Τα ρολάκια τόνου είναι ένα από τα πιο ωραία σνακ που μπορείς να προσφέρεις στους φίλους σου ή ακόμα και να τα φτιάξεις για εσένα. Είναι ένα απίστευτα νόστιμο σνακ, το οποίο δεν χρειάζεται πολλή ώρα για να φτιαχτεί, αλλά ούτε ιδιαίτερες ικανότητες στην μαγειρική. Μπορείς πολύ εύκολα να τα φτιάξεις και να εντυπωσιάσεις όποιον τα δοκιμάσει, φτάνει να ακολουθήσεις την βασική συνταγή που σου δίνουμε πιο κάτω. Μην ξεχνάς ότι μπορείς στην συνταγή να προσθέσεις δικές σου πινελιές, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στα γούστα σου. Δώσε προσοχή στα βήματα και στις ποσότητες, ούτως ώστε να έχεις ισορροπία στο φαγητό. Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξεις;
Συνταγή για πεντανόστιμα σνακ – ρολάκια τόνου
Υλικά
- ένας τόνος σε νερό ή ελαιόλαδο (κονσέρβα)
- ένα κουτάλι μαγιονέζα ή ελαιόλαδο
- λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- κρεμμυδάκι φρέσκο
- αγγούρι
- ένα κουτάλι καλαμπόκι
- μαϊντανός
- αραβικές πίτες ή τορτίγια
Παρασκευή
Βήμα 1 – Τόνος
Πρώτο βήμα είναι να προετοιμάσεις τον τόνο! Στράγγισε τον τόνο από το νερό ή το ελαιόλαδο και ρίξε τον σε ένα μπολ. Πάτησε με το πιρούνι με απαλές κινήσεις, μέχρι να λιώσεις και να ξεχωρίσεις τις ίνες του τόνου. Αυτό θα βοηθήσει στο να κρατήσουμε μία πιο ωραία υφή στα ρολάκια, χωρίς να έχουμε μεγάλα κομμάτια. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο, τα υλικά θα αναμειχθούν καλύτερα και θα έχουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Βήμα 2 – Μπαχαρικά και γεύσεις
Περνάμε τώρα στο επόμενο βήμα, το οποίο είναι τα μπαχαρικά και οι γεύσεις του τόνου. Σε αυτό το σημείο θα χρειαστούμε το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι και την μαγιονέζα ή το ελαιόλαδο. Αρχικά, ρίξε αλάτι και πιπέρι στον τόνο και λεμόνι στο σημείο που εσύ θεωρείς καλύτερο γευστικά. Αν θέλεις, δηλαδή περισσότερο πιπέρι ή αν θέλεις το φαγητό πιο αλατισμένο, μπορείς να προσθέσεις περισσότερη ποσότητα από τα υλικά επιθυμείς. Αυτό που σε συμβουλεύουμε είναι να ξεκινήσεις με μικρές ποσότητες και να προσθέτεις σταδιακά. Έτσι, θα αποφύγεις υπερβολές και λάθη γευστικά. Στην συνέχεια, πρόσθεσε περίπου ένα κουτάλι μαγιονέζα, ή για πιο υγιεινό και διατροφικό αποτέλεσμα, εναλλακτική είναι το ελαιόλαδο. Ανακάτεψε καλά να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 3 – Λαχανικά
Ήρθε η στιγμή να προσθέσεις τα λαχανικά, δηλαδή το καλαμπόκι, το αγγούρι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό. Καθάρισε το αγγούρι και αφού αφαιρέσεις τα σπόρια για να αποφύγεις τα νερά στο φαγητό, ψιλόκοψε σε πολύ μικρά κομμάτια. Κόψε και το κρεμμυδάκι πολύ λεπτά και τον μαϊντανό. Το καλαμπόκι, μπορείς να το πάρεις έτοιμο από κονσέρβα. Πρόσθεσε στον τόνο το αγγούρι, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και το καλαμπόκι και ανακάτεψε καλά. Εάν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις κι άλλα υλικά της αρεσκείας σου, όπως για παράδειγμα μαρούλι ή καρότο.
Βήμα 4 – Αραβική πίτα
Πάρε μια αραβική πίτα και ξεχώρισε τα δύο της φύλλα. Άπλωσε το ένα φύλλο σε ένα ξέβαθο πιάτο ή ένα ξύλο κοπής. Βεβαιώσου ότι η πίτα δεν είναι σκληρή, αλλά μαλακή και φρέσκα, ούτως ώστε να μην σπάσει την στιγμή που θα την διπλώνεις. Δεν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο, διότι η γέμιση θα χυθεί έξω. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις και τορτίγια ως εναλλακτική επιλογή ή μαύρη αραβική για διατροφική εκδοχή.
Βήμα 5 – Πρόσθεσε το μείγμα τόνου
Βάλε πάνω στο φύλλο της αραβικής το μείγμα τόνου που έφτιαξες πιο πριν με την μαγιονέζα, τα μπαχαρικά και τα λαχανικά. Άπλωσε με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, πατώντας ελαφρά προς τα κάτω για να “κολλήσει” το μείγμα στην αραβική. Πρόσεξε, μην γεμίσεις το φύλλο με περιττή γέμιση! Θα βγει έξω κατά το τύλιγμα.
Βήμα 6 – Τύλιγμα και σερβίρισμα
Ξεκίνησε το τύλιγμα της πίτας αργά από την μια άκρη στην άλλη, δημιουργώντας μια φλογέρα με κυλινδρικό εσωτερικό δίπλωμα. Κόψε σε κομμάτια στο μέγεθος που επιθυμείς και σταθεροποίησε το τελείωμα με μια οδοντογλυφίδα. Τέλος, σέρβιρε σε έναν όμορφο δίσκο ή πιάτο, στολίζοντας με λίγη πρασινάδα. Για πιο έντονο γευστικό αποτέλεσμα, θα σου συστήναμε να κρατήσεις τις φλογέρες τυλιγμένες πριν κοπούν σε αλουμινόχαρτο για μερικές ώρες στο ψυγείο και να τις κόψεις την ώρα του σερβιρίσματος. Τα υλικά θα προλάβουν να δέσουν, η αραβική θα τραβήξει τα ζουμιά από τα υλικά και θα πετύχεις ακόμα βαθύτερη γεύση.
Γενικά, το σνακ αυτό διατηρείται για 2-3 μέρες στο ψυγείο, έτσι μπορείς να το ετοιμάσεις μέρες πριν το σερβίρεις ή να το βάλεις στο ψυγείο για κατανάλωση τις επόμενες μέρες.