Η κατάθλιψη είναι ένα θέμα ταμπού. Αν και πρόκειται για ένα ψυχικό νόσημα που απαιτεί θεραπεία και τη βοήθεια ειδικού, οι άνθρωποι δειλιάζουν να ζητήσουν βοήθεια. Είτε επειδή δεν ξέρουν ότι πάσχουν από αυτή τη ψυχική διαταραχή, είτε επειδή δεν θέλουν να το δεχθούν, διότι έτσι νιώθουν αδύναμοι. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι “ύπουλα” και απαιτούν προσοχή.
Όταν σκέφτεσαι ένα καταθλιπτικό άτομο, κάνεις εικόνα έναν άνθρωπο ο οποίος είναι στεναχωρημένος και αδιάθετος όλη την ώρα. Το θέμα είναι όμως ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δρα υποσυνείδητα και δεν είναι τόσο εμφανή τα χαρακτηριστικά της. Και σίγουρα πρόκειται τόσο για ψυχικά, όσο και σωματικά σημάδια, όσον αφορά τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτή μία τέτοια μη φυσιολογική κατάσταση, γιατί η κατανόηση του προβλήματος, είναι το κλειδί στη θεραπεία. Όσο πιο γρήγορα καταλάβει ένας άνθρωπος ότι έχει κατάθλιψη ή συμπτώματα της κατάθλιψης, τόσο πιο γρήγορη και εύκολη θα είναι η θεραπεία του.
9 Συμπτώματα της κατάθλιψης που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή!
1. Αίσθηση πόνου.
Η κατάθλιψη και ο πόνος μοιράζονται τις ίδιες βιολογικές διαδρομές όσον αφορά τους νευροδιαβιβαστές. Περίπου το 75% των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, πάσχουν και από χρόνιο πόνο, όπως δείχνουν έρευνες. Όταν δεν είσαι ψυχολογικά ισορροπημένος, τείνεις να προσέχεις περισσότερο μικρά προβλήματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα παρατηρούσες, και να μεγαλοποιείς τον πόνο.
Για παράδειγμα, στους πάσχοντες είναι πιο συχνοί οι πόνοι στη μέση, οι πονοκέφαλοι, οι στομαχόπονοι και γενικότερα τους χαρακτηρίζει μια έντονη ευαισθησία στον πόνο. Ταυτόχρονα, λόγω της κατάθλιψης ο πόνος όχι μόνο εντείνεται, αλλά δεν είναι διαχειρίσιμος σωματικά και ψυχικά από τον πάσχοντα.
Δες επίσης: 5 Τρόποι για να ακούσεις την εσωτερική σου φωνούλα!
2. Αύξηση βάρους.
Αυτά τα κιλάκια που έβαλες τελευταία δεν είναι τυχαία. Ξέρεις γιατί; Γιατί όταν δεν έχεις όρεξη να ψωνίσεις υλικά για να μαγειρέψεις, ή απλά να μαγειρέψεις, θα πάρεις κάτι έτοιμο και ανθυγιεινό. Ένας ψυχικά υγιής άνθρωπος θα νιώσει όμορφα την φορά που θα παραγγείλει πίτσα και θα την καταναλώσει με ευχαρίστηση. Ένας καταθλιπτικός όμως, το κάνει διότι δεν έχει άλλη επιλογή και μετά νιώθει τύψεις και ντροπή.
Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο γνωστό σε όλους “Emotional eating”. Emotional eating σημαίνει ότι το φαγητό γίνεται μέσο έκφρασης ων συναισθηματικών αναγκών. Είναι το καταφύγιο, η παρηγοριά και το μέσο ανακούφισης. Βέβαια, από την αντίθετη πλευρά, πολλοί υποστηρίζουν ότι όταν δεν αισθάνονται καλά, σταματά και η όρεξη τους για φαγητό. Προσωπικά, ανήκω στην πρώτη κατηγορία και το Emotional eating το έχω συναντήσει περισσότερες φορές από το χάσιμο της όρεξης.
3. Αντιδραστικότητα και έλλειψη υπομονής.
Αν η παραμικρή ατυχία σε εξοργίζει και η κακή διάθεση είναι πια καθημερινότητα, δεν σου έχω ευχάριστα νέα. Αυτά είναι κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry το 2013, δείχνει ότι το 54% των ανθρώπων με κατάθλιψη νιώθουν πιο συχνά εχθρικοί, εριστικοί και θυμωμένοι.
Από την στιγμή που μπεις στην πλευρά της άρνησης και της κακής διάθεσης, τελειώνει η υπομονή σου και δεν ανέχεσαι τίποτα. Δεν υπάρχει χώρος για θετικά συναισθήματα, αλλά μία μόνιμη κατάσταση γκρίνιας και στεναχώριας. Κατανόησε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κι όχι μόνο μια κακή περίοδος, και ξεκίνα την προσπάθειά σου για να επανέλθεις.
4. Έλλειψη συναισθημάτων.
Δεν νιώθεις τίποτα. Υπάρχει ένα κενό στα συναισθήματά σου, μία ουδετερότητα, μία συναισθηματική ανοσία. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κίνητρα να σηκωθούμε το πρωί από το κρεβάτι, είτε είναι η δουλειά, η άθληση, η κοινωνικοποίηση ή το πρωινό.
Για έναν καταθλιπτικό άνθρωπο, όλα αυτά δεν υπάρχουν σαν κίνητρα. Όλα αυτά που έφερναν χαμόγελα και δάκρυα, τώρα δεν υπάρχουν. Πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία αποτελεί σφραγίδα της κατάθλιψης.
Η έλλειψη συναισθημάτων είναι ίσως το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο από το κοινωνικό περιβάλλον σύμπτωμα. Αποστασιοποίηση από τα αγαπημένα σου άτομα, η ψυχρότητα και η τεράστια αλλαγή συμπεριφοράς γίνονται γρήγορα αντιληπτά από τους φίλους και την οικογένειά σου. Ίσως αυτό το χαρακτηριστικό να βοηθήσει στην γρήγορη κατανόηση της κατάθλιψης και την έναρξης της θεραπείας της.
Δες επίσης: Πως θα αποκτήσεις αυτοέλεγχο για μία καλύτερη ζωή!
5. Υπερκατανάλωση αλκοόλ.
Εάν το τέλος της ημέρας σε βρίσκει με πολλά άδεια ποτήρια γύρω σου και έναν οργανισμό γεμάτο αλκοόλ, συμβαίνει κάτι άλλο από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Σχεδόν 1/3 των ανθρώπων με κατάθλιψη έχουν και πρόβλημα με το αλκοόλ. Και ενώ το 1 ποτό μπορεί να βοηθήσει, το δεύτερο ή το τρίτο θα ενισχύσει τα αρνητικά συναισθήματα.
Θυμός, επιθετικότητα, άγχος και χειρότερη κατάθλιψη, αυτά προκαλεί το αλκοόλ. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται να έχει κάποιος τεράστιο πρόβλημα αλκοολισμού για να κάνει κατάχρηση του αλκοόλ. Παραπάνω από ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες είναι κατάχρηση.
6. Υπερβολική χρήση των Social Media.
Ή υπερβολή στα ψώνια, ή στον τζόγο… Βασικά οποιαδήποτε υπερβολή και ειδικά αυτές που γίνονται διαδικτυακά. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που είναι προσκολλημένοι στο διαδίκτυο, πάσχουν από κατάθλιψη στην πραγματική τους ζωή. Ίσως νιώθουν στέρηση της επικοινωνίας και την ανθρώπινης επαφής και έτσι καταφεύγουν στο internet.
Ενώ η κατάχρηση του διαδικτύου και η κατάθλιψη είναι διαφορετικές διαγνώσεις, πολύ συχνά αλληλεπικαλύπτονται. “Η αναζήτηση για μία σύντομη και μικρής- διάρκειας τόνωση, είναι ένα συνήθης μηχανισμός αντιμετώπισης προβλημάτων”, λένε οι ειδικοί.
Δες επίσης: Σ’ αγαπάω, αλλά σ’ αφήνω!
7. Αδυναμία λήψης αποφάσεων.
Κάθε μέρα ένας μέσος άνθρωπος παίρνει περίπου 70 συνειδητές αποφάσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι απλές- καθημερινές αποφάσεις. Να πατήσω αναβολή για 10 λεπτά ή να σηκωθώ τώρα; Να ντυθώ ή να μείνω με τις πιτζάμες; Γάλα με δημητριακά ή τοστ; Να διαβάσω ή να δω τηλεόραση;
Για έναν άνθρωπο ο οποίος πάσχει από κατάθλιψη, αυτές οι εύκολες, ασήμαντες ίσως διαδικασίες, γίνονται πολύ δύσκολες. Μικρά πράγματα στα οποία δεν θα δίνονταν υπό φυσιολογικές συνθήκες σημασία, τώρα είναι βαριά και άλυτα προβλήματα.
8. Αδιαφορία για την προσωπική υγιεινή.
Σε μία έρευνα που διεξήχθη το 2014 και συμμετείχαν πάνω από 10.000 άνθρωποι, το 61% των συμμετεχόντων που είχαν κακή στοματική υγιεινή, έπασχαν και από κατάθλιψη. Και όσο πιο πολλά προβλήματα αντιμετώπιζαν με τα δόντια τους, τόσο πιο σοβαρή ήταν η κατάθλιψη που τους βασάνιζε.
Η παραμέληση της προσωπικής υγιεινής και εμφάνισης είναι προβληματική όταν συνδυάζεται με την δυστυχία και την δυσλειτουργία του ανθρώπου. “Ένας άνθρωπος που ουσιαστικά δεν νοιάζεται καθόλου για την εμφάνισή του, πολύ πιθανόν να να βιώνει συμπτώματα της κατάθλιψης ή να πάσχει από κατάθλιψη“, τονίζουν οι ειδικοί.
Δες επίσης: Πώς επηρεάζει μια αγκαλιά την υγεία σου!
9. Προβλήματα ύπνου.
Η κατάθλιψη επηρεάζει τον ύπνο με πολλούς τρόπους. Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με αϋπνίες, αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν πέφτουν για ύπνο ή δεν μπορούν να κοιμηθούν συνεχόμενα όλο το βράδυ.
Είναι δυνατόν να συμβεί όμως και το αντίθετο. Αυτό σημαίνει υπερβολική ξεκούραση και ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας. Συμβαίνει λόγω του συνεχούς αισθήματος της κούρασης. Όσο πιο πολύ κοιμάσαι, τόσο πιο πολύ πέφτουν οι μεταβολικές εργασίες του οργανισμού και τόσο πιο δύσκολη είναι η επαναφορά στα φυσιολογικά επίπεδα.
Τα προβλήματα ύπνου γίνονται εύκολα αντιληπτά από το ίδιο το άτομο. Και γενικά, τα περισσότερα συμπτώματα μπορεί να τα παρατηρήσει τόσο ο ίδιος ο πάσχων, όσο και ο περίγυρός του. Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί σημασία στο γεγονός ότι υπάρχει αυτή η ασθένεια και ότι μαστίζει την εποχή μας. Μόνον έτσι θα μπορέσει να βρεθεί λύση και να αντιμετωπιστεί.