Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ένα σπίτι έχει αρκετές εστίες μικροβίων, καθώς τα μικρόβια κρύβονται στα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε περισσότερο σε καθημερινή βάση και αν το καλοσκεφτείς αυτά τα αντικείμενα δεν είναι και λίγα.
Σίγουρα όμως υπάρχουν κάποια πράγματα μέσα στο σπίτι μας, στα οποία ζουν τόσα πολλά μικρόβια που δεν μπορούμε καν να το φανταστούμε!
Μη μου αγχώνεσαι όμως, εγώ είμαι εδώ και σου έχω ετοιμάσει μια λίστα με 7 πράγματα που θα πρέπει να καθαρίζεις περισσότερο, ώστε να έχεις ένα πιο “υγιές” και καθαρό σπίτι. Πάμε να τα δούμε λοιπόν!
Δες επίσης: 5 Tips καθαριότητας με λεμόνι για την κουζίνα!
Αντικείμενα στο σπίτι που έχουν τα περισσότερα μικρόβια
Σφουγγάρι πιάτων
Και όμως αυτό το αντικείμενο που χρησιμοποιούμε για να καθαρίζουμε τα πιάτα μας, συσσωρεύει πάρα πολλά μικρόβια μέσα στους πόρους του. Μπορεί να νομίζεις ότι επειδή είναι μέσα στο νερό διαρκώς είναι και καθαρό, αλλά αυτό είναι μέγα λάθος.
Και το χειρότερο είναι όπως φαντάζεσαι, ότι με μία κίνηση απλώνουμε όλα τα μικρόβια επάνω στα πιάτα μας. Τι θα πρέπει όμως να κάνεις;
Κάθε φορά αφού το χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να το ξεπλένεις και να το βάζεις μέσα σε ένα μπολ με καυτό νερό για μερικά λεπτά και έπειτα να το στύβεις καλά και να το αφήνεις να στεγνώσει. Επίσης, κάθε βράδυ μπορείς να βάζεις το βρεγμένο σου σφουγγάρι στον φούρνο μικροκυμάτων για περίπου ένα λεπτό.
Νεροχύτης της κουζίνας
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη επιφάνεια έχει περίπου 500.000 βακτήρια, δηλαδή 10 φορές περισσότερα από το καπάκι της τουαλέτας. Θα μπορούσες να το φανταστείς ποτέ αυτό;
Μπορεί εκεί να τρέχει συνέχεια νερό και απορρυπαντικό, καθώς πλένουμε τα πιάτα, αλλά πόσες από εμάς στο τέλος καθαρίζουμε και τον νεροχύτη;
Αν θέλεις λοιπόν να τον καθαρίσεις αποτελεσματικά, θα πρέπει 2-3 φορές την εβδομάδα να τον τρίβεις καλά με μια οδοντόβουρτσα, αφού πρώτα την έχεις βουτήξει μέσα σε χλωρίνη και νερό.
Οδοντόβουρτσες
Καθημερινά καθαρίζουμε τα δόντια μας με αποτέλεσμα τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα μας να περνάνε στην οδοντόβουρτσα. Και τι κάνεις εσύ μετά για αυτό; Ρίχνεις λίγο νερό, την αφήνεις εκεί ξεσκέπαστη στο μπάνιο να στεγνώσει και τέλος.
Τι μπορείς όμως να κάνεις; Βασικός κανόνας είναι ότι κάθε 3 με 4 μήνες θα πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα, για όσο όμως έχουμε την ίδια θα πρέπει να την ξεπλένουμε καλά μετά από κάθε χρήση και να την βάζουμε να στεγνώσει, χρησιμοποιώντας μια βάση που θα την κρατάει όρθια και δεν θα έχει επαφή με άλλα αντικείμενα.
Επιπλέον θα πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο μακριά γίνεται από την τουαλέτα και το καπάκι της να είναι κλειστό. Ακόμη καλύτερο όμως θα ήταν αν την έβαζες να πλυθεί μέσα σε ένα πλυντήριο πιάτων.
Τηλεχειριστήριο τηλεόρασης – Πληκτρολόγιο Υπολογιστή
Σίγουρα αυτό το ήξερες ή έστω το φανταζόσουν. Και τα δύο αυτά αντικείμενα τα πιάνουμε κάθε μέρα, για να μην πω και όλη την ημέρα και πολλές φορές και την ώρα του φαγητού, άρα λερώνουν και γεμίζουν μικρόβια.
Το να σκουπίσεις απλά τα λάδια που έπεσαν δεν είναι αρκετό. Ειδικά για το πληκτρολόγιο που έχει και κενά γύρω από τα πλήκτρα του, θα πρέπει να τα βγάλεις και αφού το τινάξεις και πλύνεις τα πλήκτρα του, να πάρεις ένα βρεγμένο πανάκι και να το ξεσκονίσεις καλά μέσα.
Χαλί
Όλα τα χαλιά κρύβουν μικρόβια, αλλά ειδικά το χαλί του σαλονιού στο οποίο πατάει τόσος κόσμος όταν έρχεται, αλλά και όλη η οικογένεια είναι σίγουρα το χειρότερο. Και το κακό είναι ότι πολλές φορές καθόμαστε ή ακόμη και ξαπλώνουμε κάτω στα χαλιά, εμείς και τα παιδιά μας και έτσι μπορούμε να μολύνουμε το δέρμα μας.
Γι’ αυτό λέμε ότι θα πρέπει κάθε εβδομάδα να βάζουμε ηλεκτρική σκούπα και μάλιστα αυτή με το χοντρό βουρτσάκι από κάτω, ώστε να μαζεύονται όλα τα μικρόβια.
Πετσέτες μπάνιου
Όταν χρησιμοποιούμε τις πετσέτες του μπάνιου για να σκουπίσουμε τα χέρια ή το σώμα μας, οι πετσέτες βρέχονται και μέχρι να στεγνώσουν περνάνε τουλάχιστον 20 λεπτά. Αυτός ο χρόνος όμως είναι αρκετός για να αναπαραχθούν τα μικρόβια που έχουν ήδη.
Το ιδανικό θα ήταν κάθε 3 με 4 χρήσεις να τις πλένεις με καυτό νερό και αν είναι λευκές και με χλωρίνη και να τις στεγνώνεις με ζεστό αέρα, για να μην μείνουν πολύ ώρα βρεγμένες και εκτεθειμένες στα μικρόβια.
Τσάντες
Και για το τέλος κράτησα, μα φυσικά τι άλλο, την τσάντα μας. Ειδικά αν έχεις και εσύ κάποια αγαπημένη καθημερινή τσάντα που χρησιμοποιείς συνέχεια, τότε τα νέα είναι δυσάρεστα γιατί είναι γεμάτη με βακτήρια. Και μόνο να σκεφτείς σε πόσα μέρη την έχεις αφήσει και πόσα πράγματα έχεις βάλει μέσα της…
Για να την καθαρίσεις όμως θα πρέπει 1 φορά την εβδομάδα να την αδειάζεις και να την πλένεις καλά, κυρίως στο εσωτερικό της μέρος. Αν τώρα είναι δερμάτινη και σουέτ μπορείς να την ψεκάσεις με νερό και ξύδι και έπειτα να την τρίψεις απαλά με ένα πανάκι.
Πόσα από αυτά τα αντικείμενα περίμενες ότι θα είναι μέσα στην λίστα μου και ποια άλλα θα έβαζες εσύ;
>> Δες όλα τα άρθρα από τις Συμβουλές!