Δεν ξέρω για εσάς, αλλά για μένα από τα πιο νόστιμα γλυκά είναι αυτά με τους ξηρούς καρπούς. Συνδυάζουν το τραγανό με το γλυκό και δεν σε λιγώνουν τόσο εύκολα. Επίσης, συνήθως τέτοια γλυκά είναι μπουκίτσες οπότε καταλαβαίνεις. Το χεράκι πάντα θα πηγαίνει στο βαζάκι έτσι για τη λιγούρα.
Μιας και φθινοπωριάσαμε σου έχω μερικές τέλειες και εύκολες γλυκές συνταγές με ξηρούς καρπούς. Είναι συνταγές που δε θέλουν κόπο, ούτε χρόνο. Αν σου έχω κεντρίσει ήδη το ενδιαφέρον πάμε να δούμε τα γλυκάκια μας και τα υλικά που θα χρειαστείς.
Καραμελωμένοι ξηροί καρποί με σοκολάτα
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 50 γρ. αμύγδαλα
- 50 γρ. φουντούκια
- 50 γρ. φυστίκια Αιγίνης
- 90 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. νερό
- 250γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Σε μια κατσαρόλα βάλε το νερό με τη ζάχαρη και τοποθέτησε τα στη φωτιά. Μόλις πάρουν βράση πρόσθεσε τους ξηρούς καρπούς και ανακάτευε συνεχώς. Στην αρχή θα ζαχαρώσουν, αλλά συνέχισε στο ανακάτεμα μέχρι να καραμελώσουν.
Αποόσυρε από τη φωτιά και άπλωσε τους ξηρούς καρπούς πάνω σε μια λαδόκολλα. Αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μεταξύ βάζουμε την κουβερτούρα να λιώσει σε μπεν μαρί. Ανακάτευε συνεχώς και μόλις λιώσει, απόσυρε από τη φωτιά. Ανακάτευε την συνεχώς μέσα στο μπολ με μια σπάτουλα σιλικόνης , με κυκλικές κινήσεις μέχρι να κρυώσει και να γίνει πιο λεία και γυαλιστερή.
Μόλις κρυώσουν οι ξηροί καρποί, θα έχουν ενωθεί σε ενιαίο κομμάτι. Σπάστους σε μικρότερα κομμάτια, και βούτα τα στην κουβερτούρα. Τίναξε τα να πέσει η περίσσεια σοκολάτας και τα τοποθέτησε τα πάνω σε μία λαδόκολλα μέχρι να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη. Έτοιμοι οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί με σοκολάτα.
Εύκολα γλυκά με ξηρούς καρπούς
Turtle clusters (Πεκάν με σοκολάτα, καραμέλα και χοντρό αλάτι)
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 2 1/2 κούπες ξηρούς καρπούς πεκάν
- 1/2 κούπα βούτυρο
- 1 κούπα καστανή ζάχαρη
- 1/2 κούπα σιρόπι γλυκόζης
- 200γρ. ζαχαρούχο
- 1/2κ.γ φυτίνη
- 1/2κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
- 1 συσκευασία νιφάδες σοκολάτας
- λίγο χοντρό αλάτι
Σε ένα τηγάνι βάλε τα πεκάν και σε μέτρια φωτιά ψήστα, ανακατεύοντας που και που, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα. Πάρε δύο ταψιά και στρώσε λαδόκολλα στον πάτο τους. Πάρε τους ξηρούς καρπούς και βάλτους ανά πεντάδες, σχηματίζοντας χελωνίτσες (δες την εικόνα για βοήθεια). Σε μια γαλατιέρα ή μια μικρή κατσαρόλα ρίξε το βούτυρο να λιώσει, την καστανή ζάχαρη, το σιρόπι γλυκόζης και το ζαχαρούχο. Ανακάτευε συνέχεια μέχρι να δέσει. Μόλις αρχίσει να δένει ωραία η καραμέλα, απόσυρε τη γαλατιέρα από τη φωτιά.
Με πολύ προσοχή ρίξε με ένα κουτάλι την καραμέλα πάνω από τις χελωνίτσες σου. Ουσιαστικά αυτό που θα κάνει είναι να κολλήσει τα πεκάν μεταξύ τους, πέρα από την γεύση. Βάλε σε ένα μπολ τις νιφάδες από σοκολάτα και ζέστανε τες σε μπεν μαρί μέχρι να λιώσουν. Αφού λιώσουν, πρόσθεσε την φυτίνη και ανακάτεψε. Ρίξε τη λιωμένη σοκολάτα πάνω από τις χελώνες σου, σχηματίζοντας το καβούκι τους. Πασπάλισε με λίγο χοντρό αλάτι. Άφησε τις μπουκίτσες να κρυώσουν και έπειτα μπορείς να απολαύσεις τα turtles clusters σου.
Δες επίσης: 5 Εύκολα χειμωνιάτικα γλυκά!
Φατζ (Fudge) σοκολάτας με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 400γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 50γρ. μαργαρίνη
- 1,5 φλ. ξηρούς καρπούς (καρύδια, φυστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα κλπ)
- 1φλ. αποξηραμένα φρούτα
Σε ένα κατσαρολάκι ρίξε την κουβερτούρα, την μαργαρίνη και το ζαχαρούχο γάλα και βράσε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ξεκινήσουν να λιώνουν. Αφού λιώσει η κουβερτούρα, απόσυρε το κατσαρολάκι από την φωτιά και ξεκίνα να ανακατεύεις για να ομογενοποιηθεί το μείγμα- δε θέλεις βράσει η σοκολάτα. Αφού έχεις ένα ομογενοποιημένο μείγμα, ρίξε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σου.
Σε ένα παραλληλόγραμμο τσέρκι/φόρμα/σκεύος, στρώσε μια λαδόκολλα και άπλωσε το μείγμα ομοιόμορφα παντού. Βάλτο στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξει. Έπειτα κόψτο σε κομμάτια και έτοιμο το φατζ με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Μπορείς να το απολαύσεις.
Γλυκό με καραμέλες βουτύρου και φουντούκια
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 170γρ +170γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας
- 1κ.σ +1κ.σ βούτυρο γάλακτος
- 310 γρ. καραμέλες βουτύρου (ή γάλακτος)
- 2κ.σ βιτάμ
- 2κ.σ νερό
- 1φλ. φουντούκια σε κομματάκια
- λίγο χοντρό αλάτι (προαιρετικά)
Σε ένα ταψί 20×20 στρώσε περιμετρικά λαδόκολλα. Σε μπεν μαρί λιώσε τα 170γρ. κουβερτούρας με την 1κ.σ βούτυρο. Αφού λιώσει και πριν πάρει βράση, απόσυρε από την φωτιά και ρίξε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί. Βάλτο στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, λιώσε το βιτάμ, με το νερό και τις καραμέλες. Αφού λιώσουν οι καραμέλες πρόσθεσε τους ξηρούς καρπούς και ανακάτεψε το μείγμα καραμέλας. Βγάλε το ταψί από το ψυγείο και πάνω από την κρύα κρούστα σοκολάτας ρίξε το μείγμα της καραμέλας με τα φουντούκια. Βάλε το ταψί στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Σε μπεν μαρί λιώσε τα υπόλοιπα 170γρ.κουβερτούρας με το 1κ.σ βούτυρο. Αφού λιώσει ρίξτο πάνω από την καραμέλα. Πασπάλισε με λίγο χοντρό αλάτι και βάλε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να σφίξει καλά η σοκολάτα. Αφού κρυώσει, ξεφόρμαρε και κόψε σε κομμάτια. Έτοιμο το γλυκό με καραμέλες βουτύρου και φουντούκια.
Δες επίσης: 3 Εύκολα και γευστικά γλυκά κατάψυξης που πρέπει να δοκιμάσεις!
Ιταλικό Πανφόρτε
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 250 γρ. ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φυστίκια, φουντούκια)
- 50 γρ. ξερά σύκα
- 50 γρ. ξερά βερίκοκα
- 50γρ. ξερά δαμάσκηνα
- 50γρ. καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού
- 90 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 170 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. βούτυρο
- 125 γρ. μέλι
- από 1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, κόλιανδρο, λευκό πιπέρι, κανέλα
Προθέρμανε τον φούρνο στους 170. Ψιλόκοψε ομοιόμορφα όλα τα φρούτα όλα με μαχαίρ. Σπάσε ελαφρά τους ξηρούς καρπούς σε γουδί.
Σε ένα κατσαρολάκι βάλε το μέλι, το βούτυρο και την ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία, μόλις πάρει μία-δύο βράσεις αποσύρουμε. Σε άλλο τηγάνι ζέστανε ελαφρά τους ξηρούς καρπούς και τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματα τους. Απόσυρε και μόλις κρυώσουν ανακάτεψε τα με τα φρούτα και το κακάο. Ανακάτεψε να ενωθούν τα υλικά.
Πρόσθεσε το μείγμα του μελιού και ανακάτεψε με μια σπάτουλα. Ρίξε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα ή ταψί καλά βουτυρωμένο. Άπλωσε με σπάτουλα το μείγμα, το οποίο πρέπει να είναι σε λεπτή στρώση, περίπου ύψους, το πολύ ενός δαχτύλου. Ψήσε για 25 λεπτά στους 170. Άφησε το πανφόρτε να κρυώσει, ξεφόρμαρε, πασπάλισε με άχνη ζάχαρη και κόψε σε λεπτές φέτες.