Έχεις ξεμείνει από ιδέες για το τι να φτιάξεις σε ένα γιορτινό τραπέζι ή στο μεσημεριανό σου γεύμα; Έχουν πιάσει τα κρύα και αποφασίζετε με το παρεάκι σου να αράξετε σπίτι, αλλά δεν ξέρετε τι να τσιμπήσετε; Σου έχω την λύση! Εύκολες προτάσεις για χειμωνιάτικες σούπες, με απλά και πάνω απ’ όλα υγιεινά υλικά!
Οι σούπες πέρα από την ιδιότητα να μας χαρίζουν θρεπτικές ουσίες όταν είμαστε άρρωστοι, είναι ένα πιάτο που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως συνοδευτικό ή ως κυρίως πιάτο δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο και πεντανόστιμο γεύμα. Εμπνεύσου από τις παρακάτω ιδέες και φτιάξε με εύκολες συνταγές, ωραίες νοστιμιές για εσένα και τους φίλους σου!
3 Δοκιμασμένες συνταγές για χειμωνιάτικη σούπα!
Χειμωνιάτικη σούπα λαχανικών- Συνταγή
Η συγκεκριμένη σούπα είναι αρκετά εύκολη και χωρίς συνταγή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ταλέντο σου και να βάλεις ότι θέλεις αναλόγως τις γευστικές σου επιθυμίες. Πολλές φορές μας λύνει τα χέρια, γιατί μπορούμε απλά να βάλουμε ότι έχουμε διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή στο ψυγείο μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία ποικιλία λαχανικών και μυρωδικών. Μπορείς ακόμα να προσθέσεις και πατάτα. Για να είναι βολικό στο σερβίρισμα, κόψε εξαρχής τα λαχανικά σε μικρά κομματάκια. Προσπάθησε τα λαχανικά σου να είναι διακριτά μέσα στο ζωμό τους και όχι λιωμένα, για ένα τέλειο αποτέλεσμα.
Δοκιμασμένη συνταγή για σούπα λαχανικών βελουτέ
Υλικά:
- καρότα
- μπρόκολο
- πράσο
- σελινόριζα
- παντζάρια
- πατάτες
- χρωματιστές πιπεριές
- φρέσκο κρεμμύδι
Εκτέλεση
Η ποσότητα διαμορφώνεται αναλόγως τα άτομα που θα την καταναλώσουν. Χρειάζεται μόνο να κόψεις όλα τα υλικά σε μικρά κομμάτια. Έπειτα τα βράζεις για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά. Για βελούδινη υφή αφαίρεσε λίγο από το νερό της κατσαρόλας και χρησιμοποίησε ραβδομπλέντερ, για να δέσουν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Μπορείς να την σερβίρεις σε ένα ωραίο βαθύ μπολ, προσθέτοντας στο κέντρο μία κουταλιά γιαούρτι, λίγα φύλλα μαϊντανού και είναι έτοιμη!
Δες επίσης: 10 Παχυντικές τροφές και με τί να τις αντικαταστήσεις!
Μανιταρόσουπα βελουτέ
Η μανιταρόσουπα είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα πιάτα αυτής της εποχής. Φυσικά το κύριο συστατικό είναι το μανιτάρι. Μπορείς να επιλέξεις μόνο ένα είδος ή και περισσότερα, πρόσεχε μόνο τις ποσότητες, θέλουμε μπόλικα μανιτάρια! Πάμε να δούμε μία εύκολη συνταγή.
Υλικά:
- μισό κιλό μανιτάρια
- 4 φρέσκα κρεμμύδια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Αφού τα έχεις ψιλοκόψει όλα, τσιγαρίζεις το χλωρό και το ξερό κρεμμύδι. Μετά προσθέτεις τα μανιτάρια και τα σοτάρεις για 10 λεπτά χαμηλώνοντας λίγο την φωτιά. Ύστερα βάζεις 1,5 λίτρο ζεστό νερό και τα μπαχαρικά. Αφήνεις την σούπα να βράσει για 20-30 λεπτά και είναι έτοιμη!
Χειμωνιάτικη σούπα με κολοκύθα
Η κολοκυθόσουπα είναι από τα must χειμωνιάτικα και οικογενειακά πιάτα. Αν σου αρέσει να ασχολείσαι με τη μαγειρική και έχεις υπομονή μπορείς να πάρεις μία μεσαία κολοκύθα και να την καθαρίσεις. Πρόσεχε μόνο να βγάλεις προσεχτικά τους σπόρους. Αν πάλι όχι, υπάρχουν στην αγορά έτοιμα κομμάτια κολοκύθας, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις κατευθείαν. Βράζεις τα κομματάκια έτσι ώστε να γίνουν τρυφερά και να μπορούν να πολτοποιηθούν.
Έπειτα έχεις την επιλογή να την πολτοποιήσεις με τυρί κρέμα της αρεσκείας σου για να δέσει ομοιόμορφα. Για το στήσιμο χρησιμοποίησε ένα βαθύ πιάτο, βάλε την σούπα σου και πρόσθεσε από πάνω λίγο σκόρδο και chili, αφού πρώτα τα έχεις τσιγαρίσει με λίγο ελαιόλαδο. Θα σου πρότεινα να προσθέσεις και λίγες σταγόνες κρέμα γάλακτος και είσαι έτοιμη! Ας δούμε πιο αναλυτικά τα βήματα!
Υλικά:
- 900γρ. κολοκύθα
- 1 καρότο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πορτοκάλι (θα χρειαστούμε μόνο το ξύσμα)
- 1 λίτρο βραστό νερό
- 125 γρ. τυρί κρέμα
Εκτέλεση:
Σε ένα ταψί καλυμμένο με αλουμινόχαρτο βάζουμε την κολοκύθα σε κομμάτια, το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το λαδάκι και το αλατοπίπερο. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις ετοιμαστούν μεταφέρουμε τα λαχανικά σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Μετά αφού χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το βραστό νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά, ανακατεύουμε για να λιώσουν καλά, βάζουμε τυρί κρέμα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Είναι έτοιμη και μπορούμε να την σερβίρουμε.
Δες επίσης: 4 Λύσεις για υγιεινό φαγητό στο γραφείο!
2 ακόμα ιδέες για σούπα που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσουμε!
Σούπα με σελινόριζα και κάστανο
Είναι σίγουρα ένα πιάτο που δεν έχω επιχειρήσει ακόμα να φτιάξω. Με μία μικρή έρευνα παραθέτω κάποια tips που θα μας βοηθήσουν να την υλοποιήσουμε. Για την σούπα με σελινόριζα και κάστανο θα χρειαστούμε πατάτες, σελινόριζα, κρεμμύδι, πράσα, φρέσκο κρεμμύδι και βρασμένα κάστανα. Αφού τα έχεις κόψει όλα σε χοντρά κομμάτια, τα σοτάρεις για λίγη ώρα και μετά προσθέσεις νερό ή ζωμό μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν μαλακώσουν ακολουθείς την διαδικασία για την ομογενοποίηση προσέχοντας την στάθμη του νερού. Αφού έχουν την υφή που θέλουμε, προσθέτεις λίγο βούτυρο και ελάχιστο σκόρδο και συνεχίζεις να χτυπάς. Μετά από λίγα λεπτά μπορείς να την σερβίρεις βάζοντας στο κέντρο λίγα κομματάκια από βρασμένα κάστανα. Αν είσαι τολμηρή, μπορείς επίσης να ρίξεις και δύο με τρία φύλλα παρμεζάνας. Έτσι θα συνδυάσεις την γλυκιά γεύση της σούπας με την αλμυρή του τυριού.
Χειμωνιάτικη σούπα με πράσο
Αν θέλεις κάτι γρήγορο αποτελεσματικό και γευστικό, αυτό είναι η σούπα με πράσο. Ας δούμε μία συνταγή που αξίζει σίγουρα να δοκιμάσουμε. Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε βούτυρο, λίγο ελαιόλαδο, κρεμμύδι και πράσο. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και βάζουμε νερό για να βράσουν.
Στην συνέχεια, μπορούμε να προσθέσουμε και κομματάκια πατάτας, για παραπάνω ποικιλία στη γεύση. Προς το τέλος ρίχνουμε κρέμα γάλακτος και αφού περάσουν λίγα λεπτά βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα. Στο σερβίρισμα τοποθετούμε ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, πιπέρι και γιατί όχι και κρουτόν.
Δες επίσης: 6 Νόστιμες σούπες για το κρυολόγημα!
Πράγματα που πρέπει να προσέξεις όταν φτιάχνεις σούπα
Αν θέλεις να κάνεις βελουτέ την σούπα σου, πρέπει όλα τα υλικά να είναι ψιλοκομμένα για να βοηθήσεις στην άλεσή τους. Επίσης, για τη βράση έλεγξε το νερό που έχεις βάλει να καλύπτει οριακά τα υλικά σου. Θυμήσου στην πολτοποίηση αν βγει σφιχτό το μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό, αν έχει όμως πολύ νερό, δεν θα βγει η υφή που θέλουμε!
Αν έχεις πετύχει γεύση, υφή και ντεκόρ είσαι στον σωστό δρόμο. Πάμε όμως να το απογειώσουμε! Μιλώντας για σούπες δεν πρέπει να λείπουν τα συνοδευτικά. Πέρα από το dressing που είναι σημαντικό για μία όμορφη εικόνα και μια έξτρα γευστική πινελιά, χρειάζεσαι και κάτι που θα βοηθήσει το στομάχι να δεχτεί την σούπα ομαλά. Αντί για ένα απλό καρβέλι ψωμί, συμπλήρωσε στο τραπέζι σου μία πιατέλα με κριτσίνια ή ένα μπολάκι με κρουτόν.
Αν δεν έχεις κάτι από αυτά, ορίστε ένα εύκολο tip. Πάρε φέτες του τοστ, κόψε παράλληλες λωρίδες και ψήστες σε φρυγανιέρα ή τοστιέρα. Μέσα σε λίγα λεπτά έχεις το τέλειο συνοδευτικό για να συμπληρώσεις το γεύμα σου.. Καλή Απόλαυση!