koritsi-stenaxorimeno-files

6 Σημάδια ότι είσαι σε σχέση εξάρτησης με την κολλητή σου!

by ediva

Η σχέση μας με την κολλητή μας είναι μία από τις πιο σημαντικές που θα κάνουμε στη ζωή μας. Η κολλητή μας είναι πάντα δίπλα μας για να μας βοηθήσει σε δύσκολες καταστάσεις, να μας συμβουλέψει αν έχουμε κάποιο δίλημμα και να κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη. Πότε όμως παύει η σχέση αυτή να είναι υγιής και να γίνεται μια σχέση εξάρτησης;

Οι σχέσεις μέσα στο χρόνο μπορούν να πάρουν πολλές μορφές, να εξελιχθούν και να αλλάξουν. Μπορεί κάποτε η παρέα κάποιου να ήταν πολύ ευχάριστη, τώρα όμως την νιώθεις σαν βάρος και αγγαρεία. Καθώς μεγαλώνουμε οι ανάγκες μας, τα θέλω και οι προτεραιότητες μας μπορεί να αλλάξουν. Οι πιο σημαντικές βάσεις σε μία υγιή σχέση είναι η εμπιστοσύνη, η επικοινωνία, ο σεβασμός και φυσικά η εξέλιξη. Αλλά από την άλλη πλευρά μία σχέση χαρακτηρίζεται ως “σχέση εξάρτησης” όταν από το ένα άτομο παρατηρείται μια παράφορη αφοσίωση με κόστος τις προσωπικές και ψυχολογικές του ανάγκες, ενώ το άλλο έχει το ρόλο του ανθρώπου που μονίμως παίρνει. Υπάρχουν σημάδια που μας προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε σε μία τέτοια σχέση;

Σημάδια ότι είσαι σε μια σχέση εξάρτησης με την κολλητή σου

 

Προτεραιότητα στις ανάγκες της

koritsi stenaxorimeno

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να βοηθάς την φίλη σου, να την ακούς για ώρες όταν προκύπτει κάποιο προσωπικό θέμα ή στην δουλειά. Αυτό κάνουν οι φίλοι. Θα πρέπει όμως στη σχέση για να υπάρχει ισορροπία να νιώθεις ότι και εσύ μπορείς να εισπράξεις την ίδια αντιμετώπιση χωρίς την αίσθηση ότι την κουράζεις ή ότι βαριέται. Οι σχέσεις μας βασίζονται στο να δίνεις αλλά και να παίρνεις. Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρεις στην φίλη σου αλλά μέχρι το σημείο που αντέχεις εσύ ψυχολογικά και συναισθηματικά.

Δεν της λες ποτέ όχι

na peis oxi

Πολλές φορές μπορεί να νιώθεις δυσκολία να πεις όχι, ή δεν ξέρεις καν πώς να το πεις. Σε όλα τα στάδια της ζωής μας πρέπει να βάζουμε όρια είτε αυτό αφορά σε φιλικές είτε σε προσωπικές σχέσεις. Σίγουρα είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά καλό θα ήταν να ακούμε την φωνή μέσα όταν μας λέει ίσως ή όχι και να μην απαντάμε κατευθείαν ναι. Μπορεί να είναι ο δύσκολος δρόμος αλλά βάζει τα θεμέλια για μια πιο υγιή φιλία που θα μπορείτε να την απολαύσετε και οι δύο.

Δες επίσης: 5 Λόγοι για να Μην μετανιώνεις για τις κακές σου σχέσεις!

Θέλεις να ξεφύγεις από άβολες καταστάσεις

avoli katastasiΠροφανώς και δεν θέλεις να δεις την φίλη σου να περνάει δύσκολα ή να πονάει αλλά μήπως βρίσκεται συχνά σε τέτοιες καταστάσεις; Παραμένοντας ο νούμερο ένα άνθρωπος που καλεί σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή σε κάποια δεδομένη φάση της σχέσης σας είναι απολύτως αναμενόμενο να κουραστείς. Είναι καλύτερο να παροτρύνεις την φίλη σου να αλλάξει συμπεριφορές που την οδηγούν σε συνεχή προβλήματα και στη συνέχεια να μάθει να τα αντιμετωπίζει και να τα χειρίζεται μόνη της. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι την εγκαταλείπεις ή δεν στέκεσαι δίπλα της. Αντιθέτως με αυτό τον τρόπο μπορεί να μάθει να είναι ανεξάρτητη υπεύθυνη.

Είσαι η βασική πηγή συναισθηματικής υποστήριξης

psixologiki exartisi

Όπως αναφέραμε και παραπάνω οι σχέσεις βασίζονται στην αλληλεπίδραση και την ισορροπία. Πολλές φορές ο ένας χρειάζεται παραπάνω στήριξη από τον άλλο, κάτι που είναι φυσικό, αρκεί αυτό να λειτουργεί και αντιστρόφως. Αν δεν αισθάνεσαι την φιλία σου ως διπλής κατεύθυνσης τότε αυτό είναι σημάδι ότι η σχέση σου έχει γίνει εξάρτησης. Δεν χρειάζεται να νιώθεις αφόρητες ενοχές αν κάποια φορά δεν μπόρεσες να είσαι εκεί σε μια δύσκολη μέρα της φίλης σου. Θυμήσου να δίνεις χώρο και χρόνο και στον εαυτό σου.

Νιώθεις ότι δεν έχεις περιθώρια λάθους

oxi perithoria lathous

Καμία σχέση δεν είναι τέλεια και φυσικά δεν εξαιρούνται και οι φιλικές μας σχέσεις. Έχουν τα πάνω τα κάτω τους και ανά περιόδους δεν συγχρονιζόμαστε. Μετά από τέτοιες περιόδους, το να ξαναβρίσκεις την φίλη σου είναι ανεκτίμητο. Τι συμβαίνει όμως σε μία σχέση εξάρτησης; Αν αισθάνεσαι ότι αν κάνεις κάποιο λάθος αυτό θα σημάνει και το τέλος της φιλίας σου με την κολλητή σου, τότε θα πρέπει να επανεξετάσεις την σχέση σας. Θα πρέπει να μπορείς να είσαι ασφαλής και να μιλάς ανοιχτά με την φίλη σου, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχεις κάνει λάθος.

Μπορείς να δεις ακόμα: 6 Λόγοι να κάνεις ξεκαθάρισμα στα προσωπικά σου!

Νιώθεις έντονη δυσαρέσκεια

gynaika aganaktisi

Μπορεί να αγνοείς το αίσθημα δυσαρέσκειας που σου δημιουργείται όταν για ακόμα μια φορά καλείσαι να σώσεις την κολλητή σου από μια κατάσταση, αλλά πίστεψε με συσσωρεύεται. Όταν έχει δημιουργηθεί μια σχέση εξάρτησης νιώθεις ολοένα και παραπάνω ότι εσύ πρέπει να προσφέρεις συνέχεια. Οι προσπάθειες σου πέφτουν στο κενό καθώς όσο πιο πολλά δίνεις τόσο πιο πολλά ζητούνται. Στο τέλος θα φθάσεις σε ένα σημείο να νιώθεις δυσαρέσκεια για την συνολική σχέση η οποία δεν θα έχει τίποτα πλέον να σου δώσει.

Μπορεί να ακούγεται φοβερά δύσκολο και επίπονο να αλλάξεις την δυναμική μιας σχέσης η οποία έχει ήδη δημιουργηθεί. Παρόλα αυτά έχεις την ικανότητα και την δυνατότητα να επαναπροσδιορίσεις την σχέση σου με την κολλητή σου κάνοντας μια βαθιά και ειλικρινή συζήτηση. Να θυμάσαι ότι σε όλες μας τις σχέσεις μετράει και ο εαυτός μας όσο και το άλλο πρόσωπο. Δεν είναι εγωιστικό ή εγωκεντρικό, είναι ο δρόμος προς υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις που θα σε γεμίσουν με χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts