Ένας σταθερός και ποιοτικός βραδινός ύπνος είναι κρίσιμος για τη διατήρηση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής μας υγείας. Αν και οι επιστήμονες συστήνουν 7-9 ώρες ύπνου για έναν μέσο ενήλικα, οι περισσότεροι αρκούμαστε σε λιγότερες ώρες λόγω αυξημένων υποχρεώσεων δουλειάς ή στρες. Οι παράγοντες που χαλάνε τον ύπνο είναι πολλοί.
Πέρα όμως από τη διάρκεια του ύπνου, έχει αποδειχθεί ότι στην ενέργεια, διάθεση και διαύγεια του μυαλού μας, επιδρά και η ποιότητα του ύπνου, που επηρεάζεται από αιτίες που δεν μπορούσες καν να φανταστείς! Βρες τα πάντα για τους παράγοντες που χαλάνε τον ύπνο σου!
Πού οφείλεται η διαταραχή του ύπνου σου!
1. Ποιότητα στρώματος
Εκτός από τον αντίκτυπο του στρώματος στα μυοσκελετικά προβλήματα, όπως πόνους στη μέση και τη σπονδυλική στήλη, το στρώμα παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Αυτό συμβαίνει, γιατί, ανάλογα με το είδος τους, τα στρώματα ασκούν μεγαλύτερη ή μικρότερη πίεση στο σώμα, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου.
Για παράδειγμα, το σκληρό στρώμα, καθώς είναι άκαμπτο, δεν μπορεί να “αγκαλιάσει” τις καμπύλες του σώματος. Έτσι, σημεία όπως ο αυχένας, τα άκρα και η οσφυϊκή περιοχή μένουν ανυποστήρικτα. Το μαλακό στρώμα, αντιθέτως, “βουλιάζει”, “ρουφώντας” ολόκληρο το σώμα. Το μυστικό είναι να επιλέγουμε μέτριας ελαστικότητας στρώμα. Φυσικά, συμβουλευόμαστε τους ειδικούς πριν την τελική μας επιλογή!
Δες επίσης: 10 Tips για να σε πάρει ο ύπνος σε 30 δευτερόλεπτα!
2. Κινητά και tablet πριν τον ύπνο
Η χειρότερη, ίσως, συνήθεια που έχουμε υιοθετήσει πλέον όλοι είναι να κοιτάζουμε μια οθόνη μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν μας πάρει το βράδυ ο ύπνος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ακτινοβολία από τις ηλεκτρονικές συσκευές μειώνει το επίπεδο της μελατονίνης στο σώμα. Πρόκειται για την ορμόνη που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, το “βιολογικό μας ρολόι” και η μείωσή της καθυστερεί τη διαδικασία του ύπνου.
Εκτός αυτού, η χρήση κινητών στο κρεββάτι πριν τον ύπνο, λόγω του “blue light” που εκπέμπουν, προκαλεί και υπνηλία κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας, λόγω της κακής ποιότητας βραδινού ύπνου.
3. Θερμοκρασία υπνοδωματίου
Ένας ακόμη από τους παράγοντες που χαλάνε τον ύπνο σου είναι η θερμοκρασία του δωματίου στο οποίο κοιμάσαι. Αποτέλεσμα της λανθασμένης θερμοκρασίας είναι να επηρεάζεται η θερμοκρασία του σώματος και η ποιότητα του συνολικού ύπνου. Ιδιαιτέρως επηρεάζεται αρνητικά ο “ενεργός ύπνος” (το λεγόμενο “Rapid Eye Movement sleep”), δηλαδή το πιο βαθύ στάδιο ύπνου στο οποίο ονειρευόμαστε.
Αυτό συμβαίνει, γιατί η θερμοκρασία του σώματος αλλάζει κατά περίπου 2 βαθμούς όσο κοιμόμαστε. Γι’ αυτό τον λόγο, οι ειδικοί προτείνουν μια μέση θερμοκρασία δωματίου από 16 έως 20 βαθμούς κελσίου, αφού και το κρύο αλλά και η υπερβολική ζέστη χαλάνε τον ύπνο μας!
4. Καφές και τσιγάρο
Παρά τα οφέλη που αποδεδειγμένα έχει ο καφές στη ζωή μας, η κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες ή λίγες ώρες πριν τον ύπνο επιδρά αρνητικά σ’ αυτόν. Η καφεϊνη ξυπνά το σώμα και βάζει το μυαλό μας σε λειτουργία επαγρύπνησης. Έτσι, περιορίζεται η διάρκεια και ποιότητα του ύπνου. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε υπνηλία την επόμενη μέρα, που μας κάνει να πιούμε ακόμη περισσότερο καφέ για να είμαστε αποδοτικοί!
Το κάπνισμα δε θα μπορούσε να λείπει από καμία λίστα με παράγοντες που έχουν αρνητική επίδραση σε κάτι. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι καπνιστές απολαμβάνουν ένα τσιγάρο πριν πέσουν για ύπνο, το κάπνισμα περιορίζει τη διάρκεια του ύπνου και οδηγεί σε χειρότερη ποιότητα δημιουργώντας διαταραχές.
5. Οδοντόκρεμα με γεύση μέντα
Κι όμως, διάβασες καλά! Παίζει ρόλο ακόμη και η οδοντόκρεμα που θα διαλέξεις να πλύνεις τα δόντια σου πριν τον ύπνο. Συγκεκριμένα, η οδοντόκρεμα με γεύση μέντα έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί επαγρύπνηση και ένα είδος αδράνειας στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό οφείλεται στην έντονη μυρωδιά, παρόλο που μπορεί να είναι πολύ ευχάριστη για την πλειοψηφία του κόσμου.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πας για ψώνια, δοκίμασε να επιλέξεις μια οδοντόκρεμα με πιο ήπια μυρωδιά, αν δε θες να σε φάει η αϋπνία!
6. Ύπνος με ζώα
Είναι γεγονός ότι οι κάτοχοι κατοικίδιων ζώων θέλουν να περνούν όσες περισσότερες ώρες της ημέρας μπορούν με τον πιστό τους τετράποδο φίλο. Χαίρονται να κοιμούνται αγκαλιά μαζί του και νιώθουν αγάπη, τρυφερότητα και ζεστασιά, επιζητώντας να το καθιερώσουν ως καθημερινή συνήθεια.
Οι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι, στην πραγματικότητα, ο ύπνος με κατοικίδια δεν είναι συνήθως ποιοτικός για τον άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει λόγω των συνεχών και απρόβλεπτων κινήσεων που κάνουν τα ζώα κατά τον ύπνο. Αυτό δε γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον άνθρωπο, ο οποίος ξυπνά μην ξέροντας γιατί νιώθει κουρασμένος. Έτσι, καθίσταται δύσκολο στο ανθρώπινο σώμα να ηρεμήσει και να περάσει από τα στάδια του ύπνου χωρίς διακοπές στον κύκλο του.
7. Μοναξιά
Πέρα από παράγοντες που χαλάνε τον ύπνο και σχετίζονται με τις καθημερινές μας συνήθειες, διαταραχές στον ύπνο μπορούν να δημιουργηθούν λόγω της κοινωνικής ζωής. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται μόνοι τους δεν μπορούν να νιώσουν την αίσθηση ασφάλειας που απαιτείται. Έτσι, το μυαλό και το σώμα δεν μπορούν να ηρεμήσουν και να μπουν σε κατάσταση πλήρους χαλάρωσης.
Δες επίσης: 6 Tips για να σε παίρνει ο ύπνος πιο εύκολα!
Αποτέλεσμα αυτού; Ο ύπνος είναι ασταθής και με διακοπές σε τακτά διαστήματα και εμείς, ακόμη και μόλις ξυπνήσουμε, νιώθουμε κουρασμένοι και κακόκεφοι. Ένας από τους στόχους μας το 2021 πρέπει να είναι να πολεμήσουμε τη μοναξιά, τόσο στη ζωή, όσο και στον ύπνο!
Τί να κάνεις για ποιοτικό ύπνο!
- Προσπάθησε να αποφεύγεις το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα ροφήματα το βράδυ.
- Χαμήλωσε το φως στο υπνοδωμάτιο 1 ώρα πριν πέσεις για ύπνο.
- Προτίμησε ελαφρύ γεύμα λίγο πριν κοιμηθείς.
- Απόφυγε συσκευές όπως η τηλεόραση και smart devices πριν τον ύπνο.
Μην ξεχνάς! Ο ύπνος είναι η χρυσή αλυσίδα που δένει το σώμα μας με την υγεία.
Τόμας Ντέκερ