Μια ωραία καλοκαιρινή συνταγή για πικάντικη σαλάτα με μύδια και λαχανικά που θα χρειαστεί να έχεις χρόνο, υπομονή και όρεξη!
Μπορεί να αργεί στην προετοιμασία αλλα είναι πολύ νόστιμη και για ψαγμένους ουρανίσκους.
Εγώ αφήνω λιγότερη ώρα το Βήμα 1 (γύρω στις 12 ώρες) και συνήθως το ετοιμάζω απο την προηγούμενη το βράδυ.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για 6 άτομα:
- 3 κιλά μύδια φρέσκα
- 2 ντομάτες
- 1 κολοκύθι
- 1 ματσάκι σέλινο
- 1 κουταλιά του γλυκού κάπαρη
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 40 γρ. βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ κύβο ζωμού κοτόπουλου
- Λίγο άνηθο, λίγο φρέσκο βασιλικό, λίγο μαϊντανό, ελάχιστο σαφράν
- 1 ματσάκι θυμάρι
- 2 μικρά κρεμμύδια (ξερά) και λίγο φρέσκο
- 1 φλιτζάνι κρασί
Βρες και άλλες καλοκαιρινές συνταγές εδώ!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
Προετοιμάζεις από την προηγούμενη ζεματίζοντας για 1’ σε αλατισμένο νερό που βράζει το κολοκύθι κομμένο σε κύβους και το σέλινο ψιλοκομμένο. Τα στραγγίζεις και τα βάζεις σε μια σαλατιέρα.
Συμπληρώνεις τις ντομάτες (αποφλοιωμένες και χωρίς κουκούτσια) που έχεις κόψει σε μικρά κομματάκια, την κάπαρη, το σκόρδο, τον κύβο, το θυμάρι, τον βασιλικό ψιλοκομμένο, το σαφράν, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύεις, περιχύνεις με το ελαιόλαδο και αφήνεις να μαριναριστούν για 24 ώρες.
Βήμα 2
Ψιλοκόβεις τα κρεμμυδάκια και τα βάζεις σε μια κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο, τη δάφνη και το κρασί να βράσουν για 5’. Προσθέτεις τα μύδια και σκεπάζεις μέχρι να ανοίξουν, πετάς όσα δεν άνοιξαν, αφαιρείς τα όστρακα σουρώνεις το ζουμί και τα αφήνεις μέχρι να μείνει το μισό.
Βήμα 3
Προσθέτεις το ξίδι και 3 κουταλιές από το λάδι της μαρινάτας.
Βήμα 4
Από την σαλατιέρα αφαιρείς τα αρωματικά χόρτα και το υπόλοιπο λάδι και προσθέτεις τα μύδια με το ζουμί τους.
Πασπαλίζεις με ψιλοκομμένο μαιντανό, άνηθο και κρεμμυδάκι φρέκο.
Συμβουλή: Για πιο εύκολα αντικατέστησε τα φρέσκα μύδια με κατεψυγμένα χωρίς όστρακο.