Η σως καραμέλας βουτύρου μπορεί να δώσει ένταση σε κάθε γλυκό και την λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Μπορείς να κάνεις άπειρες συνταγές χρησιμοποιώντας την και φυσικά μπορείς να την φτιάξεις και να την φυλάξεις σε ένα βαζάκι στο ψυγείο σου, ώστε να μην χρειάζεται να κάνεις κάθε φορά την ίδια διαδικασία.
Ποια είναι όμως η πιο νόστιμη συνταγή για καραμέλα γάλακτος – βουτύρου; Μπορείς να βρεις αμέτρητες προτάσεις. Το θέμα είναι το πιο είναι πιο εύκολη και αποτελεσματική. Προσωπικά έχω δοκιμάσει διάφορες συνταγές αλλά αυτή που θα δεις στην συνέχεια μου πέτυχε από την πρώτη στιγμή!
Η πιο γευστική και εύκολη συνταγή για σως καραμέλας βουτύρου!
Τα υλικά που θα χρειαστείς για την σως καραμέλας βουτύρου είναι τα εξής:
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 μικρή κρέμα γάλακτος (200ml)
- 50 γρ. βούτυρο ή βιτάμ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
Δες επίσης πανεύκολα cookies μερέντας γεμιστά με καραμέλα γάλακτος
Κοίτα τώρα να δεις πόσο εύκολη είναι η όλη διαδικασία. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις την ζάχαρη μαζί με 2-3 κουταλάκια νερό σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρολάκι. Το νερό θα βοηθήσει την ζάχαρη να λιώσει πιο γρήγορα και δεν θα αλλοιώσει την γεύση της. Πολλοί όμως χρησιμοποιούν και λεμόνι αλλά αλλάζει κάπως το τελικό αποτέλεσμα.
Δες επίσης πως να φτιάξεις κορμό σοκολάτας με καραμέλα!
Έπειτα, ξεκίνα να ανακατεύεις πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα για να μην σου κολλήσει όλη η ζάχαρη κάτω. Το χρώμα που θέλεις να πάρει είναι το ζαχαρί και να είναι ελαφρώς σκούρο. Αν ξεχαστείς και αφήσεις περισσότερο την ζάχαρη η καραμέλα σου θα βγει πικρή.
Μόλις δεις ότι είναι έτοιμη, βγάλε το σκεύος σου από την φωτιά και πρόσθεσε το βούτυρο και έπειτα το αλάτι και συνέχισε να ανακατεύεις καλά για να απορροφήσει η καραμέλα το βούτυρο για να βάλεις και την κρέμα γάλακτος.
Δες επίσης πως να φτιάξεις σοκολατένιο cheesecake με γεύση καραμέλας!
Θα πρέπει όμως οι κινήσεις σου να είναι γρήγορες ώστε να μην σου κρυώσει και κολλήσει η καραμέλα. Προσοχή όμως! Επειδή η ζάχαρη έχει πιάσει τρελή θερμοκρασία για να γίνει καραμέλα είναι πολύ επικίνδυνη, ειδικά την ώρα που βάζεις το βούτυρο. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τινάξει και πίστεψε με το έγκαυμα που θα σου κάνει θα είναι τρίτου βαθμού.
Τέλος, αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα σου, θα πρέπει να ξαναβάλεις την σως – σάλτσα καραμέλας στο μάτι για λίγα λεπτά και να συνεχίσεις να ανακατεύεις. Την αφήνεις να κρυώσει και είναι έτοιμη για να την χρησιμοποιήσεις στα γλυκά σου ή για να την αποθηκεύσεις στο βαζάκι σου.
Δες επίσης πως να φτιάξεις μόνη σου πεντανόστημα Brownies καραμέλας!
Η ποσότητα σάλτσας που βγάζει η συγκεκριμένη δοσολογία είναι αυτή που βλέπεις στην εικόνα από πάνω, οπότε αν θέλεις περισσότερη φρόντισε να προσαρμόσεις τις δοσολογίες σου. Καλό θα ήταν όμως να κάνεις την πρώτη φορά μια δοκιμή με αυτές τις δοσολογίες για να βεβαιωθείς ότι το έχεις και να μην χαλάσεις τζάμπα τις κρέμες γάλακτος.
Επίσης, στην αρχή θα δεις την ζάχαρη σου να κολλάει και να γίνεται κυβάκια αλλά δεν θα πρέπει να ανησυχήσεις. Συνέχισε να ανακατεύεις καλά για να βράσει ομοιόμορφα η ζάχαρη και θα δεις σιγά σιγά ότι θα παίρνει την όψη που περιμένεις!