Μόλις μια εβδομάδα απέμεινε για το Πάσχα και νομίζω πως είναι καιρός να σου δείξω πως κάνουμε αυτή την λαχταριστή σούπα, τη μαγειρίτσα. Μπορεί να σου φαντάζει πανδύσκολο φαγητό και ότι δε θα μπορέσεις να τα καταφέρεις ποτέ να την μαγειρέψεις, αλλά πίστεψε με τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι νομίζεις.
Για αρχή η συνταγή δεν έχει κάτι δύσκολο. Το μόνο κομμάτι που θα χρειαστεί προσοχή είναι να καθαρίσεις καλά τα εντεράκια του αρνιού. Τα υπόλοιπα βήματα είναι βατά. Πάμε να δούμε μαζί βήμα, βήμα την εύκολη συνταγή για μαγειρίτσα!
Συνταγή για μαγειρίτσα
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 1 συκωταριά από μικρό αρνί
- εντεράκια από μικρό αρνί
- 2 μαρούλια
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1/2φλ. ρύζι Καρολίνα
- 1/4φλ.ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι
- αλάτι,πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε από τα δύσκολα που είναι τα εντεράκια. Σήκω το πρωί και καθάρισε τα εντεράκια με μπόλικο νερό. Αν τα καταφέρεις να τα καθαρίσεις με ένα ξύλινο σουβλάκι και να γυρίσεις τα μέσα έξω χωρίς να χρειαστεί να τα κόψεις, τέλεια. Αν σε παιδέψει πολύ, μην σκάς! Πάρε ένα ψαλίδια και κόψτα κατά μήκος, ενώ τα πλένεις. Καλό θα ήταν να τα κάνεις 3-4 πλύσεις. Αφού τα ξεπλύνεις καλά, βάλτα σε ένα μπολ, στύψε ένα λεμόνι, ρίξε λίγο αλάτι και βάλτα στο ψυγείο για λίγες ώρες μέχρι να ασπρίσουν.
Αν θέλεις να είσαι σίγουρη μπορείς να κάνεις αυτή την προετοιμασία μια μέρα πριν. Αφού, λοιπόν, ασπρίσουν τα εντεράκια σου, βγάλτα από το ψυγείο, ξέπλυνε τα καλά και ζεμάτισε τα σε βραστό νερό. Στράγγιξε τα και αφού κρυώσουν κάπως κόψτα σε κομματάκια. Πάει το δύσκολο κομμάτι, αυτό ήταν.
Πλύνε πολύ καλά την συκωταριά και τα μαρούλια και ζεμάτισε τα και αυτά σε ζεστό νερό. Αφού τα ζεματίσεις- χωρίστα τη συκωταριά και χωριστά τα μαρούλια- στράγγιξε τα και όπως και τα εντεράκια κόψε τη συκωταρια σε μικρά κομματάκια. Τα μαρούλια χοντρόκοψε τα.
Δες επίσης: Πανεύκολη συνταγή για τσουρέκια!
Άδειασε την κατσαρόλα με το βραστό νερό, ξέπλυνε την, στέγνωσε την και ρίξε το ελαιόλαδο- δεν χρειάζεται να λερώνεις 2 κατσαρόλες. Μέχρι να κάψει το λάδι, ψιλόκοψε τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αφού κάψει το λάδι, ρίξε τα ξερά κρεμμύδια να σοταριστούν σε μέτρια φωτιά. Αφού γυαλίσουν, πρόσθεσε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη συκωταριά και τα εντεράκια. Ανακάτεψε καλά και έπειτα ρίξε νερό να καλύψεις όλα τα υλικά.
Κλείσε την κατσαρόλα με το καπάκι της και άφησε τη μαγειρίτσα να σιγομαγειρεύεται για περίπου μισή ώρα. Μετά το μισάωρο άνοιξε την κατσαρόλα και πρόσθεσε τα μαρούλια, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Σιγόβρασε τη σούπα για άλλα 15 λεπτά. Περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος ψιλόκοψε και ρίξε και τον άνηθο.
Δες επίσης: Πως να μην σου σπάσουν τα Πασχαλινά αυγά στο βράσιμο!
Και ήρθε η ώρα για την τελική πινελιά. Το αυγολέμονο φυσικά! Χτύπα τα αυγά με το λεμόνι και αραίωσε το μείγμα με λίγο ζωμό από τη σούπα. Κλείσε το μάτι της κουζίνας, απόσυρε την κατσαρόλα, ρίξε το αυγολέμονο, ανακάτεψε το να πάει παντού στο φαγητό και τέλος βάλε για 10 λεπτά την κατσαρόλα στο κλειστό μάτι για να πάρει το τελευταίο της “βράσιμο”. Έτοιμη για σερβίρισμα η μαγειρίτσα σου!