Νομίζω το αγαπημένο φαγητό όλων των παιδιών μετά τις τηγανητές πατάτες είναι το παστίτσιο. Θυμάμαι να περιμένω πως και πως το σαββατοκύριακο όχι τόσο γιατί δεν είχα σχολείο, αλλά γιατί ήταν οι μέρες που η μαμά θα έκανε παστίτσιο, μουσακά ή και ψάρι. Φυσικά καθόμουν πάντα μαζί της να βοηθήσω και κάπως έτσι έμαθα πως να μαγειρεύω.
Αναπολώντας εκείνες τις στιγμές αποφάσισα να σας δείξω την νόστιμη συνταγή για μαμαδίστικο παστίτσιο που κάνω χρόνια. Το λέω μαμαδίστικο γιατί είναι από τα φαγητά που οι μαμάδες μπορούν να κάνουν εύκολα και γρήγορα και να ικανοποιήσει τους πάντες. Άσε που το πυρέξ με το φαγητό σίγουρα θα φτάσει και για δεύτερη μέρα. Τι άλλο να θέλει μια νοικοκυρά πες μου; Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς.
Μαμαδίστικο παστίτσιο
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 2 (για παστίτσιο)
- 800γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- λίγο ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
- 400γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κ.γ ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
- 2 φακελάκια μπεσαμέλ
- γάλα
- τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με τον κιμά. Σε ένα τηγάνι βάλε λίγο ελαιόλαδο και σόταρε τον κιμά για 8 λεπτά. Μην ανακατεύεις συνεχώς για να μην στεγνώσει ο κιμάς. Έπειτα, πρόσθεσε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σόταρε το για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το κονκασέ, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακάτεψε λίγο, χαμήλωσε τη φωτιά και άσε το φαγητό να σιγοβράζει για 20 λεπτά- όσο να πιει το ζουμάκι του.
Δες επίσης: Εύκολη και νόστιμη συνταγή για μουσακά!
Στο μεταξύ, βάλε τα μακαρόνια να βράζουν και πιάσε να κάνεις την μπεσαμέλ. Για να μην παιδεύεσαι με το αλεύρι και το βούτυρο και το γάλα, πάρε την ωραία έτοιμη σε σκόνη και με λίγο γάλα όπως σου λένε οι οδηγίες, χτύπα τη μπεσαμέλ σου. Εγώ αυτό κάνω και βγαίνει εξίσου νόστιμο το παστίτσιο. Αφού ετοιμαστούν και τα μακαρόνια και ο κιμάς, σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ή λαδωμένο πυρέξ ρίξε τα μακαρόνια, από πάνω τον κιμά, έπειτα τη μπεσαμέλ και τέλος το τριμμένο κεφαλοτύρι. Ψήσε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 50 λεπτά.
Δες επίσης: Πανεύκολη συνταγή για κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο!
Bonus Tips:
Καθώς ετοιμάζεις τον κιμά πριν ρίξεις τη σάλτσα ντομάτας, μπορείς να ρίξεις λίγο κρασί. Άφησε το να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά και έπειτα ρίξε το κονκασέ. Επίσης, μπορείς 5 λεπτάκια πριν χαμηλώσεις τη φωτιά να ρίξεις και ένα στικ κανέλας. Μόλις χαμηλώσεις τη φωτιά βγάλε και στο στικ. Πάρε λίγο έξτρα τριμμένο κεφαλοτύρι και ρίξε λίγο στα μακαρόνια σου πριν τα στρώσεις στο πυρέξ για να έχει έξτρα γεύση. Τέλος, τα μακαρόνια φρόντισε να τα βράσεις 2 λεπτά λιγότερο από ότι λέει η συσκευασία γιατί μην ξεχνάς ότι έχουν να μπουν και φούρνο!