Είσαι στην κουζίνα και ξαφνικά ακούς κάτι να σπάει και τρέχεις στο σαλόνι. Με το που φτάνεις αντικρίζεις όλο το καλό σερβίτσιο να έχει γίνει κομματάκια. Κοιτάς το παιδί σου ρωτώντας αν ευθύνεται για τη ζημιά- γνωρίζοντας ήδη την απάντηση φυσικά. Σου απαντά όχι, παρόλο που και οι δυο ξέρετε ποια είναι η αλήθεια.
Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα; Σύμφωνα με τους ειδικούς το 98% των παιδιών γνωρίζουν ότι το να λέει κάποιος ψέματα δεν είναι καλό. Βέβαια, το 98% των παιδιών λένε ψέματα. Τι συμβαίνει, λοιπόν, και καταλήγεις να βάζεις τιμωρία ή να μαλώνεις το παιδί σου επειδή δεν είπε την αλήθεια;
Πριν βιαστείς να θυμώσεις και να μαλώσεις τον γιο σου ή την κόρη σου ρίξε μια ματιά στους λόγους για τους οποίους ένα παιδί λέει ψέματα και ίσως σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα την κατάσταση.
Γιατί το παιδί σου λέει ψέματα!
Τα παιδιά αντιγράφουν τις συμπεριφορές των γονιών τους
Πως ξεκινάει κάποιος να πει ένα ψέμα όταν θεωρητικά του έχεις μάθει ότι δεν είναι σωστό και αποτελείς παράδειγμα για εκείνον; Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά είναι σφουγγάρια και “ρουφάν” κάθε είδους συμπεριφορά σου ακόμα και όταν δεν το καταλαβαίνεις. Μικρά ψέματα όπως ο άγιος Βασίλης έρχεται και φέρνει τα δώρα τα Χριστούγεννα είναι ένα παράδειγμα. Σίγουρα το κάνεις από αγάπη αλλά τα παιδιά παρατηρούν τα πάντα και κάποια στιγμή καταλαβαίνουν το ψέμα σου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι μόλις το καταλάβουν θα αρχίσουν να ψεύδονται ασυστόλως, απλά είναι σαν να “γυρνάς τον διακόπτη” για τα ψέματα. Θα ήταν καλό, λοιπόν, την επόμενη φορά να το ξανασκεφτείς πριν πεις ” μην πειράζεις τα πράγματα, θα φωνάξει την αστυνομία ο…”. Να είσαι σίγουρη ότι το παιδί με μια απλή επίπληξη θα κατανοήσει ότι κάτι είναι λάθος εξίσου καλά.
Δεν θέλουν να σε απογοητεύσουν
Αν ζητάει κάτι το παιδί σου από εσένα και τον σύντροφο σου είναι να το αγαπάς και να είσαι περήφανο για αυτό ό,τι και να γίνει. Για αυτό το λόγο αν δεν πάρει καλό βαθμό σε ένα τεστ, μπορεί να στο κρύψει, να σου πει ότι το έχασε κάπου αλλά πήρε καλό βαθμό και όλες τις δικαιολογίες που όλοι έχουμε πει σαν παιδιά.Ο λόγος που λένε αυτό το ψέμα είναι γιατί δε θέλουν να σε στεναχωρήσουν και να σε απογοητεύσουν.
Βέβαια, σε αυτό έχουν μερίδιο ευθύνης και οι γονείς που νουθετούν τα παιδιά να είναι τέλειοι μαθητές και όταν φέρνουν καλούς βαθμούς υπάρχει μια γενικότερη καλή διάθεση και ίσως να υπάρξει και επιβράβευση με κάποιο δώρο. Θα ήταν καλό να ενθαρρύνεις το παιδί σου ακόμα και στην αποτυχία του λέγοντας του “δεν πειράζει, θα τα καταφέρουμε καλύτερα την επόμενη φορά”. Έτσι, και δεν το αποθαρρύνεις από το διάβασμα και αποφεύγεις το πιθανό ψέμα.
Δες επίσης: 9 Συμβουλές για να κάνετε το διάβασμα στο σχολείο πιο εύκολο!
Φοβούνται την τιμωρία
Για κάθε ζημιά ή ζαβολιά το πρώτο πράγμα που κάνει ο κάθε γονιός είναι να φωνάξει και να μαλώσει. Μάλιστα για τιμωρία τους απαγορεύουμε να δουν τηλεόραση ή τους στερούμε το παιχνίδι με φίλους για να “πάρουν” το μάθημα τους που είπαν ψέματα. Προκειμένου να αποφύγουν όλη αυτή τη φασαρία- ας το θέσουμε έτσι- κρύβουν την αλήθεια.
Πριν ξεκινήσεις να φωνάζεις, εξήγησε στο παιδί σου το λόγο γιατί δεν έπρεπε να πει ψέματα και ότι τιμωρία το βάζεις όχι γιατί θέλεις να του στερήσεις κάτι, αλλά γιατί στην ζωή αυτή η συμπεριφορά θα το επιφέρει κυρώσεις. Δεν χρειάζονται ακρότητες στο είδος της τιμωρίας, μπορείς για παράδειγμα να του στερήσεις μια ώρα από το παιχνίδι για να σε βοηθήσει να απλώσεις τα ρούχα. Αντίστοιχα όταν έρχεται και σου λέει την αλήθεια να το επιβραβεύεις που είχε το θάρρος να το κάνει.
Είναι πιθανό ότι “καλύπτουν” κάποιον
Όταν σε μια οικογένεια υπάρχουν πάνω από ένα παιδιά, είναι πολύ πιθανό να πάρει το φταίξιμο για τη ζημιά κάποιο από τα αδέρφια που δεν ευθύνονται για αυτή. Εκείνη τη στιγμή το παιδί δεν το βλέπει τόσο σαν ψέμα, μιας και το κάνει για να προστατέψει τον αδερφό ή την αδερφή του από το να τον μαλώσουν οι γονείς. Συνήθως τέτοιες συμπεριφορές παρατηρούνται από τα μεγαλύτερα αδέρφια προς τα μικρότερα ή στα δίδυμα.
Για αυτό όπως αναφέρθηκε και παραπάνω δεν υπάρχει λόγος για να βάλεις το παιδί σου τιμωρία ή να υστεριάσεις και να βάλεις τις φωνές. Εξέτασε την κατάσταση, δες τι συνέβη, εξήγησε γιατί θα έπρεπε να είναι πιο προσεχτικό το παιδί για να αποφύγει τη ζημιά. Φυσικά επαίνεσε τον αδερφό που προστάτευσε τον αδερφό του, λέγοντας παράλληλα ότι προτιμότερο θα ήταν να είμαστε όλοι ειλικρινής για ένα πιο υγιές οικογενειακό περιβάλλον. Δες επίσης τα 8 λάθη που κάνουμε ως γονείς και επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών!