Η δυσαναγνωσία αποτελεί κατηγορία των μαθησιακών δυσκολιών και εστιάζεται στη δυσκολία της αναγνωστικής ικανότητας αλλά και της κατανόησης αυτών που έχουν διαβαστεί.
Αν χρειαζεσε περισσότερες συμβουλές σχετικά με το παιδί σου δες εδώ!
Χαρακτηριστικά παιδιών με δυσαναγνωσία
- Δυσκολεύονται στη διάκριση διαφορετικών λέξεων που περιλαμβάνουν τα ίδια γράμματα (φρούτο- φλούτο)και στη διάκριση φθόγγων (ε-α, χ-γ)
- Συγχέουν γράμματα με λεπτές γραφικές διαφοροποιήσεις (μόνος- νόμος) ή λέξεις που μοιάζουν οπτικά ή ακουστικά (δένω- μένω)
- Παραλείπουν φθόγγους σε απλές λέξεις (πότα- πόρτα) ή συλλαβές από λέξεις (καπές- καναπές)
- Προσθέτουν φωνήματα, συλλαβές ή λέξεις κατά την ανάγνωση
- Χάνουν τη σειρά του κειμένου καθώς διαβάζουν
- Δυσκολεύονται στην ανάγνωση πολυσύλλαβων λέξεων
- Εμφανίζουν αργό ρυθμό με έντονο κόμπιασμα
- Ο χρόνος για την ανάγνωση είναι πολύς
- Παρουσιάζουν έλλειψη έκφρασης και δεν χρωματίζουν το λόγο τους
- Τονίζουν λάθος τις λέξεις
- Διαβάζουν καθρεπτικά (σωφ αντί για φως)
- Δεν κατανοούν το κείμενο που μόλις διάβασαν
- Αδυνατούν να αφηγηθούν τα όσα διάβασαν
Παράδειγμα ανάγνωσης παιδιού Γ’ δημοτικού με δυσαναγνωσία.
Το κείμενο:
Ο κακός πρίγκιπας Αμούλιος κρατάει φυλακισμένο τον νόμιμο βασιλιά της Άλβας .Όταν η κόρη του τελευταίου φέρνει στον κόσμο δυο δίδυμα αγόρια, ο πρίγκιπας διατάζει να τα οδηγήσουν στο δάσος και να τα σκοτώσουν.Τα αδέλφια όμως απλώς εγκαταλείπονται στην όχθη του Τίβερη, όπου μια λύκαινα θα τα βρει και θα τα αναθρέψει.
Απομαγνητοφώνηση:
Ο κακός πριγκίπισσα Αμουλας κρατάει φυλακισμένο τον νόμο βασιλιά της άλας. Όταν η κόρη σου τελευεταίου φέρνει στον κόσμο δύο δίδυμα αγόρια, ο πριγκηγκηπας διατάσει να τα οδηγήσουν στο άσος και να τα τσακώσουν. Τα αδέρφια όμως απλώς εγκαταλείπονται στην όχθη του τίκερα, όπου μια λύκαινα θα τα βρει και θα τα ανατρέξει.
Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί με δυσαναγνωσία;
Στόχος μας είναι να μάθει το παιδί να διαβάζει με έναν τρόπο ξεκούραστο, με πολλά χρώματα και εικόνες, κατανοητό και εύκολο. Θα πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε τις συγκεκριμένες δυσκολίες που θα παρουσιάζει το παιδί και έπειτα να δημιουργήσουμε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα παρέμβασης.
- Ταύτιση του γράμματος με μια απλή λέξη- κλειδί. Η λέξω θα πρέπει να είναι γνωστή στο παιδί και να συνοδεύεται από μια αντιπροσωπευτική εικόνα.
- Το παιδί θα πρέπει να ζωγραφίσει το γράμμα στο χαρτόνι, να το κόψει και στη συνέχεια να το κολλήσει σε λευκό χαρτί.
- Επίσης μπορεί να κατασκευάσει τα γράμματα με άλλα υλικά όπως πλαστελίνη, τουβλάκια, ξυλάκια και να περάσει από πάνω το δάχτυλό του σύμφωνα με τη φορά του γράμματος.
- Μπορεί να αναπαραστήσει το γράμμα στον αέρα και κατόπιν στον πίνακα (πρώτα με ανοιχτά και ύστερα με κλειστά μάτια).
- Ζητάμε από το παιδί να βρει διάφορα αντικείμενα μέσα στο δωμάτιο του και να προφέρει τον πρώτο ήχο της κάθε λέξης του αντίστοιχου αντικειμένου.
- Αφού το παιδί έχει εμπεδώσει τους ήχους και την γραφή των γραμμάτων μεμονωμένα στην συνέχεια προχωράμε σε απλές συλλαβές. Ζητάμε από το παιδί να διαβάζει και να γράψει απλές συλλαβές (κα, μο, πε κλπ.)
- Διαβάζει και γράφει αρχικά πιο απλές λέξεις και αργότερα πιο σύνθετες.
- Τέλος διαβάζει προτάσεις ή κείμενο λίγων σειρών.
Η έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων δυσκολιών αποτελεί σημαντικό παράγοντα βελτίωσης της επίδοσης του παιδιού αλλά και της εικόνας που έχει για τον εαυτό του.
Αν χρειαζεσε περισσότερες πληροφορίες ή συμβουλές σχετικά με το παιδί σου, μην διστάσεις να κάνεις μια ερώτηση είτε στα σχόλια κάτω από το άρθρο είτε στο προσωπικό μου email ioannamainou@gmail.com , θα χαρώ να σε βοηθήσω!
Γράφει η Mάινου Ιωάννα
Λογοθεραπεύτρια, απόφοιτη ΑΤΕΙ Ιωαννίνων
Π. Σαχίνη 11, Σκύδρα
E_mail: ioannamainou@gmail.com