Η μηλόπιτα είναι ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά που μπορείς να φτιάξεις και υπάρχουν αρκετές παραλλαγές ως προς την συνταγή, ώστε να διαλέξεις εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στο γούστο σου. Το μόνο αρνητικό που μπορώ να βρω είναι το ότι δεν ανήκει στα νηστίσιμα γλυκά, ώστε να μπορείς να την φτιάξεις όποτε θέλεις.
Ποιος είπε όμως ότι δεν υπάρχει τρόπος για να εξακολουθήσει να είναι νόστιμη χωρίς να έχει αυγά, γάλα και βούτυρο; Στην συνταγή που ακολουθεί θα δεις το πόσο εύκολα και οικονομικά μπορείς να την φτιάξεις ακόμη και για τις ημέρες που νηστεύεις!
Εύκολη συνταγή για να φτιάξεις νηστίσιμη μηλόπιτα
Τι υλικά θα χρειαστείς για την ζύμη:
- 100ml αραβοσιτέλαιο
- 110γρ. ζάχαρη
- 110ml χυμό πορτοκάλι (χυμός από 2-3 πορτοκάλια)
- 50ml κονιάκ
- 480-500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Τι υλικά θα χρειαστείς για την γέμιση:
- 5-6 μήλα
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 4 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας
Διαδικασία για να φτιάξεις νηστίσιμη μηλόπιτα
Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις είναι να προετοιμάσεις την ζύμη σου. Για να ξεκινήσεις λοιπόν ρίξε στο μπολ του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και άφησε τα να ανακατευτούν για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Έπειτα, ρίξε και το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το κονιάκ και ανακάτεψε τα για 1 λεπτό ακόμη, μέχρι να προσθέσεις σταδιακά το αλεύρι για να γίνει η ζύμη σου μαλακή. Μόλις τελειώσεις, τύλιξε τη ζύμη με ένα κομμάτι μεμβράνη και άφησε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15 με 20 λεπτά.
Τώρα σειρά έχει η γέμιση. Καθάρισε τα μήλα και κόψ’τα σε λεπτές φέτες, βάζοντας τα σε μια κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση. Θέλουμε μέτρια φωτιά ώστε να σιγοβράσουν τα υλικά μας για 5 λεπτά, έως ότου τα μήλα να μαλακώσουν ελαφρώς.
Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά που είπαμε για την ζύμη, πασπάλισε με αλεύρι τον πάγκο σου και χώρισε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Τώρα με τον πλάστη σου θα πρέπει να ανοίξεις το ένα κομμάτι, ώστε να είναι περίπου μισό εκατοστό. Μόλις το τελειώσεις πάρε ένα ταψί ή φόρμα 20 εκατοστών και ρίξε από πάνω το φύλλο που έφτιαξες και πάτησε το ελαφρά με το χέρι σου για να μπει μέσα σε όλες τις πλευρές. Επίσης, θα πρέπει να πάρεις ένα πιρούνι και να κάνεις τρύπες στο κάτω μέρος.
Στην συνέχεια, θα πρέπει να βάλεις την γέμιση πατώντας την ώστε να γίνει συμπαγές το μείγμα. Άνοιξε και την άλλη ζύμη και κόψ’την σε λωρίδες και διακόσμησε το πάνω μέρος, για να μοιάζει με πλέγμα, όπως και στην εικόνα.
Τέλος, πασπάλισε την επιφάνεια με ζάχαρη και βάλ’την να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Είναι μια πολύ νόστιμη και εύκολη συνταγή, όπως θα διαπίστωσες και σίγουρα αξίζει να την δοκιμάσεις!