Τα παστέλια είναι μια συνταγή που έχει τις ρίζες της στην Ασία και τρώγεται κυρίως κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Μία από τις πιο παλιές και απλές λιχουδιές, αυτό το σκληρό κατά τ’ άλλα γλυκό είναι ίσως η πιο ευχάριστη απόλαυση κατά την νηστεία. Μπορείς να το φας μόνο του αλλά και να το συνοδεύσεις με τον καφέ ή το τσάι σου.
Αν δεν έχεις προσπαθήσει ποτέ να φτιάξεις παστέλια, τότε δες παρακάτω την πιο εύκολη συνταγή που υπάρχει για να έχεις κι εσύ την ευκαιρία να φας ένα γλυκό αυτές τις ημέρες! Θα σου πάρει μόνο 20 λεπτά να το φτιάξεις αλλά το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.
Συνταγή για παστέλια
Υλικά που θα χρειαστείς
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2/3 κούπας μέλι
- 1/2 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 2/3 κούπας ψιλοκομμένα καρύδια
- 1/2 κούπα σουσάμι ψημένο
Εκτέλεση συνταγής
Σε μια κατσαρόλα συνδύασε τη ζάχαρη, το μέλι, το τζίντζερ, και λίγο αλάτι. Μαγείρεψε ενώ ανακατεύεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει το μείγμα. Μόλις αρχίσει να βράζει, άφησε το να μαγειρευτεί για 8 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας που και που το μείγμα για να μην κολλήσει.
Απομάκρυνε από τη φωτιά. Πρόσθεσε τα καρύδια και το σουσάμι. Ανακάτεψε τα συστατικά να ενσωματωθούν στο αρχικό σου μείγμα, βάλε το σε ένα ταψάκι, το οποίο έχεις λαδώσει πρώτα, ή σε μια λαδόκολλα και άφησε το να κρυώσει ελαφρά. Άλειψε τα χέρια σου με βούτυρο και άπλωσε το μείγμα τόσο ώστε να γίνει αρκετά λεπτό. (Αν θέλεις τα παστέλια σου να είναι πιο χοντρά, τότε άπλωσε το λιγότερο)
Με γρήγορες κινήσεις, και πριν κρυώσει εντελώς το γλυκό, κόψε τα κομμάτια σε σχήμα ρόμβου και άφησε να κρυώσουν. Το γλυκό κρυώνει πολύ γρήγορα οπότε σύντομα θα μπορέσεις να το γευθείς! Υπάρχουν πολλά νηστίσιμα γλυκά που μπορείς να φας κατά την Σαρακοστή, όμως, κατά τη γνώμη μου τα παστέλια είναι από τα πιο νόστιμα και υγιεινά.