Προσπαθείς να περάσεις κάποια μηνύματα στο παιδί σου, όσο είναι σε μικρή ηλικία, αλλά μάλλον δεν τα καταφέρνεις; Δες πως μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του με το παιχνίδι!
Το να είσαι γονιός και πόσο μάλλον μητέρα, είναι μια πολύ σημαντική και ταυτόχρονα δύσκολη υπόθεση. Έχεις την ευθύνη να μεγαλώσεις το παιδί σου και να του δώσεις όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστεί μεγαλώνοντας για να αντεπεξέλθει στη ζωή.
Το θέμα όμως είναι το πώς μπορείς να επικοινωνήσεις με ένα παιδί το οποίο δεν θέλει να ακούσει και είναι αντιδραστικό; Ο καλύτερος τρόπος που συστήνουν όλοι οι παιδαγωγοί εδώ και χρόνια, είναι το παιχνίδι.
Αν ψάχνεις για περισσότερες συμβουλές και προτάσεις για τα παιδιά δες εδώ!
3 τρόποι για να χρησιμοποιήσεις εκπαιδευτικά το παιχνίδι με το παιδί
Υπάρχουν τρεις πολύ αποτελεσματικές, εύκολες αλλά και ευέλικτες στρατηγικές για να κάνεις το παιχνίδι εκπαιδευτικό. Μπορείς να χρησιμοποιείς και παραλλαγές τους, κάθε φορά που θα θέλεις να περάσεις στο παιδί σου κάποιο μήνυμα.
Αυτοί οι 3 τρόποι είναι οι εξής:
- Πες του μια ιστορία
- Ξεκίνα μαζί του ένα παιχνίδι και
- Τραγουδήστε μαζί ένα τραγούδι.
Για να δούμε όμως αυτούς τους τρόπους λίγο πιο αναλυτικά.
Πες μια ιστορία
Τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες επειδή, εξάπτουν την φαντασία τους και τους κάνουν να ονειρεύονται.
Απορροφούνται τόσο πολύ από τα όμορφα λόγια, που μετά βίας καταλαβαίνουν ότι τους έκανες να σταματήσουν αυτό που κάνανε, για να ακολουθήσουν αυτό που ήθελες εσύ. Στην ουσία είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους αποσπάσεις την προσοχή.
Για παράδειγμα, έχεις ξεχάσει να μαζέψεις όλα τα βαριά αντικείμενα από το τραπεζάκι σου και ο μικρός / μικρή σου πιάνει το βάζο στα χέρια του. Ξέρεις πολύ καλά ότι αν φωνάξεις ή τρέξεις, θα το πετάξει κάτω.
Τι κάνεις λοιπόν; Με αργά βήματα και χαμόγελο, το παίρνεις αγκαλιά και ξεκινάς να του λες μια ευχάριστη ιστορία, ώστε να του αποσπάσεις την προσοχή και να πάρεις το βάζο από τα χεράκια του.
Και αν δεν βρεις κάποια ιδέα τόσο γρήγορα, ξεκίνα με το κλασικό “Μια φορά και έναν καιρό…” για να κερδίσεις χρόνο και να προλάβεις να σκεφτείς. Ρίξε μια ματιά γύρω σου και απλά αυτοσχεδίασε.
Παίξτε ένα παιχνίδι
Τα παιχνίδια λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και οι ιστορίες. Μόνο που εδώ του δίνεις ένα μήνυμα ότι θα πρέπει πάντα να προσπαθεί για το καλύτερο και να θέτει στόχους.
Οι φράσεις όπως: “ποιος είναι ο καλύτερος;”, “βρες το πριν τελειώσει ο χρόνος” ή “Πόσα μπορούμε να κάνουμε;” σίγουρα μπορούν να σε βοηθήσουν να περάσεις ευχάριστα το μήνυμα σου.
Αν λοιπόν του ζητάς να μαζέψει τα ρούχα ή τα παιχνίδια του από το πάτωμα και εκείνο αρνείται, τότε βρες ένα χρήσιμο παιχνίδι.
Για παράδειγμα, πες στο παιδί σου ότι έχεις κρύψει κάτι κάτω από τα ρούχα του και ότι θα πρέπει να τα μαζέψει όλα για να το βρει. Φυσικά μετά για να το ξανακάνει θα πρέπει να του δώσεις κάτι, έστω και μία καραμέλα.
Ή εναλλακτικά πες ότι θα παίξετε ένα παιχνίδι, όπου θα κερδίσει αυτός που θα βάλει πιο γρήγορα τα άπλυτα ρούχα μέσα στο καλάθι.
Ο ανταγωνισμός πάντα προσθέτει στη διασκέδαση, αρκεί να μην είναι ο αδερφικός ανταγωνισμός.
Πείτε ένα τραγούδι
Η μουσική είναι πολύ ισχυρή ειδικά όταν χρειάζεται να αποσπάσεις την προσοχή των μικρών παιδιών. Γι’ αυτό βρες μερικά τραγούδια, τα οποία έχουν λέξεις που θα σου φανούν χρήσιμες για την αντιμετώπιση του παιδιού σου.
Υπάρχουν όμως και πολλά προσχολικά τραγουδάκια τα οποία έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ξέρεις είναι όλα εκείνα όπου κάνεις μια ερώτηση και περιμένεις την απάντηση από το παιδί.
Βάλε την φαντασία σου να δουλέψει και το μόνο που χρειάζεσαι είναι έναν ρυθμό.