sykwti kai zaxarh

10 Λόγοι για να κόψεις την λευκή ζάχαρη σήμερα!

by ediva

Οι αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στον οργανισμό μας πάνε πιο πέρα από τις επιπλέον θερμίδες. Οι επιστήμονες μάλιστα ισχυρίζονται πως η ζάχαρη είναι τόσο ανθυγιεινή που ίσως είναι το χειρότερο συστατικό της μοντέρνας διατροφής. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να κόψεις την λευκή ζάχαρη σήμερα κιόλας!

Αν σκεφτούμε απλώς ότι η επεξεργασμένη ζάχαρη μπήκε σχετικά πρόσφατα στην ανθρώπινη διατροφή και μαζί της εμφανίστηκαν πανδημίες διαβήτη και παχυσαρκίας, πρέπει να πάρουμε σοβαρά την απειλή της για την υγεία μας. Η λευκή ζάχαρη είναι η κύρια αιτία για ασθένειες των ούλων και των δοντιών, για σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες, ακόμα και για τον καρκίνο.

Λόγοι για να κόψεις την λευκή ζάχαρη σήμερα!

1. Η λευκή ζάχαρη είναι εθιστική

ethismos sthn zaxarh

Όπως τα ναρκωτικά έτσι και η ζάχαρη προκαλεί την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός χημικού του εγκεφάλου που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Έτσι όσο καταναλώνεις το αγαπημένο σου γλυκό, ο οργανισμός δημιουργεί περισσότερους υποδοχείς ντοπαμίνης και αποζητά περισσότερη ζάχαρη.

2. Η λευκή ζάχαρη καταστρέφει το ανοσοποιητικό

leykh zaxarh anosopoihtiko

Η ζάχαρη μειώνει την απόδοση των λευκών αιμοσφαιρίων για ώρες αφού την καταναλώσουμε. Έτσι βάζει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα και μας κάνει ευάλωτες σε ιώσεις και ασθένειες. Δες επίσης Λευκή Vs καστανή ζάχαρη: Ποια είναι η καλύτερη;

3. Μειώνει τα πολύτιμα μέταλλα

epiptwseis zaxarhs

Η λευκή ζάχαρη δεν είναι απλώς επιπλέον θερμίδες αλλά προκαλεί την αποβολή των πολύτιμων για τον οργανισμό μετάλλων. Τέτοια μέταλλα είναι το ποτάσσιο και το μαγνήσιο αλλά και το ασβέστιο. Έτσι ο οργανισμός γίνεται πιο ευάλωτος στην τερηδόνα και την οστεοπόρωση.

4. Συνδέεται με τον καρκίνο

zaxarh kai karkinos

Με την κατανάλωση της λευκής ζάχαρης διάφορες μορφές καρκίνου έγιναν πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους. Η υπερβολική κατανάλωση της λοιπόν προκαλεί την παραγωγή υπερβολικής ινσουλίνης. Η ινσουλίνη με την σειρά της τρέφει την παραγωγή νέων κυττάρων πράγμα που θα ήταν καλό αν δεν υπήρχαν και τα καρκινικά κύτταρα.

5. Είναι βλαπτική για το συκώτι

sykwti kai zaxarh

Για πολλούς επιστήμονες το συκώτι είναι ο δεύτερος εγκέφαλος του οργανισμού. Η λευκή ζάχαρη που είναι μισή γλυκόζη και μισή φρουκτόζη όταν μπαίνει στο συκώτι για επεξεργασία μετατρέπεται σε λίπος. Με τον καιρό μπορεί να βλάψει αρκετά το συκώτι και να οδηγήσει σε ασθένειες.

6. Προκαλεί παχυσαρκία

zaxarh paxysarkia

Μία από τις κύριες αιτίες της παχυσαρκίας είναι η λευκή ζάχαρη που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα και στα γλυκά. Επίσης είναι μία από τις κύριες πηγές θερμίδων που παράλληλα κάνουν τον οργανισμό ανθεκτικό στην υψηλή ινσουλίνη μία αιτία του διαβήτη τύπου Β. Η ινσουλίνη κάνει εύκολη την αποθήκευση λίπους και έτσι το σώμα οδηγείται στην παχυσαρκία.

7. Προκαλεί πρόωρη γήρανση

zaxarh prowrh ghransh

Η λευκή ζάχαρη ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση γιατί κάνει ζημιά στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Η ελαστίνη και το κολλαγόνο είναι απαραίτητα για την ελαστικότητα και την νεανικότητα του δέρματος. Το κολλαγόνο μάλιστα επουλώνει γρηγορότερα ουλές και πληγές και κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται πιο λαμπερή και όμορφη.

8. Είναι από τις αιτίες κατάθλιψης και άγχους

zaxarh kai agxos

Όπως συμβαίνει με τις ναρκωτικές ουσίες έτσι και με την λευκή ζάχαρη όταν η επίδραση της στο αίμα και τον εγκέφαλο περάσει, πέφτουν τα επίπεδα σεροτονίνης. Έτσι μέχρι να ξαναφάμε κάτι που περιέχει ζάχαρη οι αλλαγές στην διάθεση είναι πολλές και δεν είναι ευχάριστες.

9. Αυξάνει την υπερκινητικότητα στα παιδιά

yperkinhtikothta sta paidia

Τα υπερκινητικά παιδιά πολλές φορές είναι παιδιά που καταναλώνουν πολλά γλυκά. Τα γλυκά που περιέχουν λευκή ζάχαρη αυξάνουν κατακόρυφα την γλυκόζη στο αίμα που με τη σειρά της επηρεάζει την αδρεναλίνη. Έτσι τα παιδιά γίνονται πιο ενεργά και υπερκινητικά. Ειδικά η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να έχει μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών αλλά και σνακ χωρίς γλουτένη. Δες επίσης 13 Τρόποι να τρώνε τα παιδιά υγιεινό φαγητό!

10. Επηρεάζει την χοληστερίνη

leykh zaxarh

Τα τριγλυκερίδια και η κακή χοληστερίνη ευθύνονται για τις ασθένειες της καρδιάς. Η λευκή ζάχαρη μειώνει την καλή χοληστερίνη που αντιμετωπίζει τα τριγλυκερίδια. Ακόμα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τεχνητά γλυκαντικά αν και δεν έχουν τη σύσταση της ζάχαρης είναι δημιουργημένα από χημικά που δεν έχουν καμία θρεπτική αξία. Η στέβια είναι ίσως η καλύτερη εναλλακτική αν θες να προσθέσεις στα γλυκά και τον καφέ σου. Δες επίσης Πώς να μειώσεις τη χοληστερίνη σου με σωστή διατροφή!

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts