Ναυτία στο αυτοκίνητο, στο πλοίο και γενικά στα ταξίδια..γιατί άραγε το παθαίνουμε αυτό;
Ο λόγος για τον οποίο ανακατευόμαστε όταν είμαστε <ακίνητοι εν κινήσει>, δηλαδή καθιστοί σε ένα μεταφορικό μέσο, είναι ότι ο εγκέφαλος μας δέχεται σε εκείνη τη φάση αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την ισορροπία του σώματος.
Για να λειτουργήσει δηλαδή το εξισορροπητικό σύστημα του οργανισμού, χωρίς να νιώθουμε ταραχή ή ανακάτεμα, ο εγκέφαλος πρέπει να παίρνει το ίδιο μήνυμα και από τις τρεις πηγές προσανατολισμού που διαθέτει: τα αυτιά (λαβύρινθος), τα μάτια (οπτική αντίληψη) και το σώμα εν γένει.
Όταν για παράδειγμα διαβάζουμε μέσα στο αυτοκίνητο ένα βιβλίο, ανακατευόμαστε περισσότερο, επειδή τα μεν αυτιά μας και το σώμα μας στέλνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι κινούμαστε,τα δε μάτια, τα οποία μένουν εστιασμένα στο βιβλίο στέλνουν το αντίθετο μήνυμα, οτι δηλαδή είμαστε ακίνητοι.Η σύγχυση που επακολουθεί ερεθίζει τα νεύρα που συνδέονται με το στομάχι, τα έντερα και άλλα όργανα και έτσι δημιουργείται αμέσως το αίσθημα της ναυτίας!
Η συνταγή για καλό ταξίδι χωρίς ναυτία είναι να φροντίζετε να κάθεστε πάντα με τέτοιο τρόπο και σε τέτοια θέση, ώστε να στέλνετε στον εγκέφαλο σας πληροφορίες που συμφωνούν μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα:στην μπροστινή θέση του λεωφορείου ή σε παράθυρο, σε περιοχή του πλοίου από όπου μπορείτε να βλέπετε τη γραμμή του ορίζοντα. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος παίρνει το μήνυμα μιας συγκεκριμένης κίνησης και αντιλαμβάνεται ότι δεν απειλείται το σώμα
Bonus Tip: Εάν είναι δυνατό φροντίστε να χτυπάει το πρόσωπο σας ο αέρας και δοκιμάστε να μασήσετε μία τσίχλα κατά τη διάρκεια της διαδρομής! Η τσίχλα σε πολλούς κάνει θαύματα!