Το να είσαι γονιός σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλεις να έχεις ένα πετυχημένο παιδί,γιατί μόνο έτσι θα νιώσεις ικανοποίηση, αν δεις ότι όλες σου οι προσπάθειες ανταμείφθηκαν. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που μπορείς να το δεις άμεσα. Μόνο μέσα από το πέρασμα του χρόνου και από μικρά πράγματα που θα καταφέρνει και θα κατακτά συνεχώς το παιδί σου θα καταλάβεις ότι έχεις συμβάλλει και εσύ σε αυτό.
Η διαπαιδαγώγηση του παιδιού με το σωστό τρόπο ώστε να γίνει πετυχημένο μεγαλώνοντας χρειάζεται υπομονή, επιμονή,αφοσίωση, μεγάλη προσπάθεια, να του δείχνεις εμπιστοσύνη και σίγουρα να έχεις αυτοπεποίθηση στον εαυτό σου και στις τακτικές που ακολουθείς πιστεύοντας πως όσα κάνεις τώρα θα το οδηγήσουν στην επιτυχία και θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές του μετά από χρόνια.
Τι πρέπει να κάνεις για να πετύχει το παιδί σου
1.Μάθε του κοινωνικές δεξιότητες
Ίσως το πιο σημαντικό στο κομμάτι που αφορά τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου είναι η συμπεριφορά προς τον κοινωνικό περίγυρο. Αυτό είναι κάτι που οι γονείς μπορούν να το μάθουν και να το μεταδώσουν στο παιδί. Αν θέλετε να έχετε πετυχημένα παιδιά τότε πρέπει να τους μάθετε να συνεργάζονται με τους υπολοίπους και να τους βοηθούν όταν το χρειάζονται.
Επίσης είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά να κατανοούν και να μπορούν να διαχειρίζονται κατάλληλα τα συναισθήματα των άλλων, όπως επίσης και να στηρίζονται στις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει πως παιδιά που δεν έχουν διδαχτεί την ομαδικότητα και την υπομονή είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν στη φυλακή ή στη χρήση αλκοόλ και ουσιών.
2.Να έχεις μεγάλες προσδοκίες
Τα παιδιά σχεδόν πάντα φτάνουν ή έστω προσεγγίζουν τις προσδοκίες των γονιών τους, γι’ αυτό το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να θέσεις ψηλά τον πήχη. Όσο και αν σου φαίνεται τρελό έρευνες έχουν δείξει πως όταν από το νηπιαγωγείο ακόμα σκέφτεσαι πως το παιδί σου θα πάει στο Πανεπιστήμιο το πιο πιθανό είναι να γίνει και σίγουρα θα έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο από ένα παιδί που οι γονείς του δεν σκέφτονται τόσο μακροπρόθεσμα και δεν έχουν θέσει υψηλούς στόχους.
3.Η δική σου μόρφωση παίζει ρόλο
Φυσικά και είναι καλό να θέλεις το καλύτερο για το παιδί σου, αλλά μην ξεχνάς ότι είσαι το πρώτο και πιο σημαντικό πρότυπό του. Έτσι τα παιδιά σου το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσουν τα δικά σου βήματα σε ότι έχει να κάνει με την εκπαίδευση.
Οι έρευνες λένε πως τα παιδιά γονιών που δεν τελείωσαν το σχολείο ή δεν ακολούθησαν ανώτερες σπουδές θα κάνουν το ίδιο. Έτσι μην σταματάς και εσύ να επιμορφώνεσαι και θέσε υψηλούς στόχους πρώτα για τον εαυτό σου και ύστερα φυσικά για το παιδί σου.
4.Οικοδόμησε μια σταθερή σχέση μεταξύ σας
Όλοι οι στόχοι που θέτετε για τα παιδιά σας δεν μπορούν να ευοδωθούν αν πρώτα δεν έχει οικοδομηθεί μια σχέση πάνω σε γερά θεμέλια με αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη. Μόνο έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε να τους μαθαίνετε για τις κοινωνικές δεξιότητες που απαιτούνται και να θέτετε στόχους. Και βέβαια μην ξεχνάτε να είστε εκεί για να γιορτάζετε κάθε επιτυχία με το παιδί, ώστε να του δείξετε ότι η καλή προσπάθεια που οδηγεί στην επιτυχία πάντα επιβραβεύεται.
5.Μην είστε αγχώδεις
Σίγουρα όταν έχεις να μεγαλώσεις παιδιά το άγχος μεγαλώνει κατά πολύ. Οι άνθρωποι όμως που έχουν υπερβολικό άγχος και γίνονται υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά, στο τέλος περνάν αυτό το άγχος στα ίδια τα παιδιά τους και τους δημιουργούν ανασφάλειες σε κάθε νέο βήμα. Δεν είναι ότι καλύτερο για ένα παιδί να βλέπει τη μαμά του συνεχώς αγχωμένη.
Φροντίστε να μεταδώσετε στο παιδί σας τα σαφή όρια μεταξύ του δημιουργικού άγχους και αυτού που μας εξαντλεί. Μην κάνετε ορατές στα παιδιά όλες τις στρεσογόνες καταστάσεις που μπορεί να περνάτε γιατί έτσι θα φοβούνται για ό,τι καινούριο και δεν θα φτάσουν κοντά στην επιτυχία.
6.Επιβράβευσε τη προσπάθεια παρά τα έμφυτα ταλέντα
Πολλά παιδιά γεννιούνται με διάφορα χαρίσματα, κάποια έχουν κλίση στη μουσική, άλλα στον αθλητισμό και συχνά επευφημούνται για αυτά. Το να επαινείς ένα παιδί όμως για κάτι που είναι έμφυτο και δεν έχει προσπαθήσει για αυτό μπορεί να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Μπορεί στο μυαλό ενός παιδιού να γεννηθεί η αντίληψη πως είναι το καλύτερο ή αντιθέτως πως δεν είναι καλό σε τίποτα πέρα απ’ αυτό.
Αντίθετα αν συνηθίζετε να επαινείτε το παιδί σας για την προσπάθεια του σε μια συγκεκριμένη εργασία για παράδειγμα τότε θα χτίσετε μια υγιή προσωπικότητα με πολλές πιθανότητες επιτυχίας γιατί θα γνωρίζει πως μπορεί να είναι καλός/ή σε οτιδήποτε προσπαθεί και δίνει τον καλύτερο εαυτό. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό κλειδί της επιτυχίας, να το πιστέψει και ύστερα να προσπαθήσει πολύ ώστε να τα καταφέρει.