Η Σαρακοστή είναι εδώ και φυσικά το τραπέζι του σπιτιού θα γεμίσει με νηστίσιμα φαγητά και γλυκά. Έχουμε πει άλλωστε πως νηστεία δεν σημαίνει να στερηθείς τα πάντα- μόνο από το κρέας αποχή και όποιος θέλει και από γαλακτοκομικά. Βέβαια, υπάρχει η αντίληψη ότι τις περιόδους της νηστείας ξοδεύουμε πάρα πολλά λεφτά στο φαγητό μιας και τα νηστίσιμα είναι ακριβά.
Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη, εκτός και αν αποφασίσεις εσύ κάθε μέρα της νηστείας να έχεις και ένα διαφορετικό ψάρι ή μαλάκιο για φαγητό. Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Σκέψου την νηστεία σαν μια περίοδο αποτοξίνωσης από την ζωική πρωτεΐνη και μια ευκαιρία να φας περισσότερα λαχανικά. Πάμε να δούμε μαζί μερικές νηστίσιμες φθηνές συνταγές- οι οποίες είναι και πανεύκολες!
Οικονομικές νηστίσιμες συνταγές
Πατάτες γιαχνί
Εδώ τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Θα χρειαστείς: 1 κιλό πατάτες, 3/4 χυμό ντομάτας, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, 3/4φλ. ελαιόλαδο, 1/2κ.γ πάπρικα, 1 φύλλο δάφνης, λίγη ζάχαρη, λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.
Σόταρε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι. Έπειτα πρόσθεσε τις πατάτες- καθαρισμένες και κομμένες- να σοταριστούν και αυτές για λίγο. Στη συνέχεια πρόσθεσε το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, το φύλλο δάφνης και όσο νερό χρειαστεί μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες. Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμήλωσε τη φωτιά και μαγείρεψε μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και να “δέσει” λίγο η σάλτσα. Έτοιμες οι πατάτες γιαχνί.
Δες επίσης: Νηστίσιμη συνταγή για χυλοπίτες με μανιτάρια στο τηγάνι!
Φασολάκια
Άλλοι τα φασολάκια τα κάνουν κοκκινιστά, άλλοι λεμονάτα. Εγώ τα προτιμώ λεμονάτα, αν και την περιόδο της νηστείας τα προτιμώ και με τις δύο παραλλαγές. Δεν χρειάζεται να μπεις στον κόπο να καθαρίσεις φασολάκια. Μπορείς να πάρεις έτοιμα κατεψυγμένα και θα είναι πεντανόστιμα. Θέλουν λίγο χρόνο μαγειρέματος και μπορείς να δεις πως να φτιάξεις υπέροχα βραστά φασολάκια εδώ.
Αρακάς
Ο αρακάς είναι το φαγητό που θα κάνω όταν πραγματικά δεν έχω χρόνο να κάνω κάτι άλλο. Η αλήθεια είναι ότι παίρνω και έτοιμο κατεψυγμένο όποτε πάντα υπάρχει απόθεμα στην κατάψυξη. Βάζω από πάνω και μπόλικο λεμονάκι μόλις ετοιμαστεί και γίνεται μούρλια. Και είναι και το τέλειο λαδερό, νηστίσιμο φαγητό. Είμαι σίγουρη δεν πήγε ο νους στον αρακά για νηστίσιμο φαγητό. Δες την συνταγή για αρακά εδώ.
Μπριάμ/ Τουρλού
Εμείς στο σπίτι το λέμε τουρλού και το κάνουμε στο ταψί και στον φούρνο. Η αλήθεια είναι πως τουρλού λέγεται η συνταγή που γίνεται στην κατσαρόλα και μπριάμ η συνταγή στο φούρνο. Δεν έχει σημασία βέβαια, όπως θες το λες.
Θα χρειαστείς: 2 μελιτζάνες φλάσκες, 2 μέτρια κολοκυθάκια, 2 μεγάλες πατάτες, 4 ντομάτες, 1 πιπεριά, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κούπα μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, 1/2 φλ. ελαιόλαδο και 1/2 φλ. νερό.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200. Πλύνε καλά όλα τα λαχανικά σου και κόψτα σε κομματάκια- μπουκίτσες. Βάλε όλα τα υλικά σε ένα πυρέξ ή ένα βαθύ ταψί, ρίξε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και το νερό. Βάλε το φαγητό στο φούρνο και ψήσε για 1 ώρα. Λίγο πριν το τέλος ρίξε και τον μαϊντανό. Αυτό ήταν. Νηστίσιμο, υγιεινό, οικονομικό. Εννοείται πως μπορείς να αφαιρέσεις και να προσθέσεις ότι λαχανικά σου αρέσουν.
Δες επίσης: Εύκολη συνταγή για ντομάτες γεμιστές με λαχανικά!
Γίγαντες στο φούρνο
Η συνταγή είναι πάρα πολύ απλή. Μούλιασε τους γίγαντες από βραδύς και το επόμενο πρωί σούρωσε τους, άπλωσε τους σε ένα πυρέξ, βάλε από πάνω κρεμμύδι, ντομάτα ,καρότο, σκόρδο, κάποιο μυρωδικό αν θέλεις και μπαχαρικά, ελαιόλαδο και στον φούρνο. Πραγματικά, δε θα σου κοστίσει ούτε χρόνο, αλλά ούτε και χρήμα. Άντε γύρω στα 7€ για να πάρεις λαχανικά και τα φασόλια. Δες τη συνταγή για γίγαντες βήμα βήμα εδώ.