Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει, και είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσεις να προετοιμάζεις το Σαρακοστιανό τραπέζι. Αν θέλεις κάτι διαφορετικό από τον κλασικό χαλβά, η ταχινόπιτα με μέλι και καρύδια είναι μια υπέροχη, νηστίσιμη επιλογή που συνδυάζει πλούσια γεύση και υγιεινά υλικά. Είναι αρωματική, αφράτη και γεμάτη ενέργεια!
Εύκολη ταχινόπιτα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Υλικά που θα χρειαστείς
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
- μισό φλιτζάνι ταχίνι
- 1/3 φλιτζανιού μέλι
- 1 κουταλάκι κανέλα
- μισό κουταλάκι γαρύφαλλο
- μισό φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
1. Ετοιμάζεις την ζύμη
Το πρώτο βήμα για την εκτέλεση της συνταγής είναι να διαλύσεις σε ένα μπολ τη μαγιά στο χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και να την αφήσεις 5-10 λεπτά να αφρίσει. Αφού δεις πως αφρίσει, θα προσθέσεις το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και θα ζυμώσεις μέχρι να έχεις μία ελαστική ζύμη. Στην συνέχεια, θα την αφήσεις μία ώρα σκεπασμένη για να φουσκώσει. Δείτε και εδώ: Ποιες τροφές μπορείς να καταναλώνεις τη Σαρακοστή!
2. Ετοιμάζεις την γέμιση
Το επόμενο βήμα αφού περιμένεις την ζύμη να γίνει, είναι να φτιάξεις την γέμιση σου. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι αρκετά εύκολο. Απλώς ανακάτεψε το ταχίνι με το μέλι πολύ καλά, και προσέθεσε την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα καρύδια. Δείτε και εδώ: 5 Συνταγές για νηστίσιμα γλυκά με λίγα υλικά!
3. Ενώνεις την ζύμη με την γέμιση
Σε αυτό το στάδιο, εφόσον είναι έτοιμη η ζύμη σου, πρέπει να την γεμίσεις με την γέμιση που έχεις φτιάξει. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να ανοίξεις την ζύμη σου σε ορθογώνιο σχήμα και να απλώσεις ομοιόμορφα την γέμιση. Το σημαντικό εδώ είναι ότι θα τυλίξεις την πίτα σου σε ρολό και στην συνέχεια θα σχηματίσεις ένα σαλιγκάρι. Αυτό σημαίνει πώς δεν πρέπει να παραλείψεις να ανοίξεις πολύ καλά την ζύμη σου, για να μην δυσκολευτείς στο τύλιγμα. Δείτε και εδώ: Εύκολη και νόστιμη συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο!
4. Ψήσιμο
Αφού έχεις ακολουθήσει αυτά τα βήματα, τώρα μένει το εύκολο κομμάτι. Θα τοποθετήσεις το ρολό σου σε ένα λαδωμένο ταψί και θα το ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα. Δείτε και εδώ: Συνταγή για νηστίσιμο παντεσπάνι με κακάο!
5. Σερβίρισμα
Όταν δεις ότι η ταχινόπιτα ροδίσει, σημαίνει ότι είναι έτοιμη! Άφησε την λιγάκι να κρυώσει και πασπάλισε με λίγο επιπλέον μέλι και κανέλλα για έξτρα γεύση. Ένα τιπ για να απολαύσεις την ταχινόπιτα σου στο έπακρο, είναι να την φας ζεστή και φρέσκια. Θα με θυμηθείς! Δείτε και εδώ: 5 Σαρακοστιανά φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις!
Εδώ πρέπει να σου πω ότι μπορείς να αλλάξεις το κλασσικό ταχίνι με ό,τι σου αρέσει από ταχίνι με κακάο για μια πιο σοκολατένια γεύση, ή ακόμη να διαλέξεις ταχίνι με γεύση πορτοκάλι εάν θέλεις. Μπορείς ακόμη να την εμπλουτίσεις στο σερβίρισμα με σουσάμι, σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα. Πειραματίσου με διάφορες εναλλακτικές που μπορεί να σου αρέσουν!
Αυτή η νηστίσιμη ταχινόπιτα είναι ιδανική για πρωινό, σνακ ή επιδόρπιο! Μια γλυκιά, χορταστική και υγιεινή επιλογή που θα ταιριάξει τέλεια στο σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!