Μέρες Σαρακοστής και τα μαγειρέματα στο σπίτι γίνονται πιο υγιεινά, πιο θρεπτικά και πιο δημιουργικά. Τι εννοώ λέγοντας πιο δημιουργικά; Ε, όσο να πεις όταν το κρέας λείπει από την διατροφή, σκέφτεσαι πως να κάνεις μερικά “βαρετά” και άνοστα υλικά πιο ενδιαφέροντα. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να πειραματιστώ με τα ρεβίθια. Είχα ακούσει για μια συνταγή για ρεβίθια στον φούρνο με χρωματιστές πιπεριές, οπότε και είπα ευκαιρία είναι.
Μούλιασα τα ρεβίθια από χθες το βράδυ σε μπόλικο νερό και καταπιάστηκα σήμερα να τα ετοιμάσω. Ένα έχω να σου πω! Η συνταγή μπορεί να σου ακούγεται μπελαλίδικη και να απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά μέσα σε 15 λεπτά έχεις το φαγητό έτοιμο για φούρνο. Την περισσότερη ώρα παίρνει το ψήσιμο. Τέρμα, τα λόγια και καιρός να ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε! Δες επίσης την εύκολη και γρήγορη συνταγή για πρασόρυζο!
Ρεβίθια με πολύχρωμες πιπεριές στον φούρνο
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 400γρ. ρεβίθια μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό
- 2 πιπεριές πράσινες
- 2 πιπεριές κόκκινες
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 300γρ. ντομάτα χωρίς τη φλούδα
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- 1 φύλλο δάφνης
- λίγο μπαχάρι
- 2/3 κούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Όπως σου είπα από βραδύς, σε ένα μπολ με νερό βάλε τα ρεβίθια μαζί το μπαχάρι και τη δάφνη. Βράσε τα την επόμενη μέρα μέχρι να μαλακώσουν και μετά στράγγιξε τα και κράτα το νερό που έχει αρωματιστεί. Το μπαχάρι και τη δάφνη μπορείς να τα πετάξεις. Αν δεν σου αρέσει η δάφνη, μπορείς να μην τη βάλεις και καθόλου.
Δες επίσης: Αγιορείτικη συνταγή για σουπιές στιφάδο!
Σε ένα τηγάνι ρίξε το λάδι και μέχρι να κάψει ψιλόκοψε το κρεμμύδι και λιώσε τις σκελίδες από το σκόρδο. Ρίξτα μέσα στο τηγάνι και σόταρε τα. Στο μεταξύ κόψε τις πιπεριές και ρίξτες και αυτές στο τηγάνι για να μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν, ρίξε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Δες επίσης: Φτιάξε γρήγορα και εύκολα φαλάφελ για την παρέα!
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 στον αέρα και σε ένα ταψί ή ένα πυρέξ ή ένα πήλινο στρώσε τα ρεβίθια και ρίξε από πάνω τη σάλτσα με τις πιπεριές. Ανακάτεψε για να απλωθούν καλά όλα τα υλικά στο ταψί και ρίξε λίγο από το ζουμί που κράτησες από τα ρεβίθια (περίπου μισή με μία κούπα). Ψήσε για 35 λεπτά μέχρι να αποκτήσει το φαγητό μια ωραία κρούστα από πάνω. Αν δεις ότι σώνεται από υγρά, πρόσθεσε λίγο ακόμα ζουμί από τα ρεβίθια ή απλό νεράκι. Τα ρεβίθια με τις χρωματιστές πιπεριές είναι έτοιμες. Σέρβιρε με λίγο φρέσκο μαϊντανό από πάνω!
Δες επίσης: Συνταγή για νηστίσιμα κουλουράκια καρότο!
Bonus Tips:
Άμα δεν τρως το σκόρδο, μπορείς να μην το βάλεις. Επίσης του πάει πάρα πολύ το καρότο. Αν αποφασίσεις να βάλεις, τότε κόψτο σε ροδέλες και σόταρε το μαζί με το κρεμμύδι και τις πιπεριές για να μπορέσεις να μαλακώσει. Τέλος, εμένα μου αρέσει αφού το βγάλω από τον φούρνο να το ανακατεύω με ένα κουτάλι και έπειτα να το σερβίρω σε μπολάκι με μπόλικο λεμόνι, λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και μαϊντανό. Βγαίνει μούρλια!