Επιτέλους κρύωσε ο καιρός και μπορούμε να φάμε κάνα γλυκάκι πιο λιπαρό και πιο γεμάτο και πιο “ζεστό”. Ξέρεις αυτά τα “γλυκά του χειμώνα” βρε παιδί μου, που σε κάνουν να νιώθεις μια ζεστασιά μέσα σου. Αν είσαι γλυκατζού είμαι σίγουρη πως καταλαβαίνεις το αίσθημα που σου περιγράφω.
Οπότε από ότι καταλαβαίνεις, φίλη μου, οι σημερινές συνταγές έχουν να κάνουν με εύκολα χειμωνιάτικα γλυκά. Θέλω να προετοιμαστείς ψυχολογικά γιατί προβλέπονται καταστάσεις σιελόρροιας. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι στο τέλος θα σηκωθείς να φτιάξεις ένα από όλα. Πάμε να δούμε τα γλυκάκια μας.
Νόστιμα χειμωνιάτικα γλυκά
Κέικ με μαρμελάδα
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 3/4φλ. βούτυρο
- 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2κ.σ μπέικιν πάουντερ
- 3/4φλ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 2/3 φλ. γάλα
- 5-6 κ.σ μαρμελάδα της επιλογής σου (μήλο, πορτοκάλι, μάνγκο, ανανάς κλπ)
για τα ψίχουλα πάνω από το κέικ:
- 1φλ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1/3 φλ. καστανή ζάχαρη
- 6 κ.σ λιωμένο βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
Χτύπα το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Στην συνέχεια ρίξε ένα ένα τα αυγά. Σε αυτό το σημείο ρίξε το μπέικιν στο αλεύρι και ξεκίνα να το ρίχνεις σιγά σιγά στο μείγμα. Αφού βάλεις την πρώτη δόση σε αλεύρι, ρίξε λίγο γάλα. Αφού ανακατευτούν καλά συνέχισε με τη δεύτερη δόση, μέχρι να τελειώσει το αλεύρι και το γάλα. Αφού το μείγμα έχει ομογενοποιηθεί, ρίξτο σε μια φόρμα και τέλος ρίξε μια μια τις κουταλιές από την μαρμελάδα της προτίμησης σου. Ανακάτεψε ελαφρά.
Ώρα να ρίξεις και τα ψίχουλα από πάνω. Σε ένα μπολ ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να γίνουν ένα crumble (ψίχουλα). Ρίξτα πάω από το μείγμα του κέικ και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 50 λεπτά. Έτοιμο το κέικ με μαρμελάδα!
Δες επίσης: 5 Εύκολα γλυκά με σοκολάτα!
Στρούντελ μήλο με Μακεδονικό χαλβά με μέλι
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
Για τη ζύμη:
- 175 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1/2 κ.γ αλάτι
- 85ml. νερό
- 25ml. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. μήλο
- 100 γρ. Μακεδονικό χαλβά με μέλι
- 1 κ.σ ταχίνι με πορτοκάλι
- 1/2 κ.γ κανέλα
- 1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
- χυμό από 1 πορτοκάλι
Για την επάλειψη:
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κ.σ νερό
- καστανή ζάχαρη
Ανακάτεψε το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ρίξε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το αλεύρι. Ξεκίνα να ζυμώνεις για 5 λεπτάκια. Θέλεις η ζύμη σου να είναι ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Μόλις φτάσεις σε αυτό το σημείο, σκέπαζε την με μεμβράνη και άφησε την στην άκρη να ξεκουραστεί για μία ώρα.
Καθάρισε τα μήλα και κόψτα σε κυβάκια. Ρίξτα σε ένα τηγάνι μαζί με το χυμό πορτοκάλι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και το ταχίνι με πορτοκάλι. Ανακάτεψε το μείγμα με τα μήλα για περίπου 2 λεπτά. Αν δεις ότι τα μήλα έχουν αρκετά υγρά ακόμα άφησε τα να ψηθούν μέχρι να τα ρουφήξουν. Στο μεταξύ προθέρμανε τον φούρνο στους 175.
Πάρε την ζύμη και άνοιξε την σε μακρόστενο σχήμα, περίπου 60×40. Στρώσε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί, βάλε πάνω τη ζύμη σου και ρίξε από πάνω το μείγμα με τα μήλα. Θρυμμάτισε τον Μακεδονικό χαλβά από πάνω και τύλιξε το στρούντελ σε ρολό. Πιθανώς να χρειαστεί να δώσεις ένα σχήμα πέταλο για να χωράει στο ταψί. Χαράκωσε τη ζύμη σε 4-5 σημεία. Τέλος, ανακάτεψε το λάδι και το νερό να γίνουν ένα μείγμα, άλειψε τη ζύμη και πασπάλισε με καστανή ζάχαρη. Ψήσε στις αντιστάσεις για 50 λεπτά. Έτοιμο το στρούντελ με μακεδονικό χαλβά με μέλι.
Σάμαλι
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη
- 1 φλ. ανθρακούχο νερό
- 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 φλ. καστανή ζάχαρη
- 3 1/2 φλ. ζάχαρη
- 2 1/2 φλ. νερό
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 στον αέρα. Ανακάτεψε τα δύο είδη σιμιγδάλι, την καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και τη μαστίχα σε ένα μεγάλο μπολ. Πρόσθεσε το ανθρακούχο νερό, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακάτεψε καλά με το σύρμα.
Κάλυψε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και άφησε το στην άκρη για 15 λεπτά, να φουσκώσει ελαφρώς το μείγμα. Μετέφερε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος, το οποίο έχεις αλείψει με καλαμποκέλαιο. Προσοχή, το ύψος του γλυκού στο σκεύος να μην ξεπερνά τα δυο δάχτυλα. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι το σάμαλι να ροδίσει και να σχηματίσει καστανή κρούστα.
Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζέστανε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να πάρουν βράση. Μετά τον πρώτο βρασμό, άφησε το μείγμα στη φωτιά για άλλα 4-5 λεπτά. Απόσυρε το σκεύος από τη φωτιά. Βγάλε το σάμαλι από τον φούρνο και το χάραξε το σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους. Όπως είναι καυτό, περίχυσε το με το κρύο πλέον σιρόπι. Άφησε το σάμαλι για 1-2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να δέσει.
Δες επίσης: 5 Νηστίσιμες συνταγές που θα λατρέψεις!
Εύκολο γαλακτομπούρεκο
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 4 φλ. γάλα
- 3 φλ.. ζάχαρη
- φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
- 2 κ.γλ. βανίλια
- 2 πρέζες αλάτι
- 1 φλ.. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
- 3/4 φλ. βούτυρο γάλακτος
- 4 αυγά
- 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
- 1 1/2 φλ. νερό
- 1 ξύλο κανέλας
Προθέρμανε τον φούρνο στους 160 στον αέρα. Σε κατσαρόλα με διπλό πάτο, σε μέτρια φωτιά, ζέστανε το γάλα μαζί με 1φλ. ζάχαρη, την φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι. Ρίξε σταδιακά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας παράλληλα με ξύλινη κουτάλα μέχρι η κρέμα να πάρει βράση. Όταν δέσει η κρέμα, σβήσε τη φωτιά. Πρόσθεσε το φρέσκο βούτυρο και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.
Σε μπολ χτύπα τα αυγά και ρίξτα στην κρέμα ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το σύρμα για να μην ψηθούν από την υψηλή θερμοκρασία της κρέμας. Αφαίρεσε την φλούδα του λεμονιού από την κρέμα. Βουτύρωσε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί. Κράτα λίγο από το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολ. Με ένα πινέλο στάξε λίγο βούτυρο στα φύλλα κρούστας και τα στρώσε τα στην επιφάνεια του ταψιού, καλύπτοντας την όλη με τα φύλλα.
Στρώσε 5 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας τα ένα ένα. Προσοχή τα φύλλα να ακουμπάνε στις γωνίες του ταψιού. Στη συνέχεια, βάλε ένα ακόμα φύλλο στο κέντρο του ταψιού. Ρίξε από πάνω την κρέμα, απλώνοντας την σε όλο το ταψί. Γύρισε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και άλειψε τα με βούτυρο. Σκέπασε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας τα καλά με τον ίδιο τρόπο όπως τα πρώτα φύλλα. Πίεσε τις άκρες προς τα μέσα με μια σπάτουλα. Χάραξε με μαχαίρι απαλά την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη χυθεί η κρέμα και περίχυσε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ράντισε με λίγο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην σηκώνονται στο ψήσιμο. Ψήσε στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 50 λεπτά να φουσκώσει και να ροδίζει καλά το φύλλο. Όταν ψηθεί, άφησε το στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Παράλληλα, σε κατσαρόλα βάλε 1φλ. ζάχαρη, 1 1/2 φλ. νερό, τη φλούδα του λεμονιού και 1 ξυλάκι κανέλα για να κάνεις το σιρόπι. Βράσε το για 5 λεπτά.
Περίχυσε σιγά σιγά το κρύο γαλακτομπούρεκο με το καυτό σιρόπι. Αφού πιει το σιρόπι του, κόψτο σε κομμάτια και σέρβιρε το έτσι φρέσκο και λαχταριστό.
Cinnamon rolls με κολοκύθα
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
Για τη ζύμη:
- 360 γρ. αλεύρι δυνατό-για τσουρέκι
- 120 γρ. βούτυρο
- 4 γρ. μαγιά στιγμής
- 120 ml. γάλα
- 1 αυγό και 1 κρόκο
- 20 γρ. λευκή ζάχαρη
- 1/3 κ.γ του αλάτι
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. πουρέ από γλυκιά κολοκύθα
- 40 γρ. μαλακή μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κ.γ κανέλα
- 1/2 κ.γ τζίντζερ σκόνη
- 1/4 κ.γ γαρίφαλο
- 1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο
Για το γλάσσο:
- 150 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/4 κ.γ αλάτι
- Εκχύλισμα φυσικής βανίλιας (1-2 σταγόνες)
Ο πουρές κολοκύθας φτιάχνεται πανεύκολα βάζοντας την κολοκύθα σε χαμηλή φωτιά να βράσει, μόλις στεγνώσει εντελώς είναι έτοιμος, αν θέλουμε βελούδινο πουρέ κολοκύθας, πολτοποίησε την στο μπλέντερ. Ζέστανε το γάλα ώστε ν΄αποκτήσει χλιαρή θερμοκρασία, βάλτο σε ένα μπολ, και μέσα διάλυσε τη μαγιά και τη ζάχαρη και άφησε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 15 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σ΄ένα κατσαρολάκι βάλε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Στον κάδο του μίξερ κοσκίνισε το αλεύρι και το αλάτι, πρόσθεσε τη μαγιά, τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Ζύμωσε για περίπου 6-7 λεπτά μέχρι να γίνει μια αφράτη και μαλακή ζύμη. Τοποθέτησε τη ζύμη σε βουτυρωμένο μπολ, σκέπασε τη ζύμη και άφησε την να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, ετοίμασε τη γέμιση ανακατεύοντας τον κρύο πουρέ με τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο. Ζύμωσε ελαφρά και άνοιξε τη ζύμη, με την βοήθεια ενός πλάστη σε ένα ορθογώνιο φύλλο πάχους περίπου 45 x 25. Άπλωσε το μείγμα με την κολοκύθα και πασπάλισε με τη μαύρη ζάχαρη. Τύλιξε την ζύμη σε ρολό και με την βοήθεια μιας κλωστής ή με ένα μαχαίρι κόψε κομμάτια ζύμης περίπου 3-4 εκατοστά.
Τοποθέτησε τα κομμάτια της ζύμης όρθια σε πυρίμαχο σκεύος και άφησε τα πάλι σε ζεστό σημείο να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου 40 λεπτά. Προθέρμανε τον φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήσε περίπου για 25-30 λεπτά. Ταυτόχρονα ετοίμασε το γλάσσο χτυπώντας στο μίξερ όλα τα υλικά για 4 λεπτά. Περίχυσε τα cinnamon rolls και απόλαυσε τα!