antimetwpizw syntrofo

Πως μπορεί να πετύχει μια σχέση όταν ο σύντροφος σου είναι ισχυρογνώμων!

by ediva

Ακόμα και αν νιώθεις ότι έχεις βρει το άλλο σου μισό, υπάρχουν κάποια ελαττώματα που κανείς μας δεν μπορεί να παραβλέψει. Ένας σύντροφος με Α τύπο προσωπικότητας μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες αναταραχές τόσο στη δυναμική μιας σχέσης όσο και στο άλλο μέλος της σχέσης, ως άτομο.

Μπορεί να μην πρόσεξες από την αρχή τα σημάδια αλλά με τον καιρό οι μικρές εντάσεις ή το ότι σε φέρνει σε άβολη θέση μάλλον σε έκαναν να αναθεωρήσεις την άποψη σου γι’αυτόν.

Ο Α τύπος προσωπικότητας είναι μια κατηγοριοποίηση ουσιαστικά, εξεχόντων και ενοχλητικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου που τείνουν να εμφανίζονται συγχρόνως και συστηματικά. Αυτά κυρίως είναι ο ανταγωνισμός, η έλλειψη υπομονής, η επιδίωξη της τελειότητας και η επικριτικότητα.

Επειδή η γνώση είναι δύναμη, διάβασε παρακάτω περισσότερα γι’αυτό τον τύπο προσωπικότητας και μάθε να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά αυτούς τους ανθρώπους.

Δες επίσης: 6 Συμβουλές για να χτίσεις εμπιστοσύνη στη σχέση σου!

Ο σύντροφος με Α τύπο προσωπικότητας

suntrofos sxesi apotuxia

Το κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων αυτών είναι ότι έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη να αναδειχθούν οι ίδιοι, με αποτέλεσμα να μην έχουν ενσυναίσθηση και να είναι απαιτητικοί.

Μιλώντας για ενσυναίσθηση, εννοώ την δυνατότητα κάποιου να κατανοεί και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες και τα αισθήματα του συντρόφου του. Πρέπει να προσπαθήσεις να μπεις στα “παπούτσια” του άλλου για να τον καταλάβεις!

Η απαιτητικότητα που έχουν, βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα δικά τους standards και οι δικές τους απόψεις για το τι είναι καλό, έχουν μεγαλύτερη αξία από αυτές των άλλων ανθρώπων. Η ισχυρογνωμοσύνη είναι μια πάγια συμπεριφορά που χρησιμοποιούν ώστε να επιβάλλονται στο σύντροφό τους.

Με βάση τα παραπάνω είναι φυσικό επακόλουθο ότι, όταν δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις τους, οι άνθρωποι με Α τύπο προσωπικότητας θα σε εγκαταλείψουν ή θα σε μειώσουν, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τις ανασφάλειες που όλοι λίγο πολύ έχουμε.

Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, γι’αυτό το λόγο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας μπορεί να έχουν διαφορετικό τρόπο εμφάνισης στην καθημερινότητα μας.

Η αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να απομονώσει κάποιον αλλά αντίστοιχα μπορεί να λειτουργήσει και ως κίνητρο να είναι πχ. ο τέλειος σύντροφος. Σε αυτή την περίπτωση οι επιθυμητές συμπεριφορές θα πηγάζουν από μια επίπλαστη ανάγκη για αποδοχή άρα θα είναι και προσποιητές κατά μια έννοια.

Πάρα πολλές φορές, οι συμπεριφορές που βασίζονται στην ανάγκη για αποδοχή, εμφανίζονται ως λίστα στο μυαλό ενός ατόμου. Πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να κατακτήσει συγκεκριμένα ορόσημα ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της “τέλειας ζωής” που έχει ως στόχο!

Οι άνθρωποι με Α τύπο προσωπικότητας μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε 3 κατηγορίες αναλόγως των απαιτήσεων που έχουν:

  1. Αυτοί που απαιτούν από τον εαυτό τους να είναι τέλειοι μπορεί να προσπαθούν ακατάπαυστα να είναι οι καλύτεροι φίλοι ή σύντροφοι, ωστόσο αυτή η συμπεριφορά βασίζεται στην δική τους ανάγκη και όχι στην επιθυμία να προσφέρουν και να κάνουν ευτυχισμένους τους γύρω τους.
  2. Αυτοί που απαιτούν από τους γύρω τους να ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα υψηλά standards τους μπορεί να είναι πιεστικοί και απαιτητικοί χωρίς καμία προσπάθεια για κατανόηση των αναγκών των άλλων.
  3. Τέλος υπάρχουν και αυτοί που είναι απαιτητικοί με τον εαυτό τους λόγω της αίσθησης ότι οι γύρω τους έχουν υψηλές προσδοκίες από τους ίδιους. Σε αυτή την περίπτωση η απογοήτευση και η απομόνωση είναι οι κυρίαρχες αντιδράσεις μετά κάθε αποτυχία.

Πως να αντιμετωπίσεις το σύντροφό σου!

antimetwpizw syntrofo

Αν και ο Α τύπος προσωπικότητας είναι το άτομο που θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τη ζωή σου, θα σε πιέσει να ανταποκριθείς σε παράλογες πολλές φορές απαιτήσεις, μεταβιβάζοντας το άγχος του σε εσένα.

Ακόμα και στην πρώτη περίπτωση είναι επίφοβο να εναποθέσεις τις ελπίδες σου για μια σχέση ευτυχισμένη και με διάρκεια μαζί του. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν μπορείς να εμπιστευθείς κάποιον που δεν ζει τη ζωή του με βάση ουσιαστικές σταθερές και αξίες αλλά επίπλαστα πρότυπα.

Με βάση τα παραπάνω είναι φυσικό επακόλουθο ότι η σχέση με ένα τέτοιο σύντροφο θα είναι δύσκολη όπως και να έχει. Αν ο σύντροφος σου βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία ίσως θα ήταν χρήσιμο να κάνεις μια προσπάθεια να συζητήσετε τους φόβους και τις ανασφάλειες του σε μια στιγμή που θα είναι κατάλληλη.

Επειδή ακριβώς όλοι οι άνθρωποι διαφέρουμε και εκτός από αρνητικά έχουμε και θετικά χαρακτηριστικά πάντα,  μπορεί με προσπάθεια και ειλικρινές ενδιαφέρον να διορθώσετε μαζί τις σκέψεις και τα συναισθήματα που δυσκολεύουν τόσο τον ίδιο όσο και τη σχέση σας. Άλλωστε είναι τόσο κουραστικό να σκέφτεσαι πάντα ότι δεν είσαι  αρκετός για τους άλλους καταβάλλοντας αδιάκοπη προσπάθεια.

Ακόμα και αν η συμπεριφορά του προς τα εσένα είναι απαράδεκτη μερικές φορές, αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία στο να βρεις θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του που θα αποτελέσουν αντισταθμιστικό παράγοντα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να εγκλωβίσεις τον εαυτό σου σε μια επιβαρυντική κατάσταση εάν δεις ότι ο σύντροφος σου δεν έχει θέληση ή και δυνατότητα να βελτιώσει τη συμπεριφορά του προς τα εσένα τη δεδομένη στιγμή.

Δες επίσης:Τι φτιάχνει ή χαλάει μια σχέση;

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts