Όλες οι γυναίκες έχουμε στιγμές που πραγματικά πιστεύουμε ότι δεν πάει άλλο. Ότι έχουμε φτάσει στα όρια μας και το άγχος και το στρες χτυπάνε κόκκινο στο κοντέρ. Το άγχος φέρνει νεύρα και τα νεύρα φέρνουν απώλεια διάθεσης και αυτό που λέμε “έγινα κουρέλι συναισθηματικά”. Είναι αυτό το συναισθηματικό υπερχείλισμα που δεν χωράει τίποτα παραπάνω και που σε αφήνει να νιώθεις κενή και εξαιρετικά κουρασμένη.
Πρέπει όμως να αντιμετωπίσεις αυτή τη συναισθηματική εξάντληση και να προχωρήσεις μπροστά. Γιατί πάντα θα έχεις κάτι να αντιμετωπίσεις που θα σε φέρνει στα όρια σου και πάντα θα πρέπει να το αντιμετωπίζεις και να βγαίνεις πιο δυνατή. Για αυτό σήμερα θα σου δώσω τα κατάλληλα tips για να μπορέσεις να το ξεπεράσει όλο αυτό και να νιώσεις καλύτερα!
Συναισθηματική εξάντληση και πως να την αντιμετωπίσεις
Βγάλε το από μέσα σου
Ναι είναι καλό να είσαι δυνατή και να μην “σπας” με το παραμικρό εμπόδιο. Η αλήθεια είναι όμως ότι όλοι χρειαζόμαστε κάποια στιγμή να καταρρέουμε. Πάρε τους φίλους σου τηλέφωνο και πες τους να έρθουν σπίτι και βγάλε το από μέσα σου. Άφησε όλα αυτά τα συναισθήματα που σε ζορίζουν, να σε κατακλύσουν και εκτονώσου. Καλό θα ήταν να ενημερώσεις τους φίλους σου από πριν τι ακριβώς συμβαίνει για να μην φρικάρουν, άμα σε δουν ξαφνικά να ξεσπάς σε λυγμούς.
Δες επίσης: Πως να αντιμετωπίσεις τον θυμό σε 15 εύκολα βήματα!
Θυμήσου ότι είσαι απλά άνθρωπος
Όταν έχεις φτάσει στα όρια σου και είσαι πραγματικά εξαντλημένη, είναι το τελευταίο πράγμα που θέλεις να παραδεχτείς στους γύρω σου και πόσο μάλλον στον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί τις περισσότερες φορές το αίσθημα που υπερτερεί είναι αυτό της αποτυχίας. Νιώθεις ότι δε μπορείς να κάνεις τίποτα σωστά και όλα πάνε εντελώς λάθος.
Εντάξει, ναι όλη η κούραση προκαλεί λάθη, αλλά δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Πάρε τον χρόνο σου, ηρέμησε, ξεκουράσου και ξεκίνα από την αρχή. Είναι οκ να κάνεις λάθος! Θυμήσου ότι είσαι άνθρωπος και όχι μηχανή.
Δες επίσης: 5 Σημάδια ότι κάνεις κακό στον εαυτό σου!
Μάθε να λες ” Όχι!”
Όταν υπερφορτώνεις το πρόγραμμα σου και δεν έχεις έστω ένα λεπτό για τον εαυτό σου, λογικό είναι κάποια στιγμή να πέσει κάτω από την εξάντληση. Μπορώ να καταλάβω την διάθεση σου να εξυπηρετήσεις τη μαμά σου, τη φίλη σου, κάποιο συνάδελφο. Άλλα όχι σε βάρος της ψυχολογική σου υγείας.
Μάθε να λες όχι και να αναλαμβάνεις υποχρεώσεις που μπορείς να ανταπεξέλθεις όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά. Γιατί στο κάτω κάτω όπως όλοι οι άλλοι, έχεις και εσύ τα προβλήματα σου. Προσφέρθηκε κανείς να σε εξυπηρετήσει στη δουλειά γιατί ας πούμε είχες ένα κακό βράδυ; Όχι! Καλή η προθυμία, αλλά μάθε να βάζει όρια.
Δες επίσης: Πως να νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου & να μην σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι!
Ξεκούρασε το μυαλό σου
Κάτι που ξεχνάμε όλες να κάνουμε, ακόμα και όταν δεν έχουμε φτάσει στα όρια μας. Η συναισθηματική εξάντληση, φέρνει ένα μούδιασμα στο κεφάλι, που συνοδεύεται από ένα τεράστιο βάρος, που λες θα πλακώσει και θα σπάσει το κεφάλι σου. Πάρε μια βαθιά ανάσα και κάνε ένα βήμα πίσω από ότι κάνεις.
Κάτσε στον καναπέ και ρέμβαζε το κενό. Πάρε το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο ή τα πόδια και πήγαινε κάπου χωρίς να έχεις συγκεκριμένο προορισμό. Δώσε χρόνο στο μυαλό σου να ξεφορτώσει όλο το βάρος, να αδειάσει και να ξαναγεμίσει μπαταρίες. Είναι σημαντικό.
Συγχώρεσε τον εαυτό σου
Πολύ σημαντικό αυτό και θέλω να το θυμάσαι. Η συναισθηματική εξάντληση προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και το κυριότερο από αυτά είναι ότι σε κάνει να νιώθεις λες και φταις εσύ για τα πάντα. Ναι, μπορεί να έχεις μερίδιο ευθύνης σε κάποια κομμάτια, αλλά όχι σε όλα. Μην καταδικάζεις τον εαυτό σου και μην είσαι τόσο σκληρή μαζί του. Έκανες κάποια λάθη, προσπάθησε να τα διορθώσεις και συμφιλιώσου με τον εαυτό σου. Αν δεν το κάνεις θα συνεχίζει να σε “τρώει” και δε θα προχωράς.
Δες επίσης: 4 συμπεριφορές που υποδηλώνουν συναισθηματική κακοποίηση!
Κάνε αυτό που σου αρέσει, έτσι χωρίς λόγο
Τέλος, κάνε αυτό που θέλεις και αγαπάς. Δεν υπάρχει κάτι πιο λυτρωτικό και κάτι πιο απελευθερωτικό. Είναι η καλύτερη “θεραπεία” για να περάσεις από την συναισθηματική εξάντληση, στην συναισθηματική πληρότητα. Τσίριξε, φώναξε, κλάψε, γέλα, τρέξε, κάνε διαλογισμό. Κάνε ό,τι χρειάζεται η ψυχούλα σου για να ηρεμήσει και να φύγεις από αυτό το δύσκολο στάδιο. Μην ξεχνάς να σε φροντίζεις!