Είναι γνωστό πως άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας έχουν προβλήματα στις σχέσεις τους, δημιουργώντας συνήθως τοξικές σχέσεις. Μαθαίνοντας όλο και περισσότερα για τα χαρακτηριστικά αυτής της διαταραχής μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να καταλάβετε εαν έχετε σχέση με ένα νάρκισσο, καθώς και να κατανοήσετε τη συμπεριφορά του συντρόφου σας.
Πώς θα καταλάβω ότι έχω σχέση με ένα νάρκισσο;
1. Θέλουν να είναι το επίκεντρο των συζητήσεων
Ένας ναρκισσιστής θα βρεί πάντα τον τρόπο να στρέψει μια συζήτηση προς το μέρος του. Αντί να ακούν προσεκτικα θα κάνουν τα πάντα για να στρέψουν την συζήτηση προς τον εαυτό τους, διακόπτοντας ή ακόμα και αλλάζοντας εντελώς θέμα συζήτησης. Πάντα θα μιλούν για προηγούμενες επιτυχίες τους, για το πόσο σημαντικοί και ταλαντούχοι είναι και εννοείται πως δε θα τους ενδιαφέρει καθόλου να μάθουν την άποψη και τα επιχειρήματα του συντρόφου τους.
2. Οι νάρκισσοι δεν αντέχουν την κριτική
Σε μια σχέση η υγιής κριτική βοηθάει το ζευγάρι να προσπαθήσει να διορθώσει κάποια πράγματα για το καλό και των δύο συντρόφων. Όταν όμως πρόκειται για μια σχέση με ένα νάρκισσο, τότε η υγιής κριτική φέρνει αντιδράσεις, ξεσπάσματα, θυμό, άρνηση και εχθρικότητα. Η εύθραυστη αυτοεκτίμησή τους δεν τους επιτρέπει να δέχονται κριτική, επειδή δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Είναι αλαζονικοί και δεν δέχονται κριτική απο κανέναν, πόσο μάλλον απο το σύντροφό τους οπου μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιήσουν αυτή την κριτική εναντίον του.
3. Δεν έχουν καθόλου συναισθηματική νοημοσύνη (EQ)
Εάν σας έχει τύχει να νιώθετε πως ο σύντροφός σας δε αντιδρά στις συναισθηματικές σας ανάγκες, δεν σας δείχνει καμία ενσυναίσθηση και αδιαφορεί πλήρως σε μια δύσκολη μέρα σας χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να σας κάνει να νιώσετε λίγη χαρά, αυτό είναι ένα σημάδι πως ίσως να έχετε δίπλα σας ένα νάρκισσο. Η πλήρης απουσία συναισθηματικής νοημοσύνης και η σημασία που δίνουν στα δικά τους συναισθήματα τους κάνει να γίνονται αδιάφοροι, σκληροί και χωρίς κατανόηση. Και εννοείται πως δε θα ζητήσουν ποτέ συγγνώμη, εκτός και αν ξέρουν οτι απο αυτή τη συγγνώμη θα υπάρξει κάποιο όφελος για εκείνους!
4. Απαιτούν προνομιακή μεταχείριση
Ένας ναρκισσιστής πιστεύει πως “του χρωστάνε” και οτι αξίζει τα πάντα, ανεξαρτήτως αν έχει κάνει έστω και την παραμικρή προσπάθεια να κερδίσει κάτι τέτοιο. Απαιτούν τη συνεχή προσοχή του συντρόφου τους, και θέλουν να είναι πάντα το επίκεντρο της ζωής τους. Ζηλεύουν οποιαδήποτε σχέση, ακόμα και φιλική ή με μέλη της οικογένειας και δημιουργούν προβλήματα για να είναι στραμμένα τα φώτα πάνω τους.
5. Δεν έχουν πολλές μακροχρόνιες σχέσεις
Οι άνθρωποι με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να έχουν μεγάλους κύκλους γνωριμιών, όμως δυσκολεύονται πολύ στο να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μακροχρόνιες και ουσιαστικές σχέσεις. Όταν ένας φίλος δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκιες και στις παράλογες απαιτήσεις του νάρκισσου, θα εγκαταλείψει αυτό τον φίλο αμέσως. Εάν έχετε σχέση με ένα νάρκισσο θα παρατηρήσετε οτι δεν έχει στενούς φίλους και οτι ενοχλείται όταν θέλετε να περάσετε χρόνο με τους δικούς σας φίλους.
Τι να κάνετε εάν πιστεύετε οτι έχετε σχέση με ένα νάρκισσο;
Είναι σημαντικό να τονίσουμε οτι το άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό και παρέχει κάποιες γενικές πληροφορίες για σημάδια που ενδεχομένως δείχνουν την παρουσία ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας ενός συντρόφου. Η διάγνωση οποιασδήποτε διαταραχής πρέπει να γίνεται απο εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής εκπαίδευσης, και εάν υποψιάζεστε οτι έχετε σχέση με ένα νάρκισσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
Η ψυχική μας υγεία πρέπει να είναι προτεραιότητά μας, και εάν νιώθουμε πως έχουμε την ανάγκη να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό δε θα πρέπει να το αμελήσουμε. Ο δρόμος για μια καλύτερη ζωή δεν είναι εύκολος, αλλά είναι πιο κοντά απ’ ότι πιστεύουμε!