Διανύουμε την εποχή των πάντων. Η τεχνολογία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η “εξέλιξη” είναι τόσο γρήγορη που δεν την προλαβαίνουμε. Ότι ξέραμε έχει αναβαθμιστεί και έχει νέα μορφή. Και όμως, γιατί η ευτυχία μας έχει μείνει στάσιμη. Τρέχουμε τόσο γρήγορα και όλο και περισσότεροι νέοι είναι δυστυχισμένοι.
Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τα Social Media ούτε και την τεχνολογία και να είμαστε μονόπλευροι, διότι όλοι τα χρησιμοποιούμε. Είναι πλέον η πραγματικότητα μας και πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά που μας εξυπηρετεί και μας ωφελεί και παράλληλα να θέτουμε τις βάσεις για να προστατευτούμε από τους κινδύνους της νέας εποχής.
Φυσική επικοινωνία
Άθελα μας τις περισσότερες φορές επικοινωνούμε με τους ανθρώπους που αγαπούμε ψηφιακά. Είναι πλέον αρκετό ένα emoji ή η απλή ανταλλαγή 2, 3 μηνυμάτων. Ξαφνικά είμαστε όλο και πιο απασχολημένοι. Δε συγκρίνεται μια αγκαλιά αλλά ούτε ένα χαμόγελο πρόσωπο με πρόσωπο, ακόμη και με την καλύτερη ανάλυση οθόνης. Χάθηκε ο αυθορμητισμός και η ομορφιά μιας απλής βόλτας. Δεν αγνοούμε την πρακτικότητα και τα οφέλη της τεχνολογίας σε πολλές περιπτώσεις, αλλά η έλλειψη φυσικής επικοινωνίας έχει καταβάλει την καθημερινότητα μας. Αυτό είναι μια αλυσίδα που ξεκινάει και δένει τον έρωτα, την οικογένεια, τη φιλία και την επικοινωνία με τον κόσμο.
Εφηβεία
Η πιο κρίσιμη περίοδος για τον ψυχισμό του ανθρώπου. Αφενός θα μεταφέρει αρνητικά στοιχεία κατά την ενηλικίωση και αφετέρου ίσως να είναι μια ευκαιρία για θετική επιρροή στη μελλοντική πνευματική του υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι κατά 52% οι νέοι παρουσιάζουν διαταραχές διάθεσης, αυτοκτονικές τάσεις, υπερβολικό στρες και κρίσεις πανικού.
Παρατηρείται μείωση διάρκειας και ποιότητας ύπνου. Οι έφηβοι έχουν περισσότερη την ανάγκη ύπνου, για να εκπληρώσουν πνευματικές ανάγκες αλλά και για να αναπτύξουν της αντίληψη τους και τα συναισθήματα τους. Οι έρευνες και πάλι καταλήγουν ότι η υπερβολική έκθεση σε κακό περιεχόμενο στο διαδίκτυο και η απομόνωση σε ένα δωμάτιο τις περισσότερες ώρες της ημέρας με το κινητό αλλά και γενικότερα η αφοσίωση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους εμποδίζει από το να διανύσουν υγιές την περίοδο της εφηβείας.
Επαφή με τη φύση
Οι νέοι σήμερα δεν έχουν τόση επικοινωνία και επαφή με τη φύση. Όταν βρισκόμαστε στη φύση επηρεάζει πολύ θετικά την πνευματική μας υγεία. Μειώνεται η κορτιζόλη στο σώμα μας, η ορμόνη του στρες και παράλληλα αυξάνεται το επίπεδο ενδορφινών και ντοπαμίνης που παράγουν τη χαρά. Η φύση είναι όλο ζωντάνια, προσέχεις την ανάπτυξη, την εξέλιξη και τη φυσική ομορφιά σε αντίθεση με τη στατική κατάσταση στην πλειοψηφία των ανθρώπων.
Υλισμός
Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι εξαρτώνται και ζουν στον υλικό κόσμο. Ο υλισμός μπορεί να είναι καταστροφικός τόσο κοινωνικά όσο και ατομικά. Είναι συνδεδεμένος με το άγχος, την κατάθλιψη, με διαλυμένες σχέσεις, την έλλειψη ενσυναίσθησης και δέσμευσης με άλλους ανθρώπους. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο κοντά είσαι στον υλισμό μειώνεται και η ποιότητα της πνευματικής σου υγείας και ευημερίας σου. Πολλοί νέοι, είναι δυστυχισμένοι διότι πολύ απλά δεν προσδοκούν στην κτήση αναμνήσεων, φιλιών και πνευματικού πλούτου όσο των υλικών αγαθών. Οι εμπειρίες είναι ότι θα θυμάσαι όσο μεγαλώνεις και με αυτές θα θες να αποκτήσεις ακόμη παραπάνω.
Δες επίσης: Πως θα καταλάβεις ότι κάποιος έχει χαμηλή συναισθηματικής νοημοσύνη!
Υπερβολικές προσδοκίες
Είναι που ο άνθρωπος εξελίσσεται και η ευτυχία μας έχει πάρει διαφορετική τροπή, είναι που ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στις ηλικίες των 18-25, έχουν αυξηθεί περισσότερο από ποτέ. Δε λέω ότι το να θες να κάνεις καριέρα δε θα συνεισφέρει στην ευτυχία σου. Το θέμα είναι η επιλογή αυτού του επαγγέλματος και αν ο χρόνος που θα επενδύσεις θα αφορά κάτι που πραγματικά θα σε γεμίζει και θα αγαπάς. Το κίνητρο σου είναι που πρέπει να σκεφτείς καλά.
Οι ατελείωτες συγκρίσεις που άθελα κάνουν οι νέοι, με αυτά που θα δουν καθημερινά στα social media, όπως για παράδειγμα ένας συνομήλικος τους που έχει ήδη πετύχει και είναι τόσο χαρούμενος, λειτουργεί ως κριτήριο αξιολόγησης για τον ίδιο τους τον εαυτό. Δημιουργείται μια μη ρεαλιστική συγκριτική κουλτούρα. Στην πραγματικότητα αυτό που βλέπεις είναι το καλύτερο τους και όχι τι βιώνουν πραγματικά, δεν ξέρεις αν πραγματικά είναι ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι ανεξάρτητα με το τι προβάλλουν στα social media. Όλοι έχουν ταλέντα και χαρίσματα, φτάνει να μπορούν να τα αναγνωρίσουν στον εαυτό τους και να τα ζήσουν στο έπακρο.Η ζωή και η ευτυχία είναι έξω!
Δες επίσης: 7 Προειδοποιητικά σημάδια ότι εξαντλείσαι πνευματικά και ψυχικά!
Αποδοχή
Οι νέοι πλέον αποζητούν την αποδοχή όσο τίποτα άλλο, είτε έμμεσα είτε άμεσα. Όταν νιώσουν αποδοχή σε κάτι που κάνουν, λειτουργεί στον εγκέφαλο όπως, όταν επιβραβεύονται για κάτι. Οι περισσότεροι θα ζητήσουν τη γνώμη των συνανθρώπων τους. Υποσυνείδητα προσδιορίζουν έτσι, τι έχει αξία γι αυτούς, όπως τι να φορέσουν, τι να φάνε, τι είναι επικίνδυνο κ.ο.κ.
Από το ένα άκρο μέχρι το άλλο, η αξία αυτών των πραγμάτων, επηρεάζεται πολύ εύκολα από τη γνώμη και την αποδοχή της κοινωνίας. Έτσι όταν οι περισσότεροι νέοι από την εφηβεία, ακολουθούν, τα ίδια πρότυπα στο ντύσιμο, στο τρόπο ζωής, ο δρόμος αυτός προς την αποδοχή, λειτουργεί αντίθετα και δυστυχώς εχθρικά. Το νόημα είναι η αποδοχή του ίδιου τους του εαυτού και η αγάπη προς τον εαυτό τους. Όσο πιο πολύ αγαπούν και αποδέχονται τον εαυτό τους τόσο πιο λίγο ενδιαφέρονται για τη γνώμη της κοινωνίας.
Δες επίσης: Τα 7 καλύτερα βιβλία του Χόρχε Μπουκάι!
Ισορροπία και ηρεμία
Μέτρον Άριστον! Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους νέους αλλά γενικότερα τον άνθρωπο. Οι ακρότητες στη ζωή φέρουν μόνο ανισορροπία. Δεν είναι αρμονικός ο κόσμος πλέον για ένα νέο άνθρωπο που θέλει να ακολουθήσει τα όνειρα του. Ο νέος σήμερα είναι τόσο χαμένος σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Υπάρχουν οι φυσικές του ανάγκες, η αγάπη, τα όνειρα, αλλά την ίδια ώρα είναι πολλές οι φοβίες του και οι ανησυχίες του για το μέλλον. Αυτό βρίσκει βάση και δύναμη στην έλλειψη αρχών και αξιών που έχουν οι νέοι σήμερα. Η οικογένεια, η χαρά, η απλή λιτή προσέγγιση στη ζωή είναι πολύ ξεπερασμένα στον εικονικό κόσμο που δυστυχώς έχει πλέον απορροφήσει την ψυχή τους.
Δες επίσης: 5 Βιβλία που θα σας φέρουν σε επαφή με την ψυχολογία!
“Γνώθι Σαυτόν” Μια διαδικασία ανεξάντλητη. Ο κάθε νέος έχει καθήκον να μάθει τον εαυτό του να τον αγαπήσει και να τον κατανοήσει. Να στέκεται στα πόδια του, ανάμεσα στην κοινωνία, ως άντρας, ως γυναίκα, ως νέος και ως πολίτης, μέσα σε όλα αυτά να κρατά την πραγματική εικόνα του εαυτού του όσο πιο σφικτά μπορεί. Χωρίς μάσκες, ρόλους και ετικέτες. Να βελτιώσει τη σχέση με τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του και να νιώθει ελεύθερος και ασφαλής.