Το κροκ-μεσιέ (γαλλ. croque-monsieur) είναι είδος ψητού σάντουιτς με ζαμπόν, τυρί και μπεσαμέλ. Αποτελεί τυπικό έδεσμα των γαλλικών μπιστρό. Το τραγανό ψωμί έρχεται σε αντίθεση με το λιωμένο τυρί και την κρέμα της μπεσαμέλ η αίσθηση είναι συναρπαστική όσοι το δοκίμασαν ξετρελάθηκαν.
Είναι και μια γρήγορη λύση να δουλέψεις κάπου αλλού την μπεσαμέλ που σου περίσσεψε. Είναι επίσης και ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ των παιδιών. Πάρε χαρτί και μολύβι και πάμε να δούμε την συνταγή.
Croque Monsieur: εύκολη συνταγή με ψωμί του τοστ!
Ύλικά για 2 κροκ μεσιέ
- 4 Φέτες ψωμί του τοστ
- 2 φέτες Κασέρι για τοστ
- 2 φέτες Ζαμπόν (της αρεσκείας σας)
- 20 γρ. Αλεύρι
- 70 γρ. Βούτυρο
- 150 γρ. Γάλα
- Αλάτι, Πιπέρι
Χρόνος προετοιμασίας : 15’
Χρόνος εκτέλεσης: 15΄
Εκτέλεση μπεσαμέλ
- Λιώνουμε 20 γρ. βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί το αλεύρι 2΄-3΄να γίνει ρου λευκό.
- Προσθέτω το γάλα χλιαρό σε τρεις δόσεις ενώ ανακατεύω συνέχεια να μη σβολιάσει.
- Αφού αρχίσουν να γίνονται φουσκάλες στην επιφάνεια της μπεσαμέλ μας, πάει να πει ότι είναι έτοιμη, αλατοπιπερώνουμε και τραβάμε από την φωτιά.
Δες επίσης: Συνταγή για γεμιστές ντομάτες με αυγά & διάφορα τυριά!
Εκτέλεση συνταγής Κροκ Μεσιέ – Κροκ Μαντάμ!
- Κόβουμε την κόρα γύρω-γύρω από το ψωμί του τοστ.
- Λιώνουμε 40 γρ. βούτυρο και τηγανίζουμε ελαφρώς το ψωμί .
- Αλείφουμε πάνω από την μια φέτα μπεσαμέλ (όπως το βούτυρο στο ψωμί μας).
- Βάζουμε από πάνω το ζαμπόν και το κασέρι.
- Ξανά βάζουμε φέτα ψωμί και αλείφουμε πάλι μπεσαμέλ.
- Βάλε λιωμένο το βούτυρο που μας έχει περισσέψει (φρυγανιά ή κεφαλοτύρι) πάνω στην μπεσαμέλ και το ψήνω στο αερόθερμο στους 200 βαθμούς για 10΄.
Δες επίσης: Νηστίσιμη συνταγή για νόστιμη μανιταρόσουπα!
Στο κολάζ παρακάτω θα δεις βήμα-βήμα πως φτιάχνουμε το ΚΡΟΚ ΜΑΝΤΑΜ:
Υ.Γ. Εάν θέλουμε να κάνουμε κροκ μαντάμ βάζουμε από πάνω ένα τηγανιτό αυγό μάτι ή ένα αυγό ποσέ.
Ευχαριστούμε πολύ τον σεφ Γιώργο Σημίτη για την συνταγή του!