Από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά είναι οι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο. Δε μπορώ να τους αντισταθώ με τίποτα. Τους φτιάχνω συχνά πυκνά από ότι καταλαβαίνεις και επειδή πολλές φορές δε θέλω να τους φάω με κιμά τους κάνω ορφανούς. Λαχανοντολμάδες χωρίς κιμά; Ναι και η συνταγή είναι πραγματικά πανεύκολη. Επίσης είναι ιδανική για τους χορτοφάγους και για περιόδους νηστείας.
Πάρε μολύβι και χαρτί να σημειώσεις τα υλικά που θα χρειαστείς και τα βήματα ένα ένα για να τους φτιάξεις. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η συνταγή δεν είναι δύσκολη απλά το φαγητό είναι λίγο μπελαλίδικο- να διπλώσεις προσεκτικά τους σαρμάδες για να μην σου διαλύσουν ας πούμε. Πάμε να μαγειρέψουμε!
Δες επίσης: Πως να κάνεις μακαρόνια με κολοκύθι, καρότο και γιαούρτι!
Νηστίσιμοι Λαχανοντολμάδες
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 1 λάχανο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1,5 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 μέτρια καρότα τριμμένα
- μισή κούπα ντομάτα κονκασέ
- 2 και 3/4 κούπες ελαιόλαδο
- 1 κούπα ρύζι Καρολίνα
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα:
- 1 κούπα ζουμί από τα υγρά των ντολμάδων
- χυμό από 2 λεμόνια
- 2 κοφτές κ.σ κορν φλάουρ
- αλάτι, πιπέρι
Δες επίσης: Εύκολη συνταγή για ντομάτες γεμιστές με λαχανικά!
Εκτέλεση:
Βγάλε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο, κόψτο στη μέση και αφαίρεσε το κοτσάνι. Σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι βάλε το λάχανο να βράζει- μη το λυπηθείς το νερό, θέλεις το λάχανο να βράσει σε μπόλικο νερό. Πίεσε το με μια κουτάλα και άφησε το να ζεματιστεί για περίπου 5-10 λεπτά. Βγάλτο από το νερό και άφησε το στο πλάι να κρυώσει για να μπορείς μετά να το πιάσεις χωρίς να καίγονται τα δάχτυλα σου.
Δες επίσης: Εύκολη νηστίσιμη συνταγή για σουπιές με ούζο και ρύζι!
Στο μεταξύ ξεκίνα τη γέμιση. Πλύνε καλά και άστο να στραγγίζει στην άκρη το ρύζι. Καθάρισε τα καρότα και τρίψτα και έπειτα ψιλόκοψε τον μαϊντανό και το κρεμμύδι. Βάλτα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακάτεψε. Ρίξε το κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, το ρύζι και τέλος πρόσθεσε το λάδι. Άσε μισή κούπα για να βάλεις από πάνω.
Ξεκίνα να τυλίγεις σε ντολμάδες. Όποια φύλλα έχουν σκιστεί κράτα τα. Λάδωσε ελαφρώς ένα πυρέξ, στρώσε στον πάτο όσα φύλλα δεν είναι για τύλιγμα και ξεκίνα να στρώνεις από πάνω τους λαχανοντολμάδες. Αφού τελειώσεις, ρίξε τη μισή κούπα ελαιόλαδο και μπόλικο νερό ώστε να σκεπάζονται. Ψήσε στους 200 για 1,5 ώρα σκεπασμένους. Στα μισά του χρόνου γύρνα τους και 10 λεπτά πριν τους κλείσεις άδειασε σε ένα μπολ το ζουμί και άφησε τους να ψηθούν ασκέπαστοι.
Δες επίσης: Χορτοφαγική πίτσα ουράνιο τόξο!
Ώρα για την σάλτσα. Πάρε μια κούπα από το ζουμί που έβγαλες από τους ντολμάδες. Αν δεν είναι αρκετό πρόσθεσε και λίγο νερό. Ρίξτο σε μια κατσαρολίτσα και διέλυσε στο χυμό λεμονιού 2 κουταλιές κοφτές κορν φλάουρ. Ρίξε το μείγμα στην κατσαρολίτσα με το ζουμί. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε μέχρι η σάλτσα να δέσει. Περίχυσε τους ντολμάδες και αυτό ήταν. Έτοιμοι για σερβίρισμα!
Δες επίσης: Ρεβίθια στο φούρνο με χρωματιστές πιπεριές!
Bonus Tips:
Αν έχεις κέφι και μεράκι μπορείς να προσθέσεις και μανιτάρι ψιλοκομμένο για περισσότερη γεύση ή και γαρίδες βρασμένες και κομμένες σε κομματάκια. Του πηγαίνει απίστευτα και του δίνει και μια έξτρα νοστιμιά. Επίσης μπορείς να ψήσεις τους λαχανοντολμάδες και στην κατσαρόλα όπως κάνουμε τα σαρμαδάκια. Προσωπικά προτιμώ το φούρνο γιατί μου φαίνεται ευκολότερος ο τρόπος.