Μια δροσερή φέτα καρπούζι αποτελεί την επιτομή του καλοκαιριού. Οπότε τώρα που είναι η top περίοδος της συγκομιδής τους, ετοιμαστείτε να ξανά γευτείτε αυτό το μοναδικό φρούτο, ακόμη και σε χυμό.
Καλά και τα πεπόνια δεν λέω, αλλά σαν την γλύκα του καρπουζιού δεν έχει. Πόσα πράγματα όμως γνωρίζεις για το συγκεκριμένο φρούτο;
Και τώρα θα μου πεις, “Μα τι θα έπρεπε να γνωρίζω, πέραν του ότι είναι νόστιμο;”. Κι όμως υπάρχουν αρκετά πραγματάκια, τα οποία μπορεί να μην τα έχεις ξανά ακούσει ποτέ και έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Πάμε να τα δούμε παρέα;
Δες επίσης: Η θρεπτική αξία του παγωτού
5 Στοιχεία για το καρπούζι που μπορεί να σε εκπλήξουν
Έχει περισσότερο λυκοπένιο από τις ακατέργαστες ντομάτες
Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και είναι υπεύθυνο για το ροζ – κόκκινο χρώμα που έχουν τα φρούτα, αλλά και τα λαχανικά .
Το όνομα του έχει συνδεθεί κυρίως με τις ντομάτες, που έχουν πιο έντονο χρώμα, αλλά όπως έχει αποδειχθεί ένα φλιτζάνι καρπούζι έχει 1.5 φορές περισσότερο λυκοπένιο, από μια μεγάλη φρέσκια ντομάτα.
Ο χυμός του μπορεί να σε ανακουφίσει από τους μυϊκούς πόνους
Μια πρόσφατη έρευνα, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έπιναν φυσικό μη παστεριωμένο χυμό καρπουζιού, πριν από κάθε τους προπόνηση, κατάφερναν να μειώσουν τους μυϊκούς πόνους για 24 ώρες παραπάνω, από εκείνους που έπαιρναν κάποιο φάρμακο για να τα καταφέρουν.
Βέβαια, θα πρέπει να πίνεις χυμό καρπουζιού με μέτρο, καθώς περιέχει σημαντική ποσότητα φρουκτόζης. Οπότε καλό θα ήταν να μην το παρακάνεις.
Είναι φρούτο και λαχανικό μαζί
Αν κάποιος σου πει ότι το καρπουζάκι είναι ίδιο με το αγγούρι, την κολοκύθα και τα κολοκυθάκια, μην απορήσεις γιατί θα έχει δίκιο.
Και αυτό λόγω του ότι, το ένα μέρος του είναι φρούτο και το άλλο λαχανικό. Γι’ αυτό και έχει γλυκιά γεύση, αλλά φυτεύεται με σπόρους. Άσε που μπορείς πολύ άνετα να φας και την φλούδα του.
Είναι κυρίως νερό
Αυτό μπορεί να μην είναι έκπληξη, καθώς λίγο πολύ όλοι μας ξέρουμε ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού, άσε που το καταλαβαίνουμε και όταν το γευόμαστε. Ξέρεις όμως ότι περισσότερο από 91% είναι νερό;
Αυτό σημαίνει ότι τρώγοντας το τους καλοκαιρινούς μήνες μένεις ενυδατωμένη. Φυσικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το νεράκι, αλλά είναι και αυτός ένας τρόπος για να αποφύγεις την αφυδάτωση.
Μερικά έχουν κίτρινο χρώμα
Δες επίσης: 6 Πράγματα που δεν ήξερες για τα αντισυλληπτικά!
Είναι μια συγκεκριμένη ποικιλία, η οποία έχει ένα γλυκό κίτρινο χρώμα και απίστευτα γλυκιά γεύση, πολύ καλύτερη και από τα περισσότερα κόκκινα καρπούζια.
Είναι πολύ πιθανό να έχει να προσφέρει τα δικά του μοναδικά θρεπτικά οφέλη, αλλά δεν μας έχουν κάνει ακόμη την τιμή οι ερευνητές να δημοσιοποιήσουν περισσότερα στοιχεία.