Αν σου αρέσει η πίτσα σίγουρα λατρεύεις και το πεινιρλί! Είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση και αφορμή να φτιάξεις κάτι γρήγορο για κολατσιό ή για σνακ σε οποιοδήποτε μέγεθος όταν θα έρθουν οι φίλοι σου στο σπίτι. Επίσης είναι ιδανικά και για παιδικό πάρτι.
Τι υλικά θα χρειαστείς για το πεινιρλί;
Για τη ζύμη:
- 3 κούπες αλεύρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 20γρ νωπή μαγιά
- 2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 3 κουταλιές σπορέλαιο ή βούτυρο λιωμένο
- 1 κούπα νερό χλιαρό (40βαθμούς περίπου)
- Λιωμένο βούτυρο για την επικάλυψη
Για τη γέμιση:
- Σάλτσα ντομάτας
- Ζαμπόν, γαλοπούλα, μπέικον ή όποιο αλλάντικό της αρεσκείας σου
- Κασέρι, γκούντα, φέτα ή όποιο τυρί της αρεσκείας σου
- Πιπεριά, μανιτάρια
Πως να φτιάξεις εύκολα και νόστιμα πεινιρλί!
Μια πολύ εύκολη ζύμη ακόμα και για την πιο αρχάρια με τη μαγειρική.
Σε ένα μπολ βάλε το αλεύρι, τη ξηρή μαγιά (αν χρησιμοποιήσεις νωπή θα τη διαλύσεις στο νερό) , τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακάτεψε. Άνοιξε μια λακουβίτσα στο κέντρο και πρόσθεσε το λάδι και το νερό. Ζύμωσε 5 λεπτά περίπου, μέχρι να έχεις μια ζύμη λεία και μαλακή που δε κολλάει στα χέρια. Μπορεί τη ώρα του ζυμώματος να χρειαστείς να προσθέσεις λίγο αλεύρι παραπάνω.
Σκέπασέ την με μια πετέτα και αφησέ την σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει (εγώ ανάβω τον φούρνο της κουζίνας στους 50 βαθμούς για 5 λεπτά, τον σβήνω και βάζω μέσα το μπολ).
‘Οταν είναι έτοιμη την πατάς να ξεφουσκώσει και την χωρίζεις σε μπαλάκια ανάλογα με το μέγεθος που θέλεις να έχουν τα πεινιρλί σου. Παίρνεις το καθε μπαλάκι και σε αλευρωμένη επιφάνεια με ένα πλάστη του δίνεις το σχήμα βαρκούλας (στενόμακρο οβάλ).
Στο κέντρο προσθέτεις τα υλικά που σ αρέσουν. Εγώ βάζω σάλτα ντομάτας, κασέρι, γαλοπούλα και πιπεριά. Πολύ νόστιμα γίνονται και με συνδυασμό τυριών όπως κασέρι, γκούντα και φετα.
Τώρα κλείνεις γυρνώντας τις άκρες και βάζοντας τες από κάτω έτσι ώστε κλείσουν οι γωνίες, να μένει ένα μικρό άνοιγμα στο κέντρο και να πάρουν το γνωστό σχήμα. Αραδιάζεις σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
Βάλτα πάνω στην ηλεκτρική κουζίνα να ζεσταίνονται και άναψε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος περίπου 15 λεπτά τα πεινιρλί θα έχουν φουσκώσει.
Τώρα είναι έτοιμα για ψήσιμο. Αναλόγως με το μέγεθος θα χρειαστούν 15-25 λεπτά. Πρέπει να ροδίσουν καλά. Μόλις τα βγάλεις από τον φούρνο άλειψε τα με το λιωμένο βούτυρο να γυαλίσουν.
Tip: Μπορείς να αντικαταστήσεις μέρος του νερού ή όλο με γάλα.
Extra Tip: Χρησιμοποίησε την ίδια ζύμη για να κάνεις πίτσα.