Όταν ακούμε για αγιορείτικες συνταγές συνήθως φανταζόμαστε λιτά φαγητά και νηστίσιμα. Αυτό όχι μόνο δεν είναι απόλυτο, αλλά ακόμα έχω να σου πω ότι είναι από τις πιο νόστιμες συνταγές που μπορείς να δοκιμάσεις. Έκανα που λες τις προάλλες μια κλασική μακαρονάδα και αναρωτιόμουν με τι σάλτσα να την σερβίρω. Οπότε και αποφάσισα να δοκιμάσω την αγιορείτικη μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και μελιτζάνα.
Η νοστιμιά της σάλτσας απίστευτη! Άσε που είναι και πολύ εύκολη να την κάνεις. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τα υλικά που θα χρειαστείς για την συνταγή. Σαν λάτρης των λαχανικών που είμαι πρόσθεσα και μερικά έξτρα για την γεύση- μπορείς να αφαιρέσεις και να προσθέσεις ό,τι θέλεις.
Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και μελιτζάνα
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- 1 πακέτο μακαρόνια (ό,τι προτιμάς)
- πιπεριές σε 3 χρώματα ( 1κόκκινη, 1 πράσινη, 1 κίτρινη)
- 1 σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
- λίγα ντοματίνια
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.γ ζάχαρη
- λίγο ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Πάρε όλα τα λαχανικά και πλύνε τα καλά. Ξεφλούδισε 2 σκελίδες σκόρδο και κόψε τα ντοματίνια στη μέση- αν είναι κάποια πιο μεγάλα, κόψε τα σε πιο μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια, πάρε ένα βαθύ τηγάνι, βάλε λίγο λάδι και άναψε το μάτι της κουζίνας. Κόψε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε κυβάκια.
Tip: Αν φοβάσαι μη βγάλουν πίκρα οι μελιτζάνες, ρίξε λίγο αλάτι και άφησε τες στο τρυπητό για περίπου μια ωρίτσα να ξεπικρίσουν (εγώ τις βάζω απευθείας)
Δες επίσης: Συνταγή για μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι!
Ρίξε για αρχή τη μελιτζάνα στο τηγάνι για να την σοτάρεις και λίγο να μαλακώσει. Όσο περιμένεις να μαλακώσει η μελιτζάνα, γέμισε μια κατσαρόλα με νερό, ρίξε μπόλικο αλάτι και βάλε την στο μάτι για να βράσεις τα μακαρόνια. Εφόσον, έχει μαλακώσει ελαφρώς η μελιτζάνα ρίξε το σκόρδο να σοταριστεί και αυτό- το βάζω μετά και όχι πριν, για να μην “καεί” το σκόρδο και βγάλει πίκρα.
Τέλος πρόσθεσε και τις πιπεριές να σοταριστούν, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο μπούκοβο αν θέλεις. Αφού μαλακώσουν, ρίξε τη σάλτσα ντομάτας με τον βασιλικό και τη ζάχαρη. Άφησε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και πρόσθεσε και τα ντοματίνια. Τα ντοματίνια πάντα στο τέλος για να μην μαλακώσουν υπερβολικά και γίνουν πουρές.
Δες επίσης: Συνταγή για γεμιστές ντομάτες με αυγά & διάφορα τυριά!
Αφού έχεις βράσει και στραγγίξει τα μακαρόνια σου- μην τα κάψεις με βούτυρο ή λάδι δεν χρειάζεται-, ήρθε η ώρα για σερβίρισμα. Αν έχεις τραπέζι, βάλε τα μακαρόνια με τη σάλτσα σε μια μεγάλη γαβάθα, ανακάτεψε, πρόσθεσε λίγα φύλλα μαϊντανού ή βασιλικού και σέρβιρε στο κέντρο του τραπεζιού. Αν πρόκειται για ατομική μερίδα, βάλε τα μακαρόνια στο πιάτο και από πάνω βάλε μια καλή δόση από την σάλτσα.
Extra Tips:
Μπορείς να προσθέσεις από πάνω τριμμένη παρμεζάνα ή οποιοδήποτε άλλο τυρί της προτίμησής σου. Επιπλέον, μπορείς να βάλεις και άλλα λαχανικά όπως το κολοκύθι και το κρεμμύδι. Αν βάλεις κολοκύθι, θυμήσου απλά να το σοτάρεις στην αρχή με την μελιτζάνα για να μαλακώσει. Τέλος, μπορείς να προσθέσεις και άλλα μυρωδικά αν σου αρέσουν όπως θυμάρι, δεντρολίβανο και δυόσμο. Καλή όρεξη!
Και για το επιδόρπιο δοκίμασε την συνταγή για 3 κέικ σε κούπα που μπορείς να κάνεις σε ένα λεπτό!