Μετά από τις μεγάλες γιορτές όπως είναι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, αλλά και μετά από οικογενειακά δείπνα και τραπέζια, υπάρχουν δύο περιπτώσεις: είτε δεν θα μείνει καθόλου φαγητό είτε θα περισσέψει! Οι συνταγές με φαγητά που περισσεύουν είναι πολύ δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο καθώς δεν είναι σωστό να πετάμε το φαγητό. Αντίθετα η πιο πρακτική κίνηση είναι να το αξιοποιήσουμε!
Έτσι κρέατα, αυγά και σοκολάτες μπορούν να κάνουν υπέροχα νέα φαγητά. Οι συνταγές που θα δεις παρακάτω είναι εύκολες και απολαυστικές. Με αυτές μπορείς να αξιοποιήσεις το περισσευούμενο φαγητό και να γλυτώσεις χρήματα αλλά και χρόνο μαγειρέματος.
Συνταγές με περισσευούμενο φαγητό
Εύκολη αυγοσαλάτα
Δες επίσης Νόστιμο guacamole σε 5 λεπτά!
Τα Πασχαλινά αυγά αλλά και αυτά που έβρασες αλλά δεν έφαγες είναι ιδανικά και έτοιμα να γίνουν μία θρεπτική αυγοσαλάτα. Η σαλάτα αυτή είναι τέλεια για σάντουιτς, άλειμμα στα κρακεράκια και τις φρυγανιές και συνοδευτικό με το φαγητό. Επιπλέον είναι γεμάτη πρωτεΐνη! Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστείς:
- 6 σφιχτά βρασμένα αυγά
- 1 κουταλιά άπαχο γιαούρτι
- 2 κουταλιές μαγιονέζα
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- 1 κ.γ. χυμό λεμόνι
- λίγο μαϊντανό
- λίγο πιπέρι και αλάτι
Αφού καθαρίσουμε τα αυγά χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Βάζουμε τους κρόκους σε ένα μπολ μαζί με το άπαχο γιαούρτι, τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα ψιλοκόβουμε τα ασπράδια και το μαϊντανό. Τα ρίχνουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Η σαλάτα είναι έτοιμη!
Γρήγορη κρεατόπιτα
Δες επίσης Πανεύκολη συνταγή για μανιταρόπιτα!
Συνήθως για τις γιορτές και τα οικογενειακά τραπέζια ψήνουμε και μαγειρεύουμε διάφορα κρέατα. Όποιο κρέας ψητό ή στο φούρνο έχει μείνει μπορείς να το κάνεις μία τέλεια κρεατόπιτα. Μάλιστα με τα φύλλα που είναι έτοιμα για μαγείρεμα μπορείς να γλυτώσεις και πολύ χρόνο, αφού θα έχεις να προετοιμάσεις μόνο τη γέμιση. Μπορείς όμως αν θες να κάνεις και δικό σου χειροποίητο φύλλο. Για τη συνταγή αυτή λοιπόν θα χρειαστείς:
- Φύλλο χειροποίητο ή αγοραστό
- 2 κούπες μαγειρεμένο ξεψαχνισμένο κρέας
- 3 χτυπημένα αυγά
- 200 γραμμάρια θρυμματισμένη φέτα
- 1 τριμμένο καρότο
- λίγο μαϊντανό
- 3 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 3 κουταλιές γάλα
- αλάτι, πιπέρι και λάδι
Έχοντας έτοιμο το φύλλο βάζουμε τα κρεμμύδια και το καρότο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε μέχρι να ανακατευτούν καλά. Αφού τα κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα τη φέτα και τα αυγά που έχουμε πρώτα χτυπήσει ξεχωριστά. Λαδώνουμε ένα ταψί και τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε. Γεμίζουμε με την γέμιση και αν είναι χειροποίητα τα φύλλα διπλώνουμε τις άκρες στο ταψί. Για το πάνω φύλλο χτυπάμε το γάλα μαζί με ένα κρόκο αυγού για άλειμμα. Η πίτα μπαίνει στον φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μία ώρα.
Κέικ με σοκολάτα
Δες επίσης 4 Οικονομικά και εύκολα γλυκά ψυγείου που θα λατρέψεις!
Το κέικ είναι παντός καιρού και ειδικά αν έχει σοκολάτα είναι αγαπημένο γλυκό. Επειδή όταν είναι Πάσχα ή έχουμε καλεσμένους ολοένα και μαζεύονται σοκολατένια αυγά, σοκολάτες και σοκολατάκια. Για να μην μας περισσέψουν μπορούμε να κάνουμε ένα τέλειο κέικ! Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι τα εξής:
- Αλεύρι φαρίν απ
- 150 γραμμάρια γάλα
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 1 βανίλια
- 400 γραμμάρια ζάχαρη
- 4 αυγά
- 100 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
- λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
- σοκολάτες/σοκολατένια αυγά/σοκολατάκια σπασμένα σε κομματάκια
- Μία φόρμα κέικ βουτυρωμένη και αλευρωμένη
Σε ένα μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε στη μεγαλύτερη ταχύτητα για πέντε λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Μετά στη μεσαία ταχύτητα ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, το γάλα και το χυμό πορτοκάλι. Κάθε υλικό το ρίχνουμε αφότου ομογενοποιείται το προηγούμενο. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα από πορτοκάλι. Μόλις τα υλικά γίνουν ένα χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο πιο χαμηλό και ρίχνουμε το μισό αλεύρι. Μόλις ανακατευτεί καλά ρίχνουμε το άλλο μισό αλεύρι και ανακατεύουμε. Μόλις γίνει ενιαίο το μείγμα κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα και ρίχνουμε τη ζύμη στη φόρμα του κέικ. Το κέικ πρέπει να ψηθεί στον αέρα στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.