Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και σηματοδοτεί το τέλος των Αποκριών και την αρχή της άνοιξης και, φυσικά, το καθιερωμένο γιορτινό τραπέζι με τους αγαπημένους μας. Σήμερα θα δούμε κάποιες συνταγές πιο εναλλακτικές για αυτήν την ημέρα, που δίνουν μία φρέσκια νότα σε ήδη αγαπημένα πιάτα. 4 Υπέροχες νηστίσιμες συνταγές για κουλουράκια!
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν για να δούμε πώς θα εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου φέτος!
Εύκολες συνταγές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
1. Σαλάτα με γίγαντες Πρεσπών, ρόκα και μυρωδικά
Μία δροσερή και χορταστική σαλάτα που συνδυάζει τη γήινη γεύση των γιγάντων με την φρεσκάδα της ρόκας και των μυρωδικών, ένα τέλειο ορεκτικό για κάθε τραπέζι.
Υλικά
– 500 γρ. γίγαντες Πρεσπών, μουλιασμένοι από το προηγούμενο βράδυ
– 1 ματσάκι ρόκα, πλυμένη και χοντροκομμένη
– 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
– 1/2 φλιτζάνι φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος
– Χυμός από 1 λεμόνι
– Αλάτι και πιπέρι
Για να κάνουμε την σαλάτα ξεκινάμε βράζοντας τους γίγαντες μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 1 ώρα. Θα είναι έτοιμοι μόλις μπορείς να τους τρυπήσεις εύκολα με ένα πιρούνι. Αφού έχεις βράσει τα όσπρια σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τους γίγαντες με την ρόκα και την πιπεριά. Πρόσθεσε την συνέχεια το ελαιόλαδο και το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, όποιο άλλο μπαχαρικό θέλεις και η σαλάτα σου είναι έτοιμη. 4 Συνταγές για σαλάτα με όσπρια πλούσια σε πρωτεΐνη!
2. Λιγκουίνι με καλαμαράκια και ντοματίνια
Η αστακομακαρονάδα είναι ένα πιάτο σήμα κατατεθέν. Η μακαρονάδα όμως με καλαμαράκια είναι κάτι που δεν βλέπουμε και τόσο συχνά σε σπιτικά τραπέζια. Ας δούμε λοιπόν πώς θα την φτιάξεις.
Υλικά
– 500 γρ. μακαρόνια λιγκουίνι
– 500 γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
– 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 300 γρ. ντοματίνια
– 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
– Φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
– Αλάτι και πιπέρι
Ξεκίνα βράζοντας τα μακαρόνια σου για όσο γράφει η συσκευασία. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το σκόρδο. Μετά από κάποια λεπτά προσθέτεις τα καλαμαράκια, τα αφήνεις για περίπου 2 με 3 λεπτά και προσθέτεις τα ντοματίνια μέχρι να μαλακώσουν. 3 Μοναδικές συνταγές για παγωτό σάντουιτς με μπισκότα!
Αφού έχεις προσθέσει όλα τα υλικά σβήνεις με λίγο κρασί της επιλογής σου, προσθέτεις μπαχαρικά και αφήνεις να σιγοβράσει για περίπου 10 με 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτεις τα έτοιμα ζυμαρικά στο τηγάνι αφού είναι έτοιμη η σάλτσα και είναι έτοιμα για σερβίρισμα!
3. Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σοκολάτα και λεμόνι
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι το αγαπημένο μου γλυκό της εποχής που διανύουμε και μπορείς να το κάνεις ακόμα καλύτερο με σοκολάτα και λεμόνι. Ας δούμε πώς!
Υλικά
– 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
– 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 2 φλιτζάνια νερό
– 1 φλιτζάνι ζάχαρη
– Ξύσμα από 1 λεμόνι
– 100 γραμμάτια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Σε μία κατσαρόλα ξεκινάς ζεσταίνοντας το εκαόλαδο και καβουρδίζεις το σιμιγδάλι μέχρι να δεις ότι αποκτά χρυσαφένιο χρώμα. Σε ένα άλλο σκεύος βράζεις νερό με την ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ουσιαστικά θα έχεις τώρα φτιάξει ένα σιρόπι λεμόνι το οποίο θα προσθέσεις στο σιμιγδάλι μέχρι να δεις ότι αρχίζει να πήζει το μείγμα. Βάζεις τον χαλβά στην φόρμα του και τον αφήνεις να κρυώσει.
Μην ξεχάσεις και την κουβερτούρα βέβαια! Αφού έχεις βγάλει τον χαλβά από την φόρμα του την λιώνεις και την ρίχνεις από πάνω. Βάλε πάλι το γλυκό στο ψυγείο για 10 λεπτάκια και είναι έτοιμος. 5 Εύκολα και υγιεινά γλυκά με χαμηλές θερμίδες!