Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων. Το στολισμένο δέντρο, τα δώρα φτιάχνουν τη διάθεση όλων και μας κάνουν να ξεχνάμε λίγο την καθημερινότητα μας. Τα Χριστούγεννα, όμως, είναι και μια περίοδος κατά την οποία το σπίτι σου κατακλύζεται από διάφορα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, γλυκά και φαγητά.
Κάθε χρόνο φτιάχνω διάφορα μπισκότα τα οποία διακοσμώ με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά για να υπάρχει ποικιλία. Γι’ αυτό το λόγο επιλέγω συνταγές με μοναδικές γεύσεις, που μπορώ να φτιάξω με τη βοήθεια των παιδιών μου. Δες παρακάτω 4 συνταγές για να διαλέξεις κι εσύ μία για τα φετινά Χριστούγεννα.
Πως να φτιάξεις Χριστουγεννιάτικα μπισκότα
1. Μπισκότα σε μπαστουνάκια με γεύση μέντας
Πόσες φορές δεν έχεις γεμίσει το σπίτι σου με γλειφιτζούρια σε σχήμα μπαστουνιού; Γιατί, λοιπόν, να μην φτιάξεις και τα αντίστοιχα μπισκότα; Σίγουρα τα μικρά σου θα τα λατρέψουν για το χρώμα αλλά κυρίως για την γεύση τους.
Υλικά:
- 2 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι γλυκού χοντρό αλάτι
- 1 κούπα ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3/4 κούπας ζάχαρη σε κόκκους
- 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
- 2 μεγάλους κρόκους αυγών
- 2 κουταλάκια γλυκού εκχύλισμα μέντας
- 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 12 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
- 1/2 κούπα διακοσμητική ζάχαρη (σε χρώματα που σου αρέσουν)
Δες επίσης συνταγή για τρουφάκια σοκολάτας σε μόνο 10 λεπτά!
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ πρόσθεσε το αλάτι και το αλεύρι.
Σε μίξερ χτύπησε το βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να μαλακώσει, για 4-5 λεπτά. Πρόσθεσε τη ζάχαρη σε κόκκους και τη ζάχαρη άχνη. Συνέχισε να χτυπάς για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει κρέμα. Πρόσθεσε τους κρόκους, το εκχύλισμα βανίλιας και μέντας, και ανακάτεψε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί.
Συνέχισε να ανακατεύεις στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, και πρόσθεσε σιγά-σιγά το μείγμα με το αλεύρι και το αλάτι. Μόλις ενωθούν όλα τα υλικά μπορείς να σταματήσεις το ανακάτεμα.
Βγάλε τη μισή ζύμη και τοποθέτησε την επάνω σε μια λαδόκολλα. Στο υπόλοιπο μείγμα πρόσθεσε το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακάτεψε μέχρι να απλωθεί σε όλη τη ζύμη. Βάλε τη χρωματιστή ζύμη σε άλλη λαδόκολλα.
Άνοιξε τη ζύμη σε τετράγωνο σχήμα 12-15 εκατοστά πάχος. Τύλιξε τα με μεμβράνη και βάλε στο ψυγείο για 2 ώρες ή για όλο το βράδυ.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 160°C.
Άνοιξε τις ζύμες, και τοποθέτησε τες τη μία επάνω στην άλλη. Πάτησε τες με τον πλάστη για να κολλήσουν. Κόψε τη ζύμη στη μέση και ξαναβάλε στο ψυγείο.
Μετά από 15 περίπου λεπτά, βγάλε τη ζύμη από το ψυγείο και κόψε μικρές λωρίδες. Πασπάλισε τες με χρωματιστή ζάχαρη και βάλε τες επάνω σε λαδόκολλα σε σχήμα μπαστουνιού.
Ψήσε μέχρι να πάρουν ροδίσουν ελαφρά, 13-15 λεπτά. Βγάλε από τον φούρνο και άφησε τα κρυώσουν για 5 λεπτά επάνω στο ταψί. Έπειτα μετέφερε τα σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
2. Μπισκότα με γέμιση μαρμελάδας
Υλικά (για 12 μπισκότα):
- 1 1/4 κούπας βούτυρο
- 2/3 κούπας ζάχαρη
- 1 1/2 κούπα αμυγδαλόψιχα
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα
- 6 κουταλιές σούπας μαρμελάδα της αρεσκείας σου
- άχνη ζάχαρη (για γαρνίρισμα)
Εκτέλεση:
Ανέμιξε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν σαν κρέμα.
Πρόσθεσε την αμυγδαλόψιχα, την κανέλα και το αλεύρι.
Κάλυψε το μείγμα και βάλε το στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Αλεύρωσε την επιφάνεια της κουζίνας σου και άνοιξε τη ζύμη κάνοντας την μισό εκατοστό σε πάχος. Κόψε 24 κυκλικά κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα πιατάκι ή τα ειδικά για τη ζύμη κοφτάκια. Έπειτα, κόψε το κέντρο του κύκλου χρησιμοποιώντας ένα κοφτάκι σε σχήμα αστεριού.
Τοποθέτησε τα σε λαδόκολλα στο ταψί αφήνοντας κενό ανάμεσα τους.
Ψήσε τα μπισκότα για 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, στους 160°C.
Τοποθέτησε τα σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν.
Βάλε ένα λεπτό στρώμα μαρμελάδας στα μπισκότα, κάνε τα σαντουιτσάκια και πασπάλισε από πάνω άχνη ζάχαρη.
3. Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με ζάχαρη
Υλικά:
- 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κουταλάκια γλυκού σόδα μαγειρικής
- 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κουταλάκι γλυκού ginger
- 1/2 κούπα μελάσα
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1 1/2 κούπα ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- κρυσταλλική ζάχαρη για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Συνδύασε όλο το αλεύρι, τη σόδα μαγειρικής, την κανέλα, τα γαρύφαλλο, το ginger και το αλάτι μέσα σε ένα μπολ.
Στο μίξερ χτυπάς το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και χτύπησε τα μέχρι να γίνουν κρέμα, για 4-5 λεπτά. Πρόσθεσε τη μελάσα, τα αυγά και τη βανίλια. Χτύπησε τα όλα μαζί σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Με το μίξερ ανοιχτό, βάλε μέσα σιγά-σιγά όλα τα στερεά υλικά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Τύλιξε τη ζύμη και βάλε στο ψυγείο για 2 τουλάχιστον ώρες ή άφησε το όλο το βράδυ.
Προθέρμανε το φούρνο στους 190°C.
Κόψε τη ζύμη και φτιάξε μικρές μπαλίτσες ρίχνοντας από επάνω την κρυσταλλική ζάχαρη. Διατήρησε την υπόλοιπη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσεις. Ψήσε στον προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά. Τα μπισκότα θα είναι πολύ μαλακά. Βγάλε τα από το φούρνο και άφησε τα να κρυώσουν επάνω στο ταψί για 5 ακόμη λεπτά. Έπειτα μετέφερε τα σε μια σχάρα και άφησε τα να κρυώσουν τελείως.
4. Χριστουγεννιάτικα μπισκότα χωρίς ψήσιμο
Ακόμη μία συνταγή για να μπεις απόλυτα στο Χριστουγεννιάτικο πνεύμα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Αυτά τα μπισκότα είναι πραγματικά εύκολα να γίνουν μιας και δε χρειάζονται καθόλου ψήσιμο.
Υλικά (24 κομμάτια):
- 1/2 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
- 2 κούπες ζάχαρη άχνη
- 2 κουταλιές σούπας γάλα
- 3 κούπες τριμμένη καρύδα
- 1/2 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή μέντας
- πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
- 3/4 κούπας κομματάκια λευκής σοκολάτας
- 1 κουταλάκι γλυκού βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 κουταλιά σούπας γάλα
- mini Μ&Μ
Εκτέλεση:
Λιώσε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, και απομάκρυνε από τη φωτιά.
Ανακάτεψε τη ζάχαρη άχνη και το γάλα. Ρίξε μέσα και την καρύδα, το εκχύλισμα βανίλιας/μέντας, και αρκετή ποσότητα χρώματος ζαχαροπλαστικής για να γίνει το μείγμα πράσινο.
Φτιάξε μικρές μπάλες με τη ζύμη και με τα δάχτυλα σου σχημάτισε έναν κώνο.
Τοποθέτησε τους κώνους επάνω σε λαδόκολλα και τοποθέτησε τους στο ψυγείο (μην τους καλύψεις από πάνω) για 2-3 ώρες.
Σε ένα κατσαρολάκι, λιώσε τη σοκολάτα μαζί με 1 κουτ. γλυκού βούτυρο και 1 κουτ. σούπας γάλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακάτευε συνεχώς μέχρι να λιώσει. Βούτηξε μέσα στη λευκή σοκολάτα την κορυφή από τα μπισκότα σου για να μοιάζει με χιόνι. Πρόσθεσε από πάνω μερικά M&M.
Τοποθέτησε τα στο ψυγείο για να σταθεροποιηθούν και μετά αποθήκευσε τα σε αεροστεγές δοχείο.