gynaikologikos elegxos

Ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για να κάνεις τεστ ΠΑΠ

by ediva

Το τεστ ΠΑΠ είναι η γυναικολογική εξέταση του τραχήλου της μήτρας που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για την ανίχνευση αλλοιώσεων. Το τεστ του γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου σώζει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως και δεν πρέπει να το αναβάλουμε ή να το ξεχνάμε.

Για το τεστ ΠΑΠ πρέπει να έχουμε κάνει συγκεκριμένη προετοιμασία. Ακόμα να γνωρίζουμε τις κατάλληλες μέρες του κύκλου μας για να το κάνουμε . Η εξέταση είναι συνήθως ανώδυνη και σύντομη και γίνεται δωρεάν ή με χαμηλό κόστος από πολλούς φορείς υγείας, δημόσια νοσοκομεία ή ιατρεία.

Ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για test Pap

Πότε μπορείς να το κάνεις

test papanikolaou

Το τεστ ΠΑΠ δεν μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου. Όλες τις υπόλοιπες μέρες του κύκλου είναι δυνατό να γίνει. Το καλοκαίρι συνήθως δεν κάνουμε το τεστ Παπανικολάου καθώς επειδή πηγαίνουμε στη θάλασσα είναι πιθανό να “πάρουμε” κάποιο μικρόβιο και να μην ανιχνευτεί μέχρι το επόμενο τεστ. Ο καλύτερος μήνας για το τεστ είναι ο Σεπτέμβρης μετά τις διακοπές. Γενικότερα μπορείς να κάνεις το τεστ όλο τον χρόνο. Σε σχέση με τον κύκλο μας, η πρώτη βδομάδα μετά την περίοδο είναι η καλύτερη για να γίνει και η ψηλάφηση στήθους από τον γυναικολόγο μας.

Τι προετοιμασία χρειάζεται

test pap

Αφότου κλείσεις ένα ραντεβού η προετοιμασία για το τεστ είναι πολύ εύκολη. Δύο μέρες πριν το τεστ είναι καλό να αποφεύγεις τις κολπικές (εσωτερικές) πλύσεις αλλά τουλάχιστον 24 ώρες πριν πρέπει να αποφύγεις την σεξουαλική επαφή. Ακόμα δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις κολπικές κρέμες τουλάχιστον 2-3 μέρες πριν την εξέταση. Δες επίσης Πόνοι στην ευαίσθητη περιοχή: Οι λόγοι και τι να κάνεις!

Ποιος είναι ο σκοπός της εξέτασης

eksetash traxhlou mhtras

Η εξέταση είναι κυρίως θέμα πρόληψης αλλά μπορεί να σώσει από μία επικίνδυνη κατάσταση. Ο βασικός στόχος του τεστ ΠΑΠ είναι να εντοπίζει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στα αρχικά του στάδια. Όμως μπορεί να ανιχνεύσει και άλλα πράγματα. Η εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει κονδυλώματα, έρπητα, μύκητες και άλλες λοιμώξεις. Δες επίσης 10 Σημάδια πως πρέπει να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου!

Ο πλήρης γυναικολογικός έλεγχος

gynaikologikos elegxos

Ο πλήρης γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει το τεστ ΠΑΠ, την ψηλάφηση μαστού, την μαστογραφία (ανάλογα την ηλικία), έναν υπέρηχο μαστών, και το υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας. Είναι σημαντικό να ενημερώνεις τον γιατρό για τυχόν προβλήματα υγείας συγγενών ώστε να κρατάει ιστορικό. Δες επίσης Τι δείχνει η περίοδος σου για την υγεία σου!

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts