Ο μουσακάς αποτελεί από τα πιο παραδοσιακά και αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Στο σπίτι μου είναι από τα φαγητά που κάναμε τις Κυριακές και τρώγαμε όλοι μαζί. Το μόνο μπελαλίδικο στον μουσακά είναι το τηγάνισμα από τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Όχι πια, μιας και σήμερα σου έχω μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για μουσακά! Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να τηγανίσεις. Ναι, ναι τέλος το τηγάνισμα. Μόνο φούρνος που στην τελική είναι και πιο υγιεινός. Το μόνο που θα περάσεις από τηγάνι είναι ο κιμάς, αλλά σιγά το δύσκολο. Βγάλε μελιτζάνες και πατάτες και ό,τι άλλο θα χρειαστείς και ξεκίνα να φτιάχνεις τον μουσακά. Δες επίσης την πανεύκολη συνταγή για κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο!
Νόστιμη συνταγή για μουσακά
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 5 πατάτες
- 4 μελιτζάνες
- 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κρεμμύδι
- 1 κονσέρβα σάλτσα ντομάτας
- 4 κ.σ λευκό κρασί
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
- 2 φακελάκια Μπεσαμέλ Γιώτης
- γάλα
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίξε ελαιόλαδο και σόταρε τον κιμά με το κρεμμύδι- ψιλοκομμένο. Σβήσε με το κρασί και πρόσθεσε λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Πρόσθεσε την σάλτσα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι, ανακάτεψε καλά και άστον σε χαμηλή φωτιά να βράσει για 30 λεπτά. Που και μου ανακάτεψε και αν δεις ότι σώνεται από υγρά πρόσθετε λίγο λίγο νερό. Στο τέλος δε θέλεις να σου βγει ζουμερός πολύ ο κιμάς οπότε με προσοχή τα έξτρα υγρά.
Δες επίσης: Εύκολη συνταγή για ζουμερά μπιφτέκια στον φούρνο!
Λάδωσε ελαφρώς 2 ταψάκια. Στο ένα άπλωσε τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες και στο άλλο άπλωσε τις μελιτζάνες κομμένες σε λωρίδες. Αλάτισε, σκέπασε με αλουμινόχαρτο και ψήσε σε δυνατή φωτιά στον φούρνο για μισή ώρα. Μόλις έχουν μαλακώσει οι πατάτες στρώσε στο μισό ταψί ή πυρέξ τις μισές πατάτες και στο άλλο μισό τις μισές μελιτζάνες. Ρίξε από πάνω τον μισό κιμά. Έπειτα, στρώσε τις υπόλοιπες μισές πατάτες και τις υπόλοιπες μισές μελιτζάνες και τον υπόλοιπο κιμά.
Δες επίσης: Πανεύκολη συνταγή για μοσχάρι κοκκινιστό!
Πάρε 2 φακελάκια από την συσκευασία της Μπεσαμέλ και χτύπα τα με όσο γάλα λέει στις οδηγίες. Εγώ κάνω την έτοιμη Μπεσαμέλ, μιας και βαριέμαι να χτυπάω από την αρχή σπιτική. Βέβαια, αν σου αρέσει να είναι όλα σπιτικά μπορείς να κάνεις δική σου κρέμα Μπεσαμέλ. Αφού χτυπήσεις και τη Μπεσαμέλ, ρίξτην πάνω από τον κιμά και ψήσε τον μουσακά και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40-45 λεπτά!
Δες επίσης: Η πιο νόστιμη και εύκολη χωριάτικη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο!
Bonus Tips:
Αν τρώτε όλοι πατάτες και μελιτζάνες στον μουσακά τότε στρώσε κάτω τις πατάτες, βάλε από πάνω τις μελιτζάνες και μετά τον κιμά και την Μπεσαμέλ. Επίσης, στο τέλος μπορείς να προσθέσεις πάνω από την μπεσαμέλ τριμμένο τυρί της αρεσκείας σου. Τέλος, μπορείς να βάλεις ντομάτακι κονκασέ αντί για σάλτσα ντομάτας, για περισσότερη τσαχπινιά στην γεύση. Από μπαχαρικά μπορείς να προσθέσεις στον κιμά πάπρικα και λίγο κανέλα.