Κάνε εικόνα το εξής: Μόλις έφτασες στη δουλειά και το αφεντικό σου σε καλεί στο γραφείο του. Σου ανακοινώνει ότι έχεις πάρει αύξηση. Αμέσως νιώθεις δικαιωμένη, νιώθεις πως ο κόπος σου αποδίδει και επιτέλους είσαι χαρούμενη για το επίτευγμα σου. Βγαίνεις από το γραφείου του αφεντικού σου και συναντάς τους συναδέλφους σου. Φυσικά και μοιράζεσαι τα νέα σου όπως και εκείνοι τα δικά τους. Μαθαίνεις πως πήραν και εκείνοι αύξηση αλλά μεγαλύτερη από τη δικιά σου αύξηση. Ξαφνικά σου φεύγει ο ενθουσιασμός και κυριαρχεί το αίσθημα της ζήλειας…
Και θα αναρωτιέσαι γιατί σου βγαίνει αυτό το συναίσθημα, το συναίσθημα της ζήλειας και της ανταγωνιστικότητας. Μήπως θα έπρεπε να χαίρεσαι για εσένα και για εκείνους; Ή μήπως είναι φυσιολογική η αντίδραση σου; Παρακάτω θα βρεις τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά αλλά και συμβουλές για το πως να είσαι χαρούμενη με ό,τι έχεις!
Πως να είσαι χαρούμενη με αυτά που έχεις!
Είναι φυσικό να σε συγκρίνεις με άλλους!
Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν από την ανάγκη να επιβιώσουν και η ανάγκη αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους άλλους ανθρώπους. Το ανθρώπινο μυαλό λοιπόν από τη φύση του συγκρίνει τις καταστάσεις και τους ανθρώπους μεταξύ τους. Το να κατέχουμε μια ‘καλή’ θέση σε σχέση με τους γύρω μας είναι ένστικτο που βασίζεται στη κοινωνική και εξελικτική ψυχολογία.
Δες επίσης: 3 Πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις για να είσαι χαρούμενη!
Κατανόησε τον λόγο που νιώθεις ζήλεια με την επιτυχία των άλλων!
Όταν οι άλλοι είναι καλύτεροι από εμάς δημιουργούνται συναισθήματα όπως φόβος, άγχος, ντροπή, αμηχανία αλλά και ζήλεια ή φθόνος. Και αυτό γιατί νιώθουμε ότι απειλείται η αξία μας και ‘τοποθετούμαστε’ σε χαμηλότερο επίπεδο στη κοινωνική ομάδα που ανήκουμε. Όλα αυτά βέβαια είναι κρυμμένα βαθιά στο υποσυνείδητο μας και αυτό που διακρίνουμε στο σήμερα είναι απλά το συναίσθημα που νιώθουμε.
Δες επίσης: Πως να γίνεις πιο επιτυχημένη & χαρούμενη!
Παρατήρησε τον εαυτό σου!
Πως λοιπόν να είσαι χαρούμενη με ό,τι έχεις και να μη σε συγκρίνεις με τους άλλους; Το πρώτο βήμα προς την ευτυχία είναι το να κατανοήσεις τα συναισθήματα σου και γιατί αντιδράς όπως αντιδράς σε κάθε περίπτωση. Όπως και με τη ζήλεια που αναφέραμε, εντόπισε την, κατάλαβε από που προέρχεται και γιατί τη νιώθεις. Μετά όμως προσπάθησε να εκλογικεύσεις το συναίσθημα και να το αφήσεις πίσω. Μπορεί αυτό που νιώθεις σε πρώτη φάση να μην είναι ελεγχόμενο, η αντίδραση σου όμως σε αυτό είναι στο χέρι σου και εξαρτάται από τη συναισθηματική σου νοημοσύνη.
Δες επίσης: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κρύβεις τα συναισθήματα σου!
Εστίασε στη προσωπική σου ανάπτυξη και πρόοδο!
Δες επίσης: Πως να αντιμετωπίσεις την συναισθηματική εξάντληση!
Με λίγα λόγια λοιπόν ο μόνος τρόπος να είσαι χαρούμενη με ό,τι έχεις είναι παρατηρώντας σε βάθος τον εαυτό σου. Κατανοώντας τον ίδιο σου τον εαυτό θα συνειδητοποιήσεις πως δεν έχει αξία να συγκρίνεις τις ζωές των άλλων με τη δικιά σου καθώς πρόκειται για μη συγκρίσιμα πράγματα. Δώσε τον χώρο στον εαυτό σου να εξελιχθεί σιγά σιγά και εστίασε στη δικιά σου πορεία. Κατανάλωσε την ενέργεια σου για τον εαυτό σου και άσε τους άλλους να κάνουν το ίδιο για εκείνους!