Είτε σε περιόδους οικονομικής κρίσης, που περνάει η χώρα μας, είτε σε περιόδους με οικονομική ανάπτυξη, το να γνωρίζεις να διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου και να κάνεις οικονομία, είναι πολύ σημαντικό!
Οι περισσότεροι γονείς θέλουν αν διδάξουν στα παιδιά τους, την τέχνη της οικονομίας χρημάτων, αλλά από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσουν; Η απάντηση είναι, ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσεις, τόσο το καλύτερο.
Το δυστύχημα είναι ότι μερικές οικογένειες δεν γνωρίζουν πως να ελέγξουν την οικονομική τους κίνηση, πόσο μάλλον να τη διδάξουν. Παρακάτω, θα μάθεις πως μπορείς να μάθεις με απλούς τρόπους στο παιδί σου, τον τρόπο να ξοδεύει και να εξοικονομεί χρήματα!
Δες επίσης: Τι να κάνεις όταν κοροϊδεύουν το παιδί στο σχολείο!
Μαθήματα διαχείρησης οικονομικών για…παιδιά!
1. Ξεκίνα από νωρίς!
Όπως σου είπα και στην εισαγωγή, όσο νωρίτερα, μάθει κάτι το παιδί σου, τόσο το καλύτερο. Τα παιδιά σε ηλικίες 3-5 ετών, έχουν μυαλό “σφουγγάρι”, άρα μαθαίνουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα! Φυσικά, αν η κόρη ή ο γιος σου είναι πιο μεγάλα, δεν υπάρχει πρόβλημα, απλά θα χρειαστείς, λίγο, μεγαλύτερη προσπάθεια.
2. Προσπάθησε να του δίνεις κάτι για κάποιες δουλειές που κάνει στο σπίτι!
Υπάρχει μεγάλο διχασμός πάνω σε αυτό το θέμα, σύμφωνα με τους ερευνητές! Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι το καλύτερο μάθημα σχετικό με τα χρήματα, ενώ άλλοι εικάζουν, πως τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να βοηθούν, με την προϋπόθεση να έχουν να κερδίσουν από αυτό!
Γι αυτό λοιπόν, δε σου λέω για οποιαδήποτε βοήθεια να του δίνεις και κάτι, αλλά για κάποια, που θα το έχετε συζητήσει από πριν. Έτσι το μικρό μαθαίνει να εκτιμάει και την αξία της δουλειάς!
Θα υπάρχουν κάποιες “δουλίτσες ανευ αποδοχών”, φυσικά, που το παιδί θα τις κάνει, γιατί είναι μέλος μιας οικογένειας, όπως π.χ. να πετάει τα σκουπίδια στον κάδο ή να βάζει το λερωμένο πιάτο του στο νεροχύτη.
3. Επέτρεψέ του να κάνει λάθη!
Όταν πηγαίνουμε από την παραγωγή στην κατανάλωση, πάντα στις αρχές κάνουμε λάθη. Έτσι όμως, μαθαίνουμε. Άφησε, λοιπόν, το βλαστάρι σου να κάνει και άσκοπες αγορές. Για παράδειγμα,να αγοράσει ένα πολύ εύθραυστο παιχνίδι.
Είναι πολύ σημαντικό, να επιτρέπεται στο παιδί να κάνει μικρά λαθάκια, υπό επίβλεψη. Με αυτό τον τρόπο, δε θα κάνουν μεγάλα λάθη, όταν δε θα είσαι εκεί!
4. Μάθε του να αποταμιεύει, να ξοδεύει και να χαρίζει!
Δες επίσης: 6 Πράγματα που πρέπει να λες στο παιδί σου κάθε μέρα!
Αγοράστε έναν όμορφο κουμπαρά ή ακόμα καλύτερα κατασκευάστε μαζί έναν! Όταν το παιδί παίρνει λεφτά κατά τη διάρκεια των γιορτών ή των διακοπών, χωρίστε τα, μαζί, σε 3 κατηγορίες.
Οι κατηγορίες θα είναι: τα χρήματα του κουμπαρά, τα λεφτά για ψώνια και κάποια για φιλανθρωπικούς σκοπούς ( να δώσει σε ένα παιδάκι, που πεινάει ).