Μιας και είναι χειμώνας και τα βραστά λαχανικά τύπου κουνουπίδι, μπρόκολο, παντζάρι, καρότο είναι της εποχής, είπα να μιλήσουμε λίγο για το βράσιμο τους. Με το σωστό βράσιμο μπορείς να διατηρήσεις όχι μόνο όμορφα στην όψη λαχανικά, αλλά και λαχανικά με όλα τους τα θρεπτικά συστατικά και που είναι και νόστιμα. Αν τα παραβράσουμε θα χαθούν κάποια από τα θρεπτικά συστατικά και μερικά από αυτά όπως ας πούμε το μπρόκολο αποκτά και μια κιτρινισμένη, “άσχημη” όψη.
Και επειδή είναι περίεργη και έμενα κάτι τέτοια δε μου κάνουν όρεξη να τα φάω κάθισα και το μελέτησα. Τελικά δε θέλουν και πάρα πολύ βράσιμο τα λαχανικά. Χρειάζονται τόσο χρόνο, όσο να μαλακώσουν ελαφρώς και να μην σπάσεις κάνα δόντι. Η συνταγή που θα σου δώσω – ή μάλλον καλύτερα ο τρόπος που θα σου προτείνω- πιστεύω πως θα κάνουν ακόμα και τους πιο διστακτικούς να δοκιμάσουν γιατί και από γεύση και από εμφάνιση θα είναι τέλεια. Βράσε σωστά τα λαχανικά σου
Βήμα 1: Νερό, αλάτι, βράσιμο
Γέμισε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και ρίξε και αλάτι, όπως θα προετοίμαζες το νερό για να κάνεις μακαρόνια δηλαδή. Το νερό θέλουμε να είναι μπόλικο γιατί αν είναι όσο υπολογίζεις ότι χρειάζεσαι για τα λαχανικά, τότε με το που βάλεις το μπρόκολο θα σταματήσει ο βρασμός και μέχρι να ξαναβράσει το νερό, το μπρόκολο θα κιτρινίσει.
Δες επίσης: Υπέροχα βραστά φασολάκια με σως λεμονιού εύκολα και γρήγορα!
Ρίχνουμε το νερό σε καλά βρασμένο νερό
Αφού βράσει καλά το νερό και κοχλάζει έντονα ρίξε το λαχανικό σου- στην περίπτωση μας το μπρόκολο. Εδώ τώρα παίζουμε με τα λεπτά. Ανάλογα με το πόσο μαλακό θες να είναι τόσο περισσότερο το αφήνεις. Βέβαια, να σου πω πως το μπρόκολο στα 5-7 λεπτά είναι μια χαρά και κόβεται με το πιρούνι. Ένας καλός τρόπος για να μην έχεις σημεία άβραστα είναι να κόβεις τα λαχανικά σου σε ίσα κομμάτια και να μην τα βάζεις ολόκληρα. Για παράδειγμα, το μπρόκολο αν το βάλεις ολόκληρο μπορεί η ρίζα του να είναι σκληρή ακόμα στα 5 λεπτά. Εάν το κόψεις μπουκίτσες θα είναι πιο μαλακό.
Δες επίσης: 3 Smoothies με λαχανικά που θα λατρέψουν τα παιδιά σου!
Βγάλε τα λαχανικά από το νερό
Και αφού όμορφα και ωραία βράσεις τα λαχανικά σου όσο ήθελες βγάλτα με τρυπητή κουτάλα και άφησε τα να σουρώσουν. Τώρα η ιδανική σειρά θα ήταν αφού τα βγάλεις από την κατσαρόλα να τα βυθίσεις σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να διατηρήσεις το χρώμα τους και να σταματήσεις το παραπάνω μαγείρεμα- ναι ακόμα και όταν τα βγάλεις από νερό όσο είναι ζεστά συνεχίζουν λίγο το μαγείρεμα τους. Αν βαριέσαι να το κάνεις αυτό, μπορείς να βγάλει κανά 2 λεπτάκια νωρίτερα τα λαχανικά από την κατσαρόλα και να τα αφήσεις να στραγγίξουν και να κρυώσουν σε ένα πιάτο/τάπερ.
Bonus Tips:
Αυτός ο τρόπος βρασίματος κάνει για όλα τα πράσινα λαχανικά ακόμα και για αρακά και για σπανάκι. Κάνει επίσης και για σελινόριζα και παντζάρια και καρότα κλπ. Το θέμα είναι να παρατηρείς το βράσιμο τους και πόσο σκληρά ή μαλακά τα θέλεις. Αφού τα βράσεις και στραγγίξουν, άφησε τα να κρυώσουν, μετάφερε τα σε στεγνά τάπερ και βάλτα στο ψυγείο. Για να μην πάρουν υγρασία από τα νερά που στράγγισαν και γίνουν πολύ μαλακά. Επίσης, κράτα το νερό από βράσιμο μιας και μπορεί να γίνει πολύ εύγευστος και νόστιμος ζωμός!