δεν λέμε τι δεν θέλουμε, διότι έτσι δεν γνωστοποιούμε τι θέλουμε. Λέμε δηλαδή στον σύντροφό μας “Θέλω να σταματήσεις να βλέπεις όλη μέρα ποδόσφαιρο στην τηλεόραση!” Αυτό δεν εκφράζει την πραγματική σου ανάγκη, η οποία θα μπορούσε να ειπωθεί ως “Θέλω να περάσεις ποιοτικό χρόνο μαζί μου, να πάμε μια βόλτα στο πάρκο ή για ένα ποτό”.
Είναι ακόμη σημαντικό να χρησιμοποιούμε δραστήρια γλώσσα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα “Θέλω να με ακούς“. Σε ακούει! Αυτό εκπληρώνει το αίτημά σου; Αν πεις όμως “Θέλω να ακούς το πώς νιώθω όταν σου εκφράζομαι, να ακούς τις απόψεις μου και τα όνειρά μου. Θέλω να ακούς τις σκέψεις μου με βάση εμένα”. Τότε έχεις κοινοποιήσει με ακρίβεια τι πραγματικά θέλεις.
4) Αίτημα ή απαίτηση;
Τα αιτήματα εκλαμβάνονται ως απαιτήσεις όταν οι άλλοι πιστεύουν ότι θα κατηγορηθούν αν δεν υπακούσουν. Όταν ακούνε μια απαίτηση βλέπουν δύο επιλογές: την υποταγή ή την εξέγερση. Καταλαβαίνουμε πως αν διατυπώσουμε μια απαίτηση τότε η ελαχιστοποιείται πιθανότητα να ακουστεί το αίτημά μας και να βρούμε μια θετική, γεμάτη συμπόνια ανταπόκριση.
Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ αιτήματος και απαίτησης είναι η αντίδρασή μας όταν δεν εκπληρώνεται αυτό που ζητάμε. Αν όταν δεν πάρουμε αυτό που ζητάμε κρίνουμε ή επικρίνουμε, τότε αυτό που είχαμε διατυπώσει ήταν απαίτηση. Επίσης, η πιθανότητα το αίτημα μας να ακουστεί ως απαίτηση αυξάνεται αναλογικά με τις αντιδράσεις μας στο παρελθόν, όταν συνηθίζαμε να κατηγορούμε ή να τιμωρούμε τους άλλους επειδή δεν άκουσαν σε αυτό που ζητήσαμε, είναι επόμενο να ακούσουν πάλι μια “απαίτηση”. Ενώ όταν κάποιος ακούσει με ενσυναίσθηση τις ανάγκες μας, τότε αυτό που διατυπώσαμε ήταν ένα αίτημα!
“Αν καταλάβω καθαρά ότι δεν απαιτείς, θα ανταποκριθώ σε αυτό που θες. Αλλά, αν έρθεις σαν αυστηρό αφεντικό, θα νιώσεις ότι χτυπάς σε τοίχο”.
5) Ανακεφαλαίωση.
“Όταν δεν καθαρίζεις το δωμάτιό σου, νιώθω κούραση επειδή χρειάζομαι βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού. Θέλω να μαζεύεις το δωμάτιο σου, επειδή είναι ο δικός σου προσωπικός χώρος.”
Τι λείπει για ολοκληρωθεί αυτή η φράση; Η απάντηση του ατόμου που απευθυνόμαστε. Συνεπώς μπορούμε να προσθέσουμε και την φράση “Εσένα πώς σου ακούγεται αυτό;”
Μία τέτοια ερώτηση αποτελεί προϋπόθεση για να λειτουργήσουν τα υπόλοιπα βήματα της διαδικασίας. Δημιούργησε μια σύνδεση ώστε να προσεγγίσεις το άλλο άτομο στο να ακούσει και να καταλάβει τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου.