επικίνδυνα συστατικά στα σαμπουάν

6 Επικίνδυνα συστατικά στα σαμπουάν που πρέπει να αποφύγεις

by ediva

Η ώρα του μπάνιου, ομολογουμένως, είναι ένα από τα πιο ακίνδυνα κομμάτια της ημέρας μας. Δυστυχώς, όμως, σχεδόν κανένας μας δεν σκέφτεται ότι μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνα συστατικά στα σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες κλπ, που είναι επιβλαβή όχι μόνο για τα μαλλιά μας, αλλά κυρίως για την υγεία μας.

Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να ενημερώσει και όχι να τρομάξει τον κόσμο. Απλά, την επόμενη φορά που θα αγοράσεις καινούριο σαμπουάν, αφιέρωσε λίγα λεπτά, για να διαβάζεις στην πίσω μεριά τα συστατικά, που περιλαμβάνει. Αν εντοπίσεις κάποιο από τα παρακάτω, καλό θα ήταν να το αποφύγεις.

 Χημικά συστατικά στα σαμπουάν, που κάνουν κακό στην υγεία!

 

Polyethylene Glycol (PEGs)

χημικά συστατικά στα σαμπουάν

Τα PEGs δεν είναι ακριβώς συστατικά, αλλά πολυμερή μίγματα διαφόρων χημικών ουσιών, που δημιουργούν υγρή και κολλώδη ένωση. Χρησιμοποιούνται σαν μαλακτικά, για να μαλακώνουν και να λιπαίνουν την επιδερμίδα και σαν επιφανειοδραστικά για να κάνουν αφρό τα σαμπουάν. Επιπλέον, λειτουργούν και ως γαλακτωματοποιητές, για να διατηρούν τις ουσίες σταθερά ενωμένες, αλλά και -κυριότερο- σαν μεταφορείς. Αυτό σημαίνει ότι μεταφέρουν άλλα ενεργά συστατικά να φτάσουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, λόγω της ιδιότητας τους να διαπερνούν τον δερματικό φραγμό. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η σύσταση των PEGs δεν είναι καθαρή, αλλά έχει και άλλες τοξικές ή καρκινογόνες ουσίες. Στην περίπτωση, που υπάρχουν αυτές οι επιπλέον επιβλαβείς ουσίες, τότε διαπερνούν και εκείνες τα στρώματα της επιδερμίδας και απορροφούνται από τον οργανισμό. Επιπλέον, μπορούν να ευαισθητοποιήσουν την επιδερμίδα, όταν ήδη παρουσιάζει κάποιο ερεθισμό ή είναι τραυματισμένη. Τόσο, ο FDA, όσο και η επιτροπή του CIR (Cosmetic Ingredient Review) επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε τραυματισμένη ή ερεθισμένη επιδερμίδα.

Δες επίσης: 5 Καλοί λόγοι για να χρησιμοποιήσεις bio καλλυντικά!

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

βλαβερά συστατικά στα σαμπουάν

Στα ελληνικά τα αποκαλούμε και ως λαουρυλοθειικό νάτριο. Είναι οι επιφανειοδραστικές ουσίες, δηλαδή αυτές που δημιουργούν τον αφρό στα σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες κ.α. Σύμφωνα με τον FDA και το CIR σε έρευνα που διεξήγαγαν το 1983 και επαναξιολογήθηκε το 2002, η ουσία αυτή δεν είναι τόσο επικίνδυνη, ώστε να απαγορεύεται να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας και δεν προκαλεί καρκίνο, όπως έχει κατηγορηθεί πολλές φορές, μέχρι τώρα. Ωστόσο, το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα. Για αυτό, άλλωστε, δεν το βρίσκουμε τόσο συχνά, σε προϊόντα για βρέφη και μωρά. Σύμφωνα με έρευνες, η δράση του είναι τόσο ισχυρή, που εκτός από το να απομακρύνουν ρύπους και σμίγμα, ταυτόχρονα απομακρύνουν και φυσικά έλαια της επιδερμίδας μας.

Δες επίσης: 10 Συμβουλές καθαριότητας για άτομα με αλλεργίες

Fragrance

επικίνδυνα συστατικά στα σαμπουάν

Τα συνθετικά αρώματα μπορεί να είναι, πολλές φορές, ο λόγος, που το τριχωτό της κεφαλής σου, δεν δέχεται ένα προϊόν μαλλιών. Ειδικά, εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, το συνθετικό άρωμα μπορεί να φουντώσει το δέρμα σου. Ωστόσο, καλύτερα, να επιλέγεις αρώματα με φυτικά συστατικά στα σαμπουάν  όπως, για παράδειγμα αιθέρια έλαια και εκχύλισμα φυτών.

Δες επίσης: 5 Καλοί λόγοι για να χρησιμοποιήσεις bio καλλυντικά!

Phthalates

χημικά στα σαμπουάν

Η χρήση τους έχει απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των βλαβερών επιπτώσεών τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Πολύ συχνά, όμως, βρίσκονται σε προϊόντα, μαζί με άλλα επικίνδυνα συστατικά στα σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες, λοσιόν κ.α. Έρευνες έχουν δείξει, ότι μπορεί να προκαλέσουν διακοπή της τεστοστερόνης, καθώς έχουν κατηγορηθεί για αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Έχουν, ακόμη, ανιχνευτεί σε υψηλές ποσότητες στα ούρα βρεφών, στα οποία χρησιμοποιήθηκαν αφρόλουτρα, σαμπουάν, κρέμες κ.α. Επιπλέον, συχνά, βρίσκονται μέσα στα συνθετικά αρώματα προϊόντων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να εξετάσεις αν υπάρχει φθαλικό άλας και άλλα τεχνητά αρώματα, πριν αγοράσεις κάποιο σαμπουάν.

Parabens

parabens free σαμπουάν

Χρησιμοποιούνται σαν συντηρητικά σε προϊόντα περιποίησης. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα parabens είναι ασφαλή όταν βρίσκονται σε μικρό βαθμό, σε περιεκτικότητα 0,01-0,03%. Μια μελέτη που έγινε το 2004, έδειξε ότι υπάρχει η περίπτωση να υπάρχουν υπο-κατηγορίες της ουσίας σε καρκινικούς όγκους στο μαστό. Παρόλα αυτά, δεν έχει αποδειχθεί ότι τα parabens έχουν άμεση σχέση με τον καρκίνο. Ωστόσο, δρουν, περίπου, σαν τα οιστρογόνα και έτσι, πιθανότατα επηρεάζουν τη διαδικασία ανάπτυξης κυττάρων. Ταυτόχρονα, μπορεί να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος.

Silicones

επικίνδυνα συστατικά στα σαμπουάν

Οι σιλικόνες στα σαμπουάν, δημιουργούν, ψευδώς την αίσθηση ότι τα μαλλιά μας είναι υγιή. Αντίθετα, με αυτό το συστατικό, δημιουργούνται πολλές στρώσεις, τα μαλλιά μας βαραίνουν και έτσι, εμφανίζουν λιπαρότητα και θαμπάδα. Στη συνέχεια, τα μαλλιά μας καταλήγουν να μην έχουν τη λάμψη και την απαλότητα, που παρέχουν οι σιλικόνες στην αρχή της χρήσης τους.  Η πιο συνηθισμένη μορφή τους, η dimethicone, μαζεύεται στο τριχωτό και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί, εμποδίζοντας την υγρασία και τα αιθέρια έλαια, να διεισδύσουν στην τρίχα. Μπορεί, ακόμα, να προκαλέσουν εξανθήματα, κνησμό, ερεθισμό και κάψιμο, τα οποία στη συνέχεια καταλήγουν σε απώλεια μαλλιών.

Όπως και να έχει, είτε έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα είτε όχι, καλό θα ήταν να αποφεύγεις τα επικίνδυνα συστατικά στα σαμπουάν, που αναφέραμε παραπάνω, για λόγους προφύλαξης.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts