paidia paizoun

Τι να κάνω αν κοροϊδεύουν το παιδί μου στο σχολείο!

by ediva

Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλιστί bullying) είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο πλέον, αλλά έχει τον τρόπο να πληγώνει κάθε παιδί ξεχωριστά ανάλογα με την έκταση. Όλους μας λίγο-πολύ μας έχουν κοροϊδέψει κάποιες φορές ως παιδιά στο σχολείο, αλλά συνήθως αυτό δεν ξεπερνούσε το στάδιο του αθώου πειράγματος.

Είναι όμως δυνατόν το θέμα να λάβει τόση έκταση, που το παιδί να μη θέλει να πηγαίνει στο σχολείο, να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και να νιώθει μόνο και παραγκωνισμένο. Υπήρξα ένα τέτοιο παιδί, και αυτά τα περιστατικά έβαλαν σίγουρα σε σκέψεις τη μαμά μου. Σίγουρα στενοχωριέστε όταν βλέπετε το παιδί σας να βιώνει αυτές τις καταστάσεις, τι μπορείτε να κάνετε όμως;

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας αν βιώνει εκφοβισμό;

 

1. Θέστε τα θεμέλια για μια σχέση εμπιστοσύνης

mageirikh me paidia

Το Α και το Ω για κάθε παιδί είναι να εμπιστεύεται τους γονείς του, πράγμα που σημαίνει να ξέρει ότι θα είναι δίπλα του και να νιώθει ασφάλεια να μοιραστεί μαζί τους οτιδήποτε. Αν για κάποιον λόγο το παιδί “κολλάει” να σας μιλήσει δε θα είστε σίγουροι για το τι του συμβαίνει, άρα και πώς να αντιδράσετε. Δημιουργήστε μια όμορφη ατμόσφαιρα για εκείνο και όταν χαλαρώσει μπορείτε να μάθετε τι ακριβώς γίνεται.

2. Μιλήστε διακριτικά με τους εκπαιδευτικούς

ψυχολόγος συζήτηση

Καλώς ή κακώς, οι δασκάλοι ή οι καθηγητές του παιδιού έχουν μεγάλη ευθύνη για το τι συμβαίνει στο σχολείο. Άλλωστε, εκείνη την ώρα είναι εκείνοι παρόντες και όχι εσείς. Όμως επειδή δεν μπορούν να ξέρουν τι συμβαίνει ακριβώς σε δεκάδες παιδιά ταυτόχρονα, οφείλετε να τους ενημερώσετε για να έχουν το νου τους. Από εκεί και μετά, είναι ευθύνη και του σχολικού προσωπικού να εντοπίσει και να ελέγξει να φαινόμενα bullying.

Δες επίσης: Τι να πεις όταν το παιδί δεν θέλει να πάει στο σχολείο!

3. Κάντε μια συζήτηση με το παιδί

mama kai kori kanoun agores

Κάποια στιγμή που θα είστε και οι δύο χαρούμενοι και ήρεμοι ή εν μέσω μιας ωραίας δραστηριότητες, μιλήστε με το παιδί για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για όσα του συμβαίνουν. Αν όπως είπαμε σας έχει εμπιστοσύνη και του μιλήσετε ήρεμα χωρίς να απαιτείτε να σας αποκαλύψει τα πάντα, θα σας δώσει από μόνο του τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Προσοχή: μη χάσετε την ψυχραιμία σας και μη βάλετε το θέμα σε σοβαρό πλαίσιο γιατί το παιδί θα τρομάξει και δε θα του πάρετε λέξη.

4. Βοηθήστε το να κάνει φίλους

paidakia zwgrafizoun se sxoleio

Τα παιδιά που γίνονται στόχος των νταήδων έχουν περισσότερη δύναμη να το αντιμετωπίσουν αν νιώθουν πως έχουν φίλους και παρέες. Αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο αν το παιδί σας είναι πιο εσωστρεφές και μαζεμένο, αλλά σίγουρα είναι σημαντικό να το βοηθήσετε (προσοχή, όχι να του το συστήσετε άμεσα ή να το “υποχρεώσετε”). Σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του, μπορείτε να το εγγράψετε σε διάφορες δραστηριότητες για να διευρύνει τον κύκλο του και αν δημιουργεί παρέες, ενθαρρύνετέ το να τους καλεί σπίτι σας για να νιώσει ακόμα καλύτερα.

Δες επίσης: 5 απλοί τρόποι για να αποφύγει το παιδί σου τις κακές παρέες!

5. Δείξτε του πώς να αντιδράσει και τι θα μάθει

mama milaei me ton gio ths

Αν ξέρετε στα σίγουρα από πρώτο χέρι πως το παιδί σας έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, θα πρέπει να του μιλήσετε για αυτό το φαινόμενο. Κάντε το να καταλάβει ότι δεν πάει κάτι στραβά με το ίδιο, αλλά με αυτούς που το κοροϊδεύουν. Μάθετέ του ότι δεν είναι λύση να μιλήσει άσχημα ή να χρησιμοποιήσει βία, αλλά να τους αγνοήσει ή να απαντήσει με έναν κατάλληλο τρόπο, ενημερώνοντας παράλληλα και τους καθηγητές του. Κυρίως, μάθετέ του να έχει αυτοπεποίθηση και να ασχολείται με πράγματα που του ενισχύουν τη διάθεση, για να μην επηρεάζεται από κοροϊδίες. Μιλήστε του για τη δύναμη που θα αποκτήσει μέσα από αυτή τη διαδικασία και το πώς μπορεί να τη χρησιμοποιήσει προς όφελός του.

6. Αν το πράγμα γίνει σοβαρότερο, αναλάβετε δράση

paidi pou den thelei na paei sxoleio

Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις χειρότερων περιστατικών όπως σωματική βία, σοβαρές κοροϊδίες, κλοπές προσωπικών αντικειμένων, ηλεκτρονικός εκφοβισμός κ.λπ. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αντιδράσετε κατάλληλα. Ζητήστε από το σχολείο να παρέμβει ουσιαστικά, εντοπίστε τους γονείς αυτών των παιδιών για να αναλάβουν δράση, απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και γενικά ό,τι μπορείτε να κάνετε πρακτικά για αυτή την περίπτωση. Αν η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη για το παιδί, σκεφτείτε να του αλλάξετε σχολείο. Βέβαια, λίγο πολύ υπάρχουν τέτοια περιστατικά παντού, αλλά και μόνο η αλλαγή θα κάνει το παιδί να νιώσει καλύτερα και έτοιμο για μια νέα αρχή. Αν χρειάζεστε περαιτέρω στήριξη, καλέστε το Χαμόγελο του Παιδιού στην εθνική γραμμή 1056, όπου μπορείτε να λάβετε ανώνυμη και δωρεάν βοήθεια!

Δες επίσης: 5 χρυσοί κανόνες για να μεγαλώσεις πνευματικά δυνατά παιδιά!

Πάνω απ’ όλα, ψυχραιμία! Δεν είναι ούτε το πρώτο παιδί ούτε το τελευταίο. Δεν μπορείτε να το προστατεύσετε από τα πάντα γιατί δεν είναι χρυσόψαρο για να το κλείσετε σε γυάλα. Όμως η βοήθειά σας και η στήριξή σας είναι πολύτιμα για να αντιμετωπίσει το παιδί σας αυτή την κατάσταση. Μπορείτε λοιπόν να του δώσετε τα εφόδια για να είναι δυνατό και να προχωρήσει παρακάτω, διότι αν νιώθει ότι το αγαπάτε δε θα κολλήσει πουθενά!

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts