Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και ξαφνικά όλες μας προσπαθούμε να βρούμε τις ιδανικές συνταγές που θα μας αποζημιώσουν αυτές τις γιορτές. Για βασιλόπιτα, μην ψάχνεις αλλού, σου έχω μια δοκιμασμένη συνταγή, για την πιο νόστιμη και αφράτη βασιλόπιτα τσουρέκι, που δεν αποτυγχάνει ποτέ!
Στόλισε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με αυτή τη βασιλόπιτα και άσε τους καλεσμένους σου να παραμιλάνε με την καλαισθησία και τη γεύση της. Η συνταγή αυτή φτιάχνει 2 κιλά βασιλόπιτα. Χωρίστε την σε μια μεγάλη και δυο μικρές ή σε δύο κανονικού μεγέθους.
Η καλύτερη συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι!
Συνταγή για Βασιλόπιτα
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
- 350 γραμμ. ζάχαρη
- 350 γραμμ. γάλα (ή μισό νερό μισό γάλα)
- 4 αυγά
- 50 γραμμ. νωπή μαγιά
- 200 γραμμ. φρέσκο βούτυρο
- 1/2 κουτ. γλ. μαχλέπι
- 1/2 κουτ. γλ. κακουλέ
- ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
- 1 βανίλια
- 10 γραμμ. αλάτι
Για το γλάσο
- 6-7 κουτ. γλ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 ασπράδι αυγού
- 1/2 κουτ. γλ. χυμό από λεμόνι
Πως το κάνεις
Για το προζύμι
Βάζουμε σε ένα μπρίκι το μισό γάλα και το ζεσταίνουμε λίγο να γίνει χλιαρό. Βάζω το γάλα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά. Έπειτα βάζω 180 γραμμ. αλεύρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά μας. Βάζουμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο στους 40 βαθμούς για μισή-μία ώρα να τριπλασιαστεί.
Για το ζυμάρι
Λιώνουμε το βούτυρο. Σε μια κατσαρόλα, βάζω το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, τα μυρωδικά, τα αυγά και το αλάτι. Τα ζεσταίνουμε λίγο σε χαμηλή φωτιά.
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ, κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το φουσκωμένο προζύμι, και τα υγρά της κατσαρόλας μέσα. Εκτός από το βούτυρο.
Για μίξερ αφού ενωθούν όλα τα υλικά, ζυμώνω με τον γάντζο για 10-15 λεπτά, προσθέτοντας σταδιακά στο βούτυρο.
Για το χέρι, ζυμώνουμε για 20-30 λεπτά, προσθέτοντας λίγο λίγο το βούτυρο.
Αφήνουμε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά, να διπλασιαστεί.
Αφού φουσκώσει, το δίνουμε σχήματα και το βάζουμε με λαδόκολλα σε ένα ή δύο ταψιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 160 βαθμούς.
Για το γλάσο
Χτυπάμε όλα τα υλικά, μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή κρέμα. Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα, προσθέτω το γλάσο με κορνέ και ψήνω για 1-2 λεπτά να σταθεροποιηθεί.
Η Βασιλόπιτα θα βρίσκεται σε κάθε σπίτι τα Χριστούγεννα, και αν επιλέξεις να κάνεις τη δική σου και να χαρίσεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα χειροποίητη Βασιλόπιτα με βελούδινη γεύση, να είσαι σίγουρη ότι όλοι θα θα το εκτιμήσουν και θα εντυπωσιαστούν. Δες ακόμη Συνταγή για Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια!